Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Gospodarka pasieczna

CO PRAWDA JEST DOPIERO 20 STYCZNIA ALE RODZINY JUŻ ZACZĘŁY CZERWIENIE. Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 5478

Zaloguj się aby obserwować temat

Strony: 1 2

Kryspin

2022-01-21 18:20:43

Ale od kilku dni sprawdzałem powałki w swej pasiece i co stwierdziłem. Otóż niektóre powałki są ciepłe. A to oznacza że matki pszczele rozpoczęły czerwienie. Na pewno przyczyniły się do tego ciepłe dni grudnia.Należy ocieplić ule od góry i dołu. a przy okazji sprawdzić stan pokarmu. A najlepiej podać ciasto pod powałkę.Przewidywania moje ,w tym roku zimy już w zasadzie nie będzie.Tylko przymrozki .

Kryspin

2022-02-11 17:51:36

W dniu 10 lutego pszczoły noszą pyłek z wczesnej leszczyny, niedługo tez zakwitną przebiśniegi. Potem to już wierzby i inne kwiecie.Sprawdzić czy rodziny czerwią ,podać ciasto i ocieplić jeśli czerwią.Powodzenia.

Kryspin

2022-03-15 18:41:58

Witam! 15 marca a wiosny bez przymrozków jakoś nie widać. SiłA RODZIN jak na tę porę nie jest duża, ale też wiosna z kwitnącym rzepakiem znacznie się opózni do lat ubiegłych. Oglądałem dziś rzepak jest kiepski przymrozki i susza nie sprzyjają mu.Prognozuję pierwsze kwiaty na rzepaku około 1 maja.

SJS

2022-09-15 09:38:20

W zależności od układu pogody włączam podgrzewanie uli już od końca stycznia - czasami dopiero na początku marca.
We wszystkich ulach mam termometry - koszt około 10 zł - i jeśli w jakimś ulu wskazanie jest na poziomie> 30 st C to bez względu na pogodę włączam grzanie.
Koszt grzałki samoregulującej się wkładanej przez wylotek na dennicę to około 80-130 zł.
Na Mazowszu co roku spada zimą około 15-25% rodzin pszczelich - ci co podgrzewają mają zerowy spadek rodzin...

Kryspin

2023-02-02 18:57:32

Witam. Mamy2 lutego.I część rodzin pszczelich już zaczęło czerwienie.Jeśli macietaką sytuację łatwo to sprawdzić, położyć dłoń na powałce. jeśli wyczuwamy ciepło to znaczy rodzina czerwi.

Kryspin

2023-02-02 18:57:32

Witam. Mamy2 lutego.I część rodzin pszczelich już zaczęło czerwienie.Jeśli macietaką sytuację łatwo to sprawdzić, położyć dłoń na powałce. jeśli wyczuwamy ciepło to znaczy rodzina czerwi.

Kryspin

2023-02-16 17:52:16

Witam .Jak co roku tak i w tym dziś 15 lutego wszystkie moje rodziny pszczele dostały ciasto .Część rodzin rozpoczęła czerwienie, więc teraz szybko będą ubywać zimowe zapasy.Podanie ciasta mobilizuje rodziny do rozwoju. Wczesny rozwój to silne rodziny na pierwsze pożytki, jak mniszek,klon,sady,wierzba.

Kryspin

2023-02-22 12:44:45

Witam. Jak na razie pogoda nie rozpieszcza pszczół. Pszczoły jednak nieśmiało już przy plus 10 stopni zwiedzają okolicę .Większość rodzin już czerwi i pszczoły szukają pyłku. Wczesnie kwitnąca leszczyna jednak przemarzła ,wierzba jeszcze nie kwitnie. Można podawać rodziną zmielony pyłek.

Strony: 1 2

Weź udział w dyskusji:




  Współpracują z portalem:

Malgorzata Radziszewska

Malgorzata Radziszewska

Autorka przepisów kulinarnych

Blogerka kulinarna (amku.blogspot.com), która uwielbia kuchenne eksperymenty. Z zawodu: tester aplikacji. Na co dzień: mama. W wolnych chwilach robi zdjęcia i zajmuje się promowaniem fotografii mobilnej działając w ramach Grupy Mobilni (grupamobilni.pl).

Różowe stringi z miodem

Ogórki z miodem

Koktajl pietruszkowy z miodem

Sylwia Zielińska

Sylwia Zielińska

Konsultant serwisu

Doktorantka na Uniwersytecie Rzeszowskim, członkini Koła Naukowego Technologów Żywności FERMENT. Interesuje się toksykologią żywności i zanieczyszczeniem środowiska. Dokładna analizatorka i badaczka składu chemicznego miodu. Poza uczelnią, wraz z przyjaciółką ekotesterka i propagatorka żywności ekologicznej (ekotester.pl - strona w przygotowaniu), działaczka w stowarzyszeniu oraz miłośniczka tańca i motocykli.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 1.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 2.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 3.

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła to marka pod którą prowadzi swoją pasiekę doświadczony pszczelarz - Michał Wawszczak. Kontakt dla Klientów i mediów: 794 666 570

Miód wędzony - powstanie, proces wędzenia, przeznaczenie

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Koktajl arbuzowo-truskawkowy z miodem

Zielona sałata z dressingiem miodowo-musztardowym

Wiosenna sałata ze szpinakiem i winegretem czosnkowo-miodowym