Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Gospodarka pasieczna

Prowadzenie pasieki wędrownej - zalety i wady? Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 4044

Zaloguj się aby obserwować temat

Strony: 1 2

Sylwek

2014-02-01 15:23:27

Nie mam w tej kwestii doświadczenia i nie mam też kogo spytać. Ja widzę zalety bo można więcej miodu zebrać. Wadą jest na pewno duże zaangażowanie.

blondynekkrk

2014-02-02 12:00:14

Tak mi się wydaje, że pewnie więcej plusów jest niż minusów :) Ale tak na oko to trzeba pewnie dużo czasu poświęcić na zmianę lokalizacji ulów, dużo się przy tym namęczyć, bo ule swoje ważą, no i benzyna + przyczepka też pewnie nie mało kosztuje.

mlody_pszczelarz

2014-02-02 13:47:47

czy ja wiem czy duzo wiecej czasu, na pewno troche, ale jak sie okazuje oplaca sie je wywiezc i na samej operacji jeszcze miec dodatkowy przychod

mati

2014-02-02 21:14:06

morzna na tym zarobic ale musisz pilnowac terminow kwitnienia

kaczka12

2014-02-03 09:46:26

Możesz stracić conajmniej jeden zbiór jeżeli nie wywieziesz uli na sady czy np. rzepak.

michal1972

2014-02-05 10:55:10

Dopasowując się do pożytków możesz kilkukrotnie zwiększyć zbiory. Kwestia tylko żebyś mądrze wszystko sobie zaplanował. Co do minusów to ja bym wskazał wandalizm.

blondynekkrk

2014-02-06 09:33:34

A jeszcze dodam, że można na pasiece wędrownej zarobić bo podobno rolnicy i sadownicy często płacą pszczelarzom, żeby ci ustawili na ich terenie ule.

mati

2014-02-07 09:29:21

no wlasnie o tym pisalem ale czesto rolnicy lub sadownicy dogaduja sie na barter ty dajesz pszczoly a oni czensc plonow

Strony: 1 2

Weź udział w dyskusji:

Współpracują z portalem:

Łukasz Zabłocki

Łukasz Zabłocki

Autor tekstów

Właściciel dużego gospodarstwa pasiecznego w południowo-zachodniej Polsce.

Wpływ ciepłej zimy na rodziny pszczele

Wiktoria Bajek

Wiktoria Bajek

Autorka tekstów

Studentka pedagogiki o specjalności resocjalizacja. Na co dzień pasjonatka pszczół miodnych i nie tylko. Szczególnie zainteresowana warunkami optymalnymi dla bytowania i rozwoju pszczół. Pasjonatka przyrody i długich spacerów.

Poliuretan czy drewno - który materiał lepszy na ul?

SKN Apis

SKN Apis

Partner serwisu

Studenckie Koło Naukowe "Apis" funkcjonuje na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu, kierując swoje działania do wszystkich miłośników owadów użytkowych.

Zbiórka nasion i sadzonek roślin miododajnych i pyłkodajnych. SKN Apis 2016

Grzegorz Belica

Grzegorz Belica

Autor tekstów oraz Koordynator Fab Lab Łódź

Fab Lab Łódź to organizacja propagująca idee zrób to sam, samowystarczalności i rozwoju umiejętności praktycznych. Jednym z elementów jaki rozwijają jest edukacja w zakresie hodowli pszczół i roli jaką pełnią w naturze i gospodarce człowieka.

Warsztaty pszczelarskie w Fab Lab Łódź - relacja z wydarzenia

III edycja warsztatów: Sami robimy ul wielkopolski

Warsztat: Sami robimy ul wielkopolski