Forum pszczelarskie - Apiterapia i kosmetologia
Nalewka z mola woskowego Wróć do listy tematów
Liczba wyświetleń tematu: 61248Zaloguj się aby obserwować temat
tomasz301
2015-01-08 12:24:29
tomekatomek1999, nie wolno stosować spirytusu 95%, bo jak pisali, białko enzymów ulega rozpadowi przy tym stężeniu, czyli nalewka jest wtedy do utylizacji.Na YTube widziałem nalewkę robioną w butelce zawierającej zwykły 40% alkohol. Jeżeli jednak się upierasz przy spirytusie, to zrób proporcje jak w opisie dla słoja 3 litrowego ale odpowiednio zmniejszone_czyli do słoja wlej wodę i dopełnij spirytusem i wymieszaj , poczekaj kilka minut i dopiero wrzuć robaki.Można kupić Soplice 60% czystą do robienia nalewki i też będzie działać. Każdy przypadek jest inny, nawet leki podawane przez lekarza różnie działają,a nawet osławiony Propolis i mleczko pszczele nie każdego stawiają na nogi.Widziałem na YT pana, który mówił, że owszem , stosuje nalewkę , ale nie jest przekonany do tego , że to ona mu pomaga.
michal1972
2015-01-08 15:21:59
Tomaszu, jeżeli dobrze rozumiem, to można zrobić ową nalewkę używając również czystej wódki?
tomasz301
2015-01-10 09:30:18
To jest tak jak z nalewkami na owocach, robiono na wódce i na spirytusie.Spirytus gwarantuje , ze białko mola nie zepsuje się nawet gdy przecedzoną nalewkę trzymać w ciemnym pomieszczeniu w temperaturze pokojowej. Poza tym większe stężenie alkoholu ma większa siłę penetracji , a tym samym szybciej wyciągnie to co trzeba.Nie zalecałbym stosować wódki do dużych słojów-powyżej 1 l z uwagi na osiadanie larw, które trzeba wstrząsać. Ja zrobiłbym na wódce około 40% , trzymałbym z larwami w ciemnym schowku o temperaturze pokojowej, a potem po przecedzeniu w lodówce jak każdy produkt spożywczy.Tak myślę, bo nigdzie nie ma szczegółów o robieniu na wódce.
Sylwek
2015-01-11 19:24:28
Tomaszu, podziwiam.
Michał - z tego co wiem to jednak nalewki robi się na spirytusie a nie na wódce.
tomasz301
2015-01-12 16:30:34
Hm,nie spieram się.Kiedyś robiono na wódce, a jak kogoś było stać na to, to robił na spirytusie, lub bimbrze. Wedle dzisiejszych kanonów, spirytusu 95% nie powinno używać się do nalewek bowiem wyjdzie konserwant , a nie wartościowa nalewka.Wszystko ma ten temat jest na stronie http://nalewki-przepisy.pl/jak-zrobic-nalewke/alkohol-na-nalewke/ . Cytat:"Alkohol 95% nie dopuści do pełnej ekstrakcji z owoców a najzwyczajniej w świecie zakonserwuje owoce. Alkohol użyty do przygotowania nalewki nie powinien być mocniejszy niż 70%, 70% jest to górna granica której nie należy przekraczać. Nalewka przygotowana z takiego alkoholu będzie miała zawsze intensywniejszy kolor i bogatszy aromat.", "Ostatnim alkoholem spotykanym do wyrobu nalewek jest piwo. ", "Innym sposobem jest wykorzystanie opracowanych tabel na mieszanie spirytusu. Założenie jest, że mieszamy spirytus sklepowy o mocy 95%:
736ml spirytusu 95% + 291ml wody = roztwór około 70%
631ml spirytusu 95% + 400ml wody = roztwór około 60%".
Zatem, jeżeli chodzi o 60%, to można kupić Soplicę.Alkohol o zawartości 70% jest dostępny na terenie Republiki Czeskiej (to dla tych , którzy mieszkaja przy granicy).
Lukasz_Baniak
2015-01-12 19:18:28
Piwo alkoholem do wyboru nalewek? Zaskoczyłeś mnie Tomaszu! Ale muszę zgodzić się z przedmówcami, Twoja wiedza i chęć pomocy jest godna pochwały (co rzadko mi się zdarza) ale gratuluję!
tomasz301
2015-01-12 21:51:24
Dziękuje za uznanie moich starań,takich potrzebujących jest zapewne wielu.Skoro naszym sąsiadom zza miedzy nalewka pomaga w wielu sprawach, dlaczego nie spróbować?Znalazłem na Allegro nowe ogłoszenia , ale doszukałem się także informacji o tym, ze rybacy i hodowcy pająków używaja larw jako pokarmu, warto zapytać w sklepie wędkarskim.
http://allegro.pl/listing/listing.php?order=m&string=mole+woskowe&bmatch=s0-o-0109
tomekatomek1999
2015-01-13 09:22:59
tomasz301 dziękuję za odpowiedź!
Weź udział w dyskusji:
Ostatnio dodane posty:
trutówka
19 Lipca 2026
PSZCZELARSTWO BEZ CHEMII - MICHAŁ SMYK
16 Lipca 2026
CO PRAWDA JEST DOPIERO 20 STYCZNIA ALE RODZINY JUŻ ZACZĘŁY CZERWIENIE.
28 Czerwca 2026
Karmienie lipcowe nowe rodziny
21 Czerwca 2026
Karmienie lipcowe nowe rodziny
21 Czerwca 2026
CO PRAWDA JEST DOPIERO 20 STYCZNIA ALE RODZINY JUŻ ZACZĘŁY CZERWIENIE.
17 Czerwca 2026
Ostatnio dodane tematy:
Kim jest pszczelarz, a kim posiadacz uli?
30 Maja 2026
Apilarnil/czerw trutowy - jako surowiec
22 Kwietnia 2026
Aneta Strachecka: Pozwólmy pszczołom po prostu żyć
22 Marca 2026
Przełożenie pszczół z ula drewnianego do styropianowego
10 Marca 2026
Bartnik Postępowy: Rady dla początkujących. List na marzec (1932.03)
10 Marca 2026