Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Gospodarka pasieczna

CO PRAWDA JEST DOPIERO 20 STYCZNIA ALE RODZINY JUŻ ZACZĘŁY CZERWIENIE. Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 1968

Zaloguj się aby obserwować temat

Kryspin

2022-01-21 18:20:43

Ale od kilku dni sprawdzałem powałki w swej pasiece i co stwierdziłem. Otóż niektóre powałki są ciepłe. A to oznacza że matki pszczele rozpoczęły czerwienie. Na pewno przyczyniły się do tego ciepłe dni grudnia.Należy ocieplić ule od góry i dołu. a przy okazji sprawdzić stan pokarmu. A najlepiej podać ciasto pod powałkę.Przewidywania moje ,w tym roku zimy już w zasadzie nie będzie.Tylko przymrozki .

Kryspin

2022-02-11 17:51:36

W dniu 10 lutego pszczoły noszą pyłek z wczesnej leszczyny, niedługo tez zakwitną przebiśniegi. Potem to już wierzby i inne kwiecie.Sprawdzić czy rodziny czerwią ,podać ciasto i ocieplić jeśli czerwią.Powodzenia.

Kryspin

2022-03-15 18:41:58

Witam! 15 marca a wiosny bez przymrozków jakoś nie widać. SiłA RODZIN jak na tę porę nie jest duża, ale też wiosna z kwitnącym rzepakiem znacznie się opózni do lat ubiegłych. Oglądałem dziś rzepak jest kiepski przymrozki i susza nie sprzyjają mu.Prognozuję pierwsze kwiaty na rzepaku około 1 maja.

SJS

2022-09-15 09:38:20

W zależności od układu pogody włączam podgrzewanie uli już od końca stycznia - czasami dopiero na początku marca.
We wszystkich ulach mam termometry - koszt około 10 zł - i jeśli w jakimś ulu wskazanie jest na poziomie> 30 st C to bez względu na pogodę włączam grzanie.
Koszt grzałki samoregulującej się wkładanej przez wylotek na dennicę to około 80-130 zł.
Na Mazowszu co roku spada zimą około 15-25% rodzin pszczelich - ci co podgrzewają mają zerowy spadek rodzin...

Weź udział w dyskusji:


Ostatnio dodane posty:

Zdrowy jak Romiód! Przebadano miód z uli z recyklingu 2022
08 Grudnia 2022

Sprzedaż bezpośrednia - czy wystarczy by sprzedawać w internecie?
28 Listopada 2022

Kurs dla pszczelarzy
14 Listopada 2022

Kurs dla pszczelarzy
14 Listopada 2022

Do czego służą mateczniki?
13 Listopada 2022

Aplikacja do organizacji pracy w pasiece
07 Listopada 2022


Ostatnio dodane tematy:

Zdrowy jak Romiód! Przebadano miód z uli z recyklingu 2022
08 Grudnia 2022

Aplikacja do organizacji pracy w pasiece
07 Listopada 2022

Ostatni jesienny zabieg leczniczy
02 Listopada 2022

Kurs dla pszczelarzy
17 Października 2022

Łagodna zima zmusza pszczelarzy do schładzania uli 2019/2020
05 Października 2022


Najaktywniejsi w tym tygodniu:

1. onubiked: 1



  Współpracują z portalem:

Luiza Dawidowicz

Luiza Dawidowicz

Autorka publikacji

Doktorantka na Wydziale Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Absolwentka kierunków: ochrona środowiska na UAM w Poznaniu oraz ogrodnictwo na UP w Poznaniu. Interesuje się projektowaniem ogrodów, urządzaniem i pielęgnacją zieleni, a także rewitalizacją zdegradowanych obszarów. W swoim działaniu łączy wiedzę zdobytą na obu kierunkach studiów z zamiłowaniem artystycznym oraz florystycznym. Uwielbia rośliny, zwierzęta, pracę w ogrodzie, podróże bliskie i dalekie. Działa w Stowarzyszeniu Inżynierów i Techników Ogrodnictwa w Poznaniu, w którym pełni funkcję wiceprezesa Sekcji Florystycznej.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 1.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 3.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 2.

Centrum Apiterapii ApiBałt

Centrum Apiterapii ApiBałt

Bałtów 8, 27-423 Bałtów (na terenie Bałtowskiego Kompleksu Turystycznego) Telefon: +48 530-747-744 E-mail: biuro@apibalt.pl

Mini SPA w Bałtowie

Mirka Lenarcik

Mirka Lenarcik

Autorka tekstów oraz bloga mirosixgotuje.blox.pl

Ukończyła archeologię i anglistykę we Wrocławiu oraz studia doktoranckie w Niemczech. Oprócz gotowania największa pasja to kultura Iranu oraz historia.

Ser Brie w cieście francuskim z dodatkiem miodu

Konfitura z melona z imbirem i miodem

Chleb z szafranem i miodem

Magdalena Faltyn

Magdalena Faltyn

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniakrokusia.co.uk.

Na co dzień mama, której pasją jest gotowanie, czytanie książek oraz zwiedzanie ciekawych miejsc.

Łosoś w musztardzie i miodzie

Udka z kurczaka z ketchupem i miodem

Koktajl z mango i ananasa z mlekiem kokosowym