Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Apiterapia i kosmetologia

Na co wpływa powietrze z ula? Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 5360

Zaloguj się aby obserwować temat

Strony: 1 2

blondynekkrk

2014-03-06 11:49:06

Ktoś mi kiedyś powiedział, że uspokaja. To prawda czy bujda?

emil

2014-03-07 17:03:50

Owszem ma działanie relaksacyjne, ale także wpływa dodatnio na drogi oddechowe, a także wspomaga leczenie astmy.

blondynekkrk

2014-03-09 09:01:51

A są jakieś ograniczenia w jego wdychaniu? W sensie czy np. nie można dłużej niż kilka godzin/dni itd?

factis

2014-03-11 08:00:17

Uspokaja i to bardzo! A ograniczeń nie ma raczej, choć nie jestem lekarzem. Pszczelarze by nie mogli pracować przy pszczołach gdyby były... tak na zdrowy rozsądek.

michal-trabka

2014-03-15 16:03:22

Uspokaja to fakt. Jednakże z powietrza z ula, a precyzyjniej mówiąc z inhalacji korzystają osoby, które chorują na infekcje górnych i dolnych dróg oddechowych i z chronicznym katarem. Gdzieś także wyczytałem, że pomaga w leczeniu grzybicy jamy ustnej, ale nie wiem czy jest to sprawdzona informacja. Ogólnie zabieg inhalacyjny trzeba powtarzać kilka razy w tygodniu, żeby był jakiś efekt. Nie wystarczy jednorazowa wizyta.

blondynekkrk

2014-03-17 10:20:24

Dziękuję pięknie za wytłumaczenie :)

emil

2014-03-18 22:51:06

Z tą grzybicą to raczej nie działa. Ale wpływ na samopoczucie, astmę, drogi oddechowe jest oczywisty.

blondynekkrk

2014-03-20 14:08:09

Grzybica jamy ustnej? Brzmi poważnie! Tak swoją drogą, podejrzewam, że powietrze ulowe nie może być lekiem na wszystko. W końcu to co się do wszystkiego, to jest to niczego;)

Strony: 1 2

Weź udział w dyskusji:

Współpracują z portalem:

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Oficjalny partner merytoryczny

Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (ang. FAO), to instytucja, której celem jest m.in. polepszanie wytwarzania, wymiany i dystrybucji produktów rolnictwa, leśnictwa i rybołówstwa, podnoszenie poziomu wyżywienia narodów, popieranie zawierania porozumień w sprawie międzynarodowego handlu produktami rolnymi oraz udzielanie pomocy technicznej.

Skład miodu

Działanie antyoksydacyjne (aktywność antybakteryjna) miodu

Kontrola jakości miodu

Grzegorz Belica

Grzegorz Belica

Autor tekstów oraz Koordynator Fab Lab Łódź

Fab Lab Łódź to organizacja propagująca idee zrób to sam, samowystarczalności i rozwoju umiejętności praktycznych. Jednym z elementów jaki rozwijają jest edukacja w zakresie hodowli pszczół i roli jaką pełnią w naturze i gospodarce człowieka.

Warsztat: Sami robimy ul wielkopolski

III edycja warsztatów: Sami robimy ul wielkopolski

Warsztaty pszczelarskie w Fab Lab Łódź - relacja z wydarzenia

Tadeusz Netczuk

Tadeusz Netczuk

Autor tekstów

Doświadczony pszczelarz. Chowem pszczół zajmuje się od 1970 r. Obecnie jego pasieka zlokalizowana jest w ROD Bielany we Wrocławiu.

Kopulacja i rozwój murarki ogrodowej (Osmia rufa L.)

Historia pasieki rodzinnej Netczuków

Ciasto czekoladowe z miodem - przepis