Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Gospodarka pasieczna

Prowadzenie pasieki wędrownej - zalety i wady? Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 3943

Zaloguj się aby obserwować temat

Strony: 1 2

Sylwek

2014-02-01 15:23:27

Nie mam w tej kwestii doświadczenia i nie mam też kogo spytać. Ja widzę zalety bo można więcej miodu zebrać. Wadą jest na pewno duże zaangażowanie.

blondynekkrk

2014-02-02 12:00:14

Tak mi się wydaje, że pewnie więcej plusów jest niż minusów :) Ale tak na oko to trzeba pewnie dużo czasu poświęcić na zmianę lokalizacji ulów, dużo się przy tym namęczyć, bo ule swoje ważą, no i benzyna + przyczepka też pewnie nie mało kosztuje.

mlody_pszczelarz

2014-02-02 13:47:47

czy ja wiem czy duzo wiecej czasu, na pewno troche, ale jak sie okazuje oplaca sie je wywiezc i na samej operacji jeszcze miec dodatkowy przychod

mati

2014-02-02 21:14:06

morzna na tym zarobic ale musisz pilnowac terminow kwitnienia

kaczka12

2014-02-03 09:46:26

Możesz stracić conajmniej jeden zbiór jeżeli nie wywieziesz uli na sady czy np. rzepak.

michal1972

2014-02-05 10:55:10

Dopasowując się do pożytków możesz kilkukrotnie zwiększyć zbiory. Kwestia tylko żebyś mądrze wszystko sobie zaplanował. Co do minusów to ja bym wskazał wandalizm.

blondynekkrk

2014-02-06 09:33:34

A jeszcze dodam, że można na pasiece wędrownej zarobić bo podobno rolnicy i sadownicy często płacą pszczelarzom, żeby ci ustawili na ich terenie ule.

mati

2014-02-07 09:29:21

no wlasnie o tym pisalem ale czesto rolnicy lub sadownicy dogaduja sie na barter ty dajesz pszczoly a oni czensc plonow

Strony: 1 2

Weź udział w dyskusji:

Współpracują z portalem:

SKN Apis

SKN Apis

Partner serwisu

Studenckie Koło Naukowe "Apis" funkcjonuje na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu, kierując swoje działania do wszystkich miłośników owadów użytkowych.

Zbiórka nasion i sadzonek roślin miododajnych i pyłkodajnych. SKN Apis 2016

Zespół Szkolno-Przedszkolny w Łukcie

Zespół Szkolno-Przedszkolny w Łukcie

Partner serwisu

W Zespole Szkolno-Przedszkolnym w Łukcie realizowany jest projekt ekologiczny "Pszczoły Lubię". Projekt jest laureatem konkursu grantowego "Z Kujawskim pomagamy pszczołom". Grant ufundowała firma ZT Kruszwica S.A. Organizatorem konkursu jest Fundacja Nasza Ziemia. Koordynatorkami projektu są Elżbieta Piotrak i Magdalena Palińska.

Pszczoły Lubię. Cz. 1.

Pszczoły Lubię. Cz. 2.

Agnieszka Koza

Agnieszka Koza

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Eksplozja Smaku

Interesuje się wszystkim co jest związane z jedzeniem ale szczególną uwagę zwraca na zdrowe, racjonalne żywienie. W wolnym czasie rozwija swoje pasje którymi są: fotografia, ogrodnictwo oraz podróże.

Agua fresca z borówek

Kaczka duszona z miodem w sosie pomarańczowym na czerwonej kapuście

Herbatka z miodem na przeziębienie

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła to marka pod którą prowadzi swoją pasiekę doświadczony pszczelarz - Michał Wawszczak. Kontakt dla Klientów i mediów: 794 666 570

Miód wędzony - powstanie, proces wędzenia, przeznaczenie