Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Miodosytnictwo i kulinaria

Syrop sosnowo-miodowy Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 3484

Zaloguj się aby obserwować temat

Strony: 1 2

factis

2013-11-24 20:40:22

Podzielę się z Wami przepisem. Jest o tyle wart wypróbowania bo zbliża się chłodna pora, a syrop sosnowo-miodowy wzmacnia odporność! Podany skład starcza mniej więcej na 11 małych słoiczków (ok 200ml). Skład: 0,5 kg pędów sosny (ok 10 do 12 cm), 1,5 litra wody oraz 0,5 litra naturalnego miodu. Pędy sosny trzeba opłukać i włożyć do garnka. Garnek zalać wodą i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez mniej więcej 60 minut. Po tym czasie trzeba go zdjąć z ognia i po 15 minutach odcedzić i odcisnąć pędy sosny. Do innego, czystego garnka wlać płyn sosnowy, dodać naturalny miód, a później całość porządnie wymieszać. Dalej trzeba przelać miksturę do czystych słoików. Na koniec solidnie zakręcić i ulokować w ciemniej i chłodnej piwnicy.

blondynekkrk

2013-11-24 20:44:23

Kurde, dobre przepisy są tutaj wrzucane. Jak tak dalej pójdzie to wydam majątek na miód, zamiast na ule :D

eryk16

2013-11-25 10:34:23

Kiedyś coś podobnego miałem okazję spróbować. Jest w sam raz w sytuacji, gdy czujesz się słabo a na następny dzień trzeba wyskoczyć na zewnątrz i zabrać się za prace pasieczne.

marcin

2013-11-26 10:10:52

Kolego factis, czy możemy Twój przepis wykorzystać do artykułu na Portalu Pszczelarskim?

factis

2013-11-26 16:07:04

Nie widzę kłopotu. Wykorzystałem go z innej strony i nieco zmodyfikowałem, bo za pierwszym razem nie wyszedł tak jak powinien.

pszczelarka78

2013-11-29 13:20:51

O ciekawy przepis. Pszczelarze to mają jednak pomysły. Może ja coś podrzucę kiedyś ;)

factis

2013-12-01 20:48:40

Kiedy można się spodziewać publikacji przepisu?

marcin

2013-12-02 07:16:33

@factis, na dniach. Układamy publikacje na ten tydzień i na pewno uwzględnimy Twój przepis, zwłaszcza, że jest jej wart:) Pozdrawiam!

Strony: 1 2

Weź udział w dyskusji:


  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Marta Stachowiak

Marta Stachowiak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga My Sweet Morning

Blogerka kulinarna (celebrate-your-morning.blogspot.com), na co dzień praktykująca słodkie śniadania. Prawdziwa koneserka miodów. Miłośniczka zdrowego i smacznego trybu życia. Swoją artystyczną duszę ujawnia nie tylko na talerzu ale również w rysunku i decoupage'u.

Kiwi w cieście z miodem rzepakowym

Klasyczna truskawka z miodem

Racuchy z bananami i miodem

Martyna Walerowicz

Martyna Walerowicz

Autorka tekstów

Dziennikarz. Ukończyła studia ogrodnicze, na których zajmowała się pszczelarstwem i owadami zapylającymi.

Webinarium Kim & Jim show: I bought bees. Now what? 2016

Royalaktyna a rozwój matki pszczelej

Pszczoła na kofeinie i miód kawowy

Łukasz Zabłocki

Łukasz Zabłocki

Autor tekstów

Właściciel dużego gospodarstwa pasiecznego w południowo-zachodniej Polsce.

Wpływ ciepłej zimy na rodziny pszczele