Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Miodosytnictwo i kulinaria

Miodki z Krakowa Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 4013

Zaloguj się aby obserwować temat

Strony: 1 2

blondynekkrk

2014-04-23 20:38:17

Kojarzycie te cukierki, które można kupić w dzień Wszystkich Świętych i w Zaduszki przed cmentarzami? Mają różne nazwy: miodki, miodek turecki itd. Z jakiego miodu się je robi i jak ktoś wie, to jak się je robi?:)

marcin

2014-04-25 07:58:48

Myślę, że receptura jest ściśle tajna. W przeciwnym razie można by je kupić w każdy dzień roku w pierwszym lepszym sklepie. A z jakiego miodu? Wydaje mi się, że do różnych wersji cukierków wykorzystywany jest inny miód.

mlody_pszczelarz

2014-04-29 22:30:43

pierwsze slysze

factis

2014-05-02 08:20:36

Z tego co wiem to oni nie używają właśnie miodu tylko cukier... Takie małe oszustwo żeby ich cena była w miarę atrakcyjna.

blondynekkrk

2014-05-04 08:52:12

Tzn tak szczerze miałem takie wrażenie, że miodek to jest tylko z nazwy... Ale czy oni mogą tak sobie legalnie nazywać coś miodkiem jak koło miodu nie stało?

mati

2014-05-07 08:47:19

to jes z cukru i orzeszkow zrobione i tluszczu niezbyt zdrowe ale smaczne

blondynekkrk

2014-05-09 08:51:18

Hmm jak jeszcze do tego tłuszcz dochodzi to już wcale mnie nie zachęca do jedzenia... Ale fakt faktem, są bardzo smaczne!

eryk16

2014-05-09 09:03:56

Nie ma co ich kupować. Kiedyś byłem w Krakowie 1 listopada i miałem okazję spróbować. Każdy pszczelarz będzie zawiedziony tym, że miodki są tylko z nazwy...

Strony: 1 2

Weź udział w dyskusji:

Ostatnio na forum:

Współpracują z portalem:

Malgorzata Radziszewska

Malgorzata Radziszewska

Autorka przepisów kulinarnych

Blogerka kulinarna (amku.blogspot.com), która uwielbia kuchenne eksperymenty. Z zawodu: tester aplikacji. Na co dzień: mama. W wolnych chwilach robi zdjęcia i zajmuje się promowaniem fotografii mobilnej działając w ramach Grupy Mobilni (grupamobilni.pl).

Różowe stringi z miodem

Koktajl pietruszkowy z miodem

Pierogi z kaszą jaglaną, jabłkami i miodem

Magdalena Mendziak

Magdalena Mendziak

Autorka tekstów

Studentka Wydziału Pedagogiki, Socjologii i Nauk o Zdrowiu Uniwersytetu Zielonogórskiego. Właścicielka małej pasieki w okolicach Zgorzelca. Zawsze uśmiechnięta miłośniczka zwierząt oraz natury. W wolnych chwilach poświęca się wolontariatowi.

Pierniki miodowe na choinkę

Piotr Chmielewski

Piotr Chmielewski

Autor tekstów

Student Wydziału Biologii i Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Członek Ligi Ochrony Przyrody oraz Koła Naukowego Przyrodników UAM. Interesuje się ochroną przyrody i prawem ochrony środowiska.

Projekt Bartnik i polskie więziennictwo

VI Interdyscyplinarna Konferencja TYGIEL

Biały miód leśny z Mount Oku