Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Gospodarka pasieczna

Ile można mieć uli w pasiece? Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 4582

Zaloguj się aby obserwować temat

Strony: 1 2

blondynekkrk

2014-05-13 08:02:01

Może głupie pytanie ale czy są jakieś ograniczenia? Np. chociażby z tego powodu, że przecież jedna osoba nie da rady się zajmować kilkoma tysiącami rodzin pszczelich...

michal1972

2014-05-14 09:27:07

Z mojego doświadczenia wynika, że tyle na ile pozwoli Ci zdrowie. Uwierz mi, że jako młody adept pszczelarstwa będziesz tak zestresowany, że 5 będzie dużo. Z czasem nabierzesz wprawy. Przestaniesz podejmować nerwowe decyzje. Mimo to dużo będzie zależało od Twojego zdrowia i wieku. Im będziesz starszy, tym podniesienie korpusu będzie kosztowało Cię więcej wysiłku i może dojść do takiego momentu, kiedy po prostu opadniesz z sił. Moim zdaniem optymalna liczba pni pszczelich przypadająca na jednego pszczelarza to między 50 a 80. Musisz sobie zdać sprawę, że pszczelarzenie to nie tylko zaglądanie do uli ale także walka z warrozą i kręcenie miodu.

mati

2014-05-15 09:09:31

nie ma ograniczen ale wjencej niz 100 sam niedasz rady

blondynekkrk

2014-05-18 20:44:19

Nie no zdaję sobie sprawę z tego, że z tysiącem sobie nie poradzę:) Ale w prawie nie ma jakiegoś górnego pułapu?

factis

2014-05-20 09:34:02

Nie ma ograniczeń żadnych. Chociaż biorąc pod uwagę zdrowy rozsądek, więcej niż setką nie jesteś się w stanie samemu zarządzać. Jeżeli jednak planujesz prowadzić pasiekę wędrowną, to liczba ta moim zdaniem powinna spaść do 60, max 70.

michal1972

2014-05-23 07:32:22

Nie słyszałem o górnej granicy. A moim zdaniem powinna takowa być. Przecież jak wspomniałem, pszczelarstwo to także walka z chorobami pszczół. Trzeba każdy ul ratować, nawet jak nie ma w nim np. varroa destructor.

factis

2014-05-24 10:23:40

Amen. Nic dodać, nic ująć.

banan

2014-05-27 09:38:07

nie ma ograniczonej mozliwosci, a przynajmniej ja sie z tym nie spotkalem. problem jednak polega na tym, ze im wiecej masz uli tym wiecej musisz poswiecic na nie czasu. w ktoryms momencie ci go najzwyczajniej zabraknie.

Strony: 1 2

Weź udział w dyskusji:

Współpracują z portalem:

Aneta Dziakowska

Aneta Dziakowska

Autorka tekstów nt. podatków

Główna księgowa z 11-letnim doświadczeniem zawodowym. Posiada certyfikat do usługowego prowadzenia ksiąg rachunkowych nadany przez Ministra Finansów. anetak7777@wp.pl

Kasa fiskalna - czy sprzedając miód musisz ją mieć?

Zryczałtowany podatek dochodowy przy sprzedaży bezpośredniej produktów pszczelich przetworzonych

Ewidencje przy rozliczaniu się na podstawie PKPiR

Enactus WSZiB

Enactus WSZiB

Partner serwisu

Zespół międzynarodowej organizacji studenckiej Enactus przy Wyższej Szkole Zarządzania i Bankowości w Poznaniu. Jego głównym obszarem działalności jest planowanie i realizacja projektów o charakterze edukacyjno-biznesowym w ramach społecznie odpowiedzialnego biznesu (CSR).

Enactus WSZiB i Portal Pszczelarski

BeePower – Be or not to be, depends on a bee!

Kolejny krok w ratowaniu pszczół!

Tadeusz Kąkol

Tadeusz Kąkol

Autor tekstów

Emerytowany nauczyciel zawodu w Zespole Szkół Rolniczych. Obecnie zajmuje się pszczołami (12 uli) i ogrodnictwem (rośliny miododajne) w Grabowcu koło Zamościa.

Pyłek kwiatowy a pyłek pszczeli

Pszczelarz, a kto to taki?

Smotrawa okazała - roślina miododajna