Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Apiterapia i kosmetologia

Nalewka z mola woskowego Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 60441

Zaloguj się aby obserwować temat

Strony: 1 2 3 4 5 6 7

marcin

2015-01-05 16:03:12

Jakby na to nie spojrzeć, faktycznie dużo w tym przypadku. Mnie zastanawia mnogość oferentów na all.biz, w tym zza wschodniej granicy. Jest ich bardzo dużo i bądź co bądź, wskazuje to na popularność tam tego "trunku".
Odnośnie tego co potrafią zjeść Azjaci się nie chciałbym wypowiadać. Wystarczy mi to co widziałem kiedyś na Discovery Chanel. Nie ważne czy to jest pies czy szczur, wszystko jest jadalne...

tomasz301

2015-01-06 01:56:32

Dodam, że niedawno w Warszawie otwarto restauracje gdzie serwuje się chrząszcze i larwy. Co do Ukrainy :jest to tradycja ludowa, a więc powszechna,każda samiczka mola może składać pewnie setki jaj w sezonie , a spirytusu też nie brakuje.

marcin

2015-01-06 17:52:04

@tomasz301, masz rację. Z drugiej strony, jeśli nie ma się co się lubi, to się lubi co się ma ;-) Przekonałeś mnie. W najbliższym czasie podejmę się przygotowania nalewki z mola woskowego.

tomasz301

2015-01-06 21:36:50

Napisałem do pana ,którego namiary jako hodowcy mola znalazłem,czyli adres kmilek@tlen.pl ale od kilku lat on nie zajmuje sie już tym. Mam namiary na sklep ul. Konopnickiej 21
30-302 Kraków http://www.gady-ady.pl/shop/index.php/pl/contact
Jeżeli nie będą mieć na stanie ,to zwrócę się do pszczelarzy. Jak czytałem, prawie na każdym niezabezpieczonym kawałku plastra można znaleźć jaja mola.Życzę powodzenia.

blondynekkrk

2015-01-07 12:57:00

@tomasz301, kawał dobrej roboty zrobiłeś! Też nie słyszałem o takiej nalewce i dla mnie to nowość. Robiłem nalewki polecane przez forumowiczów (np. nalewkę miodowo-cytrynową) oraz tę, które sam opublikowałem (nalewka propolisowa), ale ta to już coś zupełnie nowego i innego. Pewnie jak mi się zwolni jakieś reprezentatywne naczynie to też wypróbuję, ale tylko z ciekawości.
Co do moli, to myślę że w większości sklepów zoologicznych będzie można je dostać. Kwestia pojeżdżenia. Fajnie, że wskazałeś krakowski adres, bo akurat jako krakus będę miał ułatwioną sprawę ;)

tomasz301

2015-01-07 23:11:27

dziękuje za uznanie, sprawdzić najlepiej na sobie, a jak mówią niektórzy: praktyka weryfikuje bajdurzenia teoretyków. Powodzenia.

michal1972

2015-01-07 23:18:15

Ja tam sceptycznie do tego podchodzę. Chętnie poczekam na rezultat kolegów z forum. Jeżeli im wyjdzie, to i sam spróbuję. Pozdrawiam!

tomekatomek1999

2015-01-08 09:14:20

a jeżeli mam spirytus 95% to jakie proporcje będą? I czy trzeba wodą rozcieńczać czy nie?

Strony: 1 2 3 4 5 6 7

Weź udział w dyskusji:

Współpracują z portalem:

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Ciasto z mąką z czarnego ryżu

Ciasteczka lekko miodowe

Pierniczki świąteczne z miodem

Centrum Apiterapii ApiBałt

Centrum Apiterapii ApiBałt

Bałtów 8, 27-423 Bałtów (na terenie Bałtowskiego Kompleksu Turystycznego) Telefon: +48 530-747-744 E-mail: biuro@apibalt.pl

Mini SPA w Bałtowie

Mirka Lenarcik

Mirka Lenarcik

Autorka tekstów oraz bloga mirosixgotuje.blox.pl

Ukończyła archeologię i anglistykę we Wrocławiu oraz studia doktoranckie w Niemczech. Oprócz gotowania największa pasja to kultura Iranu oraz historia.

Konfitura z melona z imbirem i miodem

Ser Brie w cieście francuskim z dodatkiem miodu

Nan-e qandi

Magdalena

Magdalena

Autorka przepisów kulinarnych i bloga nadpaleniskiem.blogspot.com

Dorastając w babcinej kuchni, nauczyłam się, że najlepsza kuchnia to polska kuchnia i to ją uwielbiam najbardziej. "Chwilowo" udomowiona mama na pełen etat, chwytająca życie za rogi, nie bojąca się wyzwań w żadnej sferze. Z pasji: kucharka i smakoszka, z wykształcenia: geograf.

Tartaletki na słodko z bananami i czekoladą

Bananowe chipsy z miodem

Bigos staropolski na winie z miodem