Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Gospodarka pasieczna

Przechowywanie uli w pomieszczeniu Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 3737

Zaloguj się aby obserwować temat

Strony: 1 2

banan

2014-01-16 16:13:56

przeczytalem, ze czesc pszczelarzy prakykuje przenoszenie ulow do stodol lub hali co ma sluzyc temu ze bedzie mniejsza szansa ze jakis szkodnik czy niedzwiedz pojawi sie i bedzie przeszkadzal pszczolom. co wy o tym sadzicie? dysponuje takim pomieszczeniem i moglbym tam przeniesc swoje ule na czas zimy.

michal-trabka

2014-01-18 09:34:35

Wydaje mi się, że to jest niezbyt dobry pomysł. Będziesz miał za ciepło, a pszczół się nie powinno oszukiwać.

blondynekkrk

2014-01-19 18:04:46

Widziałem dużo zdjęć z ośnieżonymi ulami i wydaje mi się, że gdyby warto było gdzieś ule przenosić to by każdy tak robił... No chyba, że nie mają gdzie ich przenieść, albo ule stoją puste.

banan

2014-01-23 11:01:42

tak sobie pomyslalem, ze moglbym im zaburzyc troszke cykl zycia i sie ze swojego pomyslu wycofuje.

mlody_pszczelarz

2014-01-24 15:08:12

pod jakas wiata moglby by stac, zawsze to jakas oslona przed opadami i wiatrem by byla, moze mniej wilgoci by ule wciagaly?

blondynekkrk

2014-01-25 13:18:57

No ale mlody_pszczelarzu to co napisałeś to nie mógłby być jakiś budynek z cegły tylko coś "przewiewnego", tj. konstrukcja bez ścian ale z dachem?

factis

2014-01-25 19:39:56

Nie kombinowałbym raczej na Twoim miejscu z przenoszeniem uli do cieplejszego pomieszczenia. Będziesz miał taką samą sytuację jak pod koniec grudnia i początkiem stycznia tego roku.

mlody_pszczelarz

2014-01-26 22:51:49

mi chodzi o trzy sciany po bokach i z tylu i dach, czyli czesciowo osloniety

Strony: 1 2

Weź udział w dyskusji:


  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Marta Stachowiak

Marta Stachowiak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga My Sweet Morning

Blogerka kulinarna (celebrate-your-morning.blogspot.com), na co dzień praktykująca słodkie śniadania. Prawdziwa koneserka miodów. Miłośniczka zdrowego i smacznego trybu życia. Swoją artystyczną duszę ujawnia nie tylko na talerzu ale również w rysunku i decoupage'u.

Plackowe brownie z cukinią i miodem

Gofry drożdżowe z jogurtem greckim i miodem o smaku truskawkowo-waniliowym

Omlet z ananasem, czekoladą i miodem

Ewa Jarosz

Ewa Jarosz

autor przepisów kulinarnych i bloga dietetykwstolicy.blogspot.com

Dietetyk medyczny, blogerka kulinarna i amator fotografii. Uczy swoich pacjentów jak utrzymać zasady racjonalnego odżywiania czerpiąc przyjemność z jedzenia. Zaraża optymizmem i zdrowym podejściem do życia.

Gruszkowo-jabłkowy mus szarlotkowy

Ser twarogowy z miodem i orzechami

Pieczone owoce z miodem i płatkami owsianymi

Magdalena

Magdalena

Autorka przepisów kulinarnych i bloga nadpaleniskiem.blogspot.com

Dorastając w babcinej kuchni, nauczyłam się, że najlepsza kuchnia to polska kuchnia i to ją uwielbiam najbardziej. "Chwilowo" udomowiona mama na pełen etat, chwytająca życie za rogi, nie bojąca się wyzwań w żadnej sferze. Z pasji: kucharka i smakoszka, z wykształcenia: geograf.

Wigilijne łazanki na bogato

Nalewka jaśminowa z miodem

Tartaletki na słodko z bananami i czekoladą

Tadeusz Netczuk

Tadeusz Netczuk

Autor tekstów

Doświadczony pszczelarz. Chowem pszczół zajmuje się od 1970 r. Obecnie jego pasieka zlokalizowana jest w ROD Bielany we Wrocławiu.

Morfologia murarki ogrodowej (Osmia rufa L.)

Ciasto czekoladowe z miodem – komentarz do przepisu

Historia pasieki rodzinnej Netczuków