Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Gospodarka pasieczna

CO PRAWDA JEST DOPIERO 20 STYCZNIA ALE RODZINY JUŻ ZACZĘŁY CZERWIENIE. Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 3382

Zaloguj się aby obserwować temat

Strony: 1 2

Kryspin

2022-01-21 18:20:43

Ale od kilku dni sprawdzałem powałki w swej pasiece i co stwierdziłem. Otóż niektóre powałki są ciepłe. A to oznacza że matki pszczele rozpoczęły czerwienie. Na pewno przyczyniły się do tego ciepłe dni grudnia.Należy ocieplić ule od góry i dołu. a przy okazji sprawdzić stan pokarmu. A najlepiej podać ciasto pod powałkę.Przewidywania moje ,w tym roku zimy już w zasadzie nie będzie.Tylko przymrozki .

Kryspin

2022-02-11 17:51:36

W dniu 10 lutego pszczoły noszą pyłek z wczesnej leszczyny, niedługo tez zakwitną przebiśniegi. Potem to już wierzby i inne kwiecie.Sprawdzić czy rodziny czerwią ,podać ciasto i ocieplić jeśli czerwią.Powodzenia.

Kryspin

2022-03-15 18:41:58

Witam! 15 marca a wiosny bez przymrozków jakoś nie widać. SiłA RODZIN jak na tę porę nie jest duża, ale też wiosna z kwitnącym rzepakiem znacznie się opózni do lat ubiegłych. Oglądałem dziś rzepak jest kiepski przymrozki i susza nie sprzyjają mu.Prognozuję pierwsze kwiaty na rzepaku około 1 maja.

SJS

2022-09-15 09:38:20

W zależności od układu pogody włączam podgrzewanie uli już od końca stycznia - czasami dopiero na początku marca.
We wszystkich ulach mam termometry - koszt około 10 zł - i jeśli w jakimś ulu wskazanie jest na poziomie> 30 st C to bez względu na pogodę włączam grzanie.
Koszt grzałki samoregulującej się wkładanej przez wylotek na dennicę to około 80-130 zł.
Na Mazowszu co roku spada zimą około 15-25% rodzin pszczelich - ci co podgrzewają mają zerowy spadek rodzin...

Kryspin

2023-02-02 18:57:32

Witam. Mamy2 lutego.I część rodzin pszczelich już zaczęło czerwienie.Jeśli macietaką sytuację łatwo to sprawdzić, położyć dłoń na powałce. jeśli wyczuwamy ciepło to znaczy rodzina czerwi.

Kryspin

2023-02-02 18:57:32

Witam. Mamy2 lutego.I część rodzin pszczelich już zaczęło czerwienie.Jeśli macietaką sytuację łatwo to sprawdzić, położyć dłoń na powałce. jeśli wyczuwamy ciepło to znaczy rodzina czerwi.

Kryspin

2023-02-16 17:52:16

Witam .Jak co roku tak i w tym dziś 15 lutego wszystkie moje rodziny pszczele dostały ciasto .Część rodzin rozpoczęła czerwienie, więc teraz szybko będą ubywać zimowe zapasy.Podanie ciasta mobilizuje rodziny do rozwoju. Wczesny rozwój to silne rodziny na pierwsze pożytki, jak mniszek,klon,sady,wierzba.

Kryspin

2023-02-22 12:44:45

Witam. Jak na razie pogoda nie rozpieszcza pszczół. Pszczoły jednak nieśmiało już przy plus 10 stopni zwiedzają okolicę .Większość rodzin już czerwi i pszczoły szukają pyłku. Wczesnie kwitnąca leszczyna jednak przemarzła ,wierzba jeszcze nie kwitnie. Można podawać rodziną zmielony pyłek.

Strony: 1 2

Weź udział w dyskusji:




  Współpracują z portalem:

Agata Wojtuń oraz Agnieszka Strózik

Agata Wojtuń oraz Agnieszka Strózik

Koordynatorki projektu "Pszczoły w szkole"

"Pszczoły w szkole" to projekt realizowany w Katolickiej Szkołe Podstawowej SPSK im. Jana Pawła II w Chojnach i nagrodzony w konkursie grantowym "Z Kujawskim pomagamy pszczołom".

Szkolny Dzień Pszczoły

Młodzi detektywi szukają miejsc przyjaznych pszczołom

Pszczoły w szkole w czerwcu

Marta Stachowiak

Marta Stachowiak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga My Sweet Morning

Blogerka kulinarna (celebrate-your-morning.blogspot.com), na co dzień praktykująca słodkie śniadania. Prawdziwa koneserka miodów. Miłośniczka zdrowego i smacznego trybu życia. Swoją artystyczną duszę ujawnia nie tylko na talerzu ale również w rysunku i decoupage'u.

Ciasto dyniowe z rabarbarem i miodem

Tosty na słodko

Jabłko w cieście z karmelizowanym słonecznikiem

Magdalena

Magdalena

Autorka przepisów kulinarnych i bloga nadpaleniskiem.blogspot.com

Dorastając w babcinej kuchni, nauczyłam się, że najlepsza kuchnia to polska kuchnia i to ją uwielbiam najbardziej. "Chwilowo" udomowiona mama na pełen etat, chwytająca życie za rogi, nie bojąca się wyzwań w żadnej sferze. Z pasji: kucharka i smakoszka, z wykształcenia: geograf.

Bigos staropolski na winie z miodem

Nalewka jaśminowa z miodem

Majowy miodek z mniszka lekarskiego