Forum pszczelarskie - Apiterapia i kosmetologia
Nalewka z mola woskowego Wróć do listy tematów
Liczba wyświetleń tematu: 60446Zaloguj się aby obserwować temat
tomasz301
2015-01-08 12:24:29
tomekatomek1999, nie wolno stosować spirytusu 95%, bo jak pisali, białko enzymów ulega rozpadowi przy tym stężeniu, czyli nalewka jest wtedy do utylizacji.Na YTube widziałem nalewkę robioną w butelce zawierającej zwykły 40% alkohol. Jeżeli jednak się upierasz przy spirytusie, to zrób proporcje jak w opisie dla słoja 3 litrowego ale odpowiednio zmniejszone_czyli do słoja wlej wodę i dopełnij spirytusem i wymieszaj , poczekaj kilka minut i dopiero wrzuć robaki.Można kupić Soplice 60% czystą do robienia nalewki i też będzie działać. Każdy przypadek jest inny, nawet leki podawane przez lekarza różnie działają,a nawet osławiony Propolis i mleczko pszczele nie każdego stawiają na nogi.Widziałem na YT pana, który mówił, że owszem , stosuje nalewkę , ale nie jest przekonany do tego , że to ona mu pomaga.
michal1972
2015-01-08 15:21:59
Tomaszu, jeżeli dobrze rozumiem, to można zrobić ową nalewkę używając również czystej wódki?
tomasz301
2015-01-10 09:30:18
To jest tak jak z nalewkami na owocach, robiono na wódce i na spirytusie.Spirytus gwarantuje , ze białko mola nie zepsuje się nawet gdy przecedzoną nalewkę trzymać w ciemnym pomieszczeniu w temperaturze pokojowej. Poza tym większe stężenie alkoholu ma większa siłę penetracji , a tym samym szybciej wyciągnie to co trzeba.Nie zalecałbym stosować wódki do dużych słojów-powyżej 1 l z uwagi na osiadanie larw, które trzeba wstrząsać. Ja zrobiłbym na wódce około 40% , trzymałbym z larwami w ciemnym schowku o temperaturze pokojowej, a potem po przecedzeniu w lodówce jak każdy produkt spożywczy.Tak myślę, bo nigdzie nie ma szczegółów o robieniu na wódce.
Sylwek
2015-01-11 19:24:28
Tomaszu, podziwiam.
Michał - z tego co wiem to jednak nalewki robi się na spirytusie a nie na wódce.
tomasz301
2015-01-12 16:30:34
Hm,nie spieram się.Kiedyś robiono na wódce, a jak kogoś było stać na to, to robił na spirytusie, lub bimbrze. Wedle dzisiejszych kanonów, spirytusu 95% nie powinno używać się do nalewek bowiem wyjdzie konserwant , a nie wartościowa nalewka.Wszystko ma ten temat jest na stronie http://nalewki-przepisy.pl/jak-zrobic-nalewke/alkohol-na-nalewke/ . Cytat:"Alkohol 95% nie dopuści do pełnej ekstrakcji z owoców a najzwyczajniej w świecie zakonserwuje owoce. Alkohol użyty do przygotowania nalewki nie powinien być mocniejszy niż 70%, 70% jest to górna granica której nie należy przekraczać. Nalewka przygotowana z takiego alkoholu będzie miała zawsze intensywniejszy kolor i bogatszy aromat.", "Ostatnim alkoholem spotykanym do wyrobu nalewek jest piwo. ", "Innym sposobem jest wykorzystanie opracowanych tabel na mieszanie spirytusu. Założenie jest, że mieszamy spirytus sklepowy o mocy 95%:
736ml spirytusu 95% + 291ml wody = roztwór około 70%
631ml spirytusu 95% + 400ml wody = roztwór około 60%".
Zatem, jeżeli chodzi o 60%, to można kupić Soplicę.Alkohol o zawartości 70% jest dostępny na terenie Republiki Czeskiej (to dla tych , którzy mieszkaja przy granicy).
Lukasz_Baniak
2015-01-12 19:18:28
Piwo alkoholem do wyboru nalewek? Zaskoczyłeś mnie Tomaszu! Ale muszę zgodzić się z przedmówcami, Twoja wiedza i chęć pomocy jest godna pochwały (co rzadko mi się zdarza) ale gratuluję!
tomasz301
2015-01-12 21:51:24
Dziękuje za uznanie moich starań,takich potrzebujących jest zapewne wielu.Skoro naszym sąsiadom zza miedzy nalewka pomaga w wielu sprawach, dlaczego nie spróbować?Znalazłem na Allegro nowe ogłoszenia , ale doszukałem się także informacji o tym, ze rybacy i hodowcy pająków używaja larw jako pokarmu, warto zapytać w sklepie wędkarskim.
http://allegro.pl/listing/listing.php?order=m&string=mole+woskowe&bmatch=s0-o-0109
tomekatomek1999
2015-01-13 09:22:59
tomasz301 dziękuję za odpowiedź!
Weź udział w dyskusji:
Ostatnio dodane posty:
Przełożenie pszczół z ula drewnianego do styropianowego
14 Kwietnia 2026
Aneta Strachecka: Pozwólmy pszczołom po prostu żyć
22 Marca 2026
Kwalifikacje rolnicze – czym są, co dają i jak je uzyskać
19 Marca 2026
Kwalifikacje rolnicze – czym są, co dają i jak je uzyskać
16 Marca 2026
14 Marca 2026
Ostatnio dodane tematy:
Aneta Strachecka: Pozwólmy pszczołom po prostu żyć
22 Marca 2026
10 Marca 2026
Bartnik Postępowy: Rady dla początkujących. List na marzec (1932.03)
10 Marca 2026
Wystawa ogrodnicza Barzkowicka Wiosna 2026
10 Marca 2026
Wywiad z Piotrem Tkaczukiem (Pasieka Tkaczuk)
19 Lutego 2026
Najaktywniejsi w tym tygodniu:
1. Kryspin: 1