Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Apiterapia i kosmetologia

Jak pszczelarz rozpoznaje miód? Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 1996

Zaloguj się aby obserwować temat

arek

2016-06-24 20:39:02

Cześć. Jak pszczelarz rozpoznaje miód?

blondynekkrk

2016-06-28 16:16:43

Cześć Arek! Najprościej po barwie, smaku i zapachu (nawet nie czuję jak rymuję) :)

http://www.portalpszczelarski.pl/artykul/65/po_czym_rozpoznac_rodzaj_miodu.html

KamilaPa

2021-05-12 13:00:10

Ja mam w domu mikroskop, więc poza tym co wyżej dodaję przegląd pyłku. Trzeba trochę wprawy, żeby go rozpoznać ale warto się nauczyć

Weź udział w dyskusji:


Ostatnio dodane posty:

Rozdzielenie się miodu
01 Października 2022

Brak matki po połączeniu rodzin
16 Września 2022

Rozdzielenie się miodu
15 Września 2022

CO PRAWDA JEST DOPIERO 20 STYCZNIA ALE RODZINY JUŻ ZACZĘŁY CZERWIENIE.
15 Września 2022

Ogrzewanie uli
15 Września 2022

Rozdzielenie się miodu
14 Września 2022


Ostatnio dodane tematy:

Brak matki po połączeniu rodzin
16 Września 2022

Rozdzielenie się miodu
14 Września 2022

Pierwsze domki dla dzikich pszczół w Kielcach 2022
03 Sierpnia 2022

Ślazowiec pensylwański, malwa pensylwańska - roślina miododajna
26 Maja 2022

Pszczoły przy wybiegu dla koni
10 Kwietnia 2022


Najaktywniejsi w tym tygodniu:



  Współpracują z portalem:

SKN Apis

SKN Apis

Partner serwisu

Studenckie Koło Naukowe "Apis" funkcjonuje na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu, kierując swoje działania do wszystkich miłośników owadów użytkowych.

Zbiórka nasion i sadzonek roślin miododajnych i pyłkodajnych. SKN Apis 2016

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Miodowe ciasto z sezamową bezą

Żurawina z miodem i wanilią

Ciasto z mąką z czarnego ryżu

Tadeusz Kąkol

Tadeusz Kąkol

Autor tekstów

Emerytowany nauczyciel zawodu w Zespole Szkół Rolniczych. Obecnie zajmuje się pszczołami (12 uli) i ogrodnictwem (rośliny miododajne) w Grabowcu koło Zamościa.

Smotrawa okazała - roślina miododajna

Propolis - produkt pszczeli

Pyłek kwiatowy a pyłek pszczeli

Renata Gasek

Renata Gasek

Autorka tekstów

Entuzjastka szeroko pojętego rękodzieła, autorka prac zamieszczonych na blogu Kocie robótki (https://kocieprace.blogspot.com/)

Pirografia (sztuka malowania ogniem) w pszczelarstwie