Forum pszczelarskie - Gospodarka pasieczna
CO PRAWDA JEST DOPIERO 20 STYCZNIA ALE RODZINY JUŻ ZACZĘŁY CZERWIENIE. Wróć do listy tematów
Liczba wyświetleń tematu: 6499Zaloguj się aby obserwować temat
Kryspin
2022-01-21 18:20:43
Ale od kilku dni sprawdzałem powałki w swej pasiece i co stwierdziłem. Otóż niektóre powałki są ciepłe. A to oznacza że matki pszczele rozpoczęły czerwienie. Na pewno przyczyniły się do tego ciepłe dni grudnia.Należy ocieplić ule od góry i dołu. a przy okazji sprawdzić stan pokarmu. A najlepiej podać ciasto pod powałkę.Przewidywania moje ,w tym roku zimy już w zasadzie nie będzie.Tylko przymrozki .
Kryspin
2022-02-11 17:51:36
W dniu 10 lutego pszczoły noszą pyłek z wczesnej leszczyny, niedługo tez zakwitną przebiśniegi. Potem to już wierzby i inne kwiecie.Sprawdzić czy rodziny czerwią ,podać ciasto i ocieplić jeśli czerwią.Powodzenia.
Kryspin
2022-03-15 18:41:58
Witam! 15 marca a wiosny bez przymrozków jakoś nie widać. SiłA RODZIN jak na tę porę nie jest duża, ale też wiosna z kwitnącym rzepakiem znacznie się opózni do lat ubiegłych. Oglądałem dziś rzepak jest kiepski przymrozki i susza nie sprzyjają mu.Prognozuję pierwsze kwiaty na rzepaku około 1 maja.
SJS
2022-09-15 09:38:20
W zależności od układu pogody włączam podgrzewanie uli już od końca stycznia - czasami dopiero na początku marca.
We wszystkich ulach mam termometry - koszt około 10 zł - i jeśli w jakimś ulu wskazanie jest na poziomie> 30 st C to bez względu na pogodę włączam grzanie.
Koszt grzałki samoregulującej się wkładanej przez wylotek na dennicę to około 80-130 zł.
Na Mazowszu co roku spada zimą około 15-25% rodzin pszczelich - ci co podgrzewają mają zerowy spadek rodzin...
Kryspin
2023-02-02 18:57:32
Witam. Mamy2 lutego.I część rodzin pszczelich już zaczęło czerwienie.Jeśli macietaką sytuację łatwo to sprawdzić, położyć dłoń na powałce. jeśli wyczuwamy ciepło to znaczy rodzina czerwi.
Kryspin
2023-02-02 18:57:32
Witam. Mamy2 lutego.I część rodzin pszczelich już zaczęło czerwienie.Jeśli macietaką sytuację łatwo to sprawdzić, położyć dłoń na powałce. jeśli wyczuwamy ciepło to znaczy rodzina czerwi.
Kryspin
2023-02-16 17:52:16
Witam .Jak co roku tak i w tym dziś 15 lutego wszystkie moje rodziny pszczele dostały ciasto .Część rodzin rozpoczęła czerwienie, więc teraz szybko będą ubywać zimowe zapasy.Podanie ciasta mobilizuje rodziny do rozwoju. Wczesny rozwój to silne rodziny na pierwsze pożytki, jak mniszek,klon,sady,wierzba.
Kryspin
2023-02-22 12:44:45
Witam. Jak na razie pogoda nie rozpieszcza pszczół. Pszczoły jednak nieśmiało już przy plus 10 stopni zwiedzają okolicę .Większość rodzin już czerwi i pszczoły szukają pyłku. Wczesnie kwitnąca leszczyna jednak przemarzła ,wierzba jeszcze nie kwitnie. Można podawać rodziną zmielony pyłek.
Weź udział w dyskusji:
Ostatnio dodane posty:
Usuwanie gniazd os i szerszeni - czy zawsze jest konieczne?
21 Stycznia 2025
16 Stycznia 2025
16 Stycznia 2025
Ul Warre - konstrukcja bliżej natury
15 Stycznia 2025
Rozdzielenie się miodu
15 Stycznia 2025
Kapelusz zapinany pod pachami
14 Stycznia 2025
Ostatnio dodane tematy:
16 Stycznia 2025
16 Stycznia 2025
Ul Warre - konstrukcja bliżej natury
14 Stycznia 2025
Temperatury w ulu a życie pszczół
10 Stycznia 2025
Metoda walki z Varroa destructor i badania Leosza Dvorskyego
07 Stycznia 2025
Najaktywniejsi w tym tygodniu:
1. JaninaWeronika: 1