Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Gospodarka pasieczna

Pasieka ekologiczna - co to? Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 2470

Zaloguj się aby obserwować temat

blondynekkrk

2014-01-13 09:21:38

Czy pasieka ekologiczna to jest synonim rolnego gospodarstwa ekologicznego? Jakie są warunki które trzeba spełnić, żeby pasieka mogła być nazwana ekologiczną?

michal-trabka

2014-01-13 17:31:11

Wiem, że długo trwa okres zanim pasieka będzie mogła nosić nazwe ekologicznej. Ogólnie dużo jest zachodu z tym bo musisz całą swoją pasiekę prowadzić w ekologicznym "trybie", wymienić wszystkie ramki i zaopatrywać się w ekologiczną węzę. Moim zdaniem za dużo tego.

emil

2014-01-13 21:06:11

Ogólnie jest to działalność jest certyfikowana, trzeba poddawać się audytom jednostki certyfikującej. Wokół pasieki (3km) muszą być same obszary "ekologiczne". Tradycyjne rolnictwo wyklucza już taką lokalizację. Nie można stosować leków przeciw warrozie, a jedynie kwasy, ule są z ekologicznych materiałów - nie mogą być ze styropianu, innych sztucznych materiałów itd. Wymogów jest wiele, w polskich realiach trudno spełnić te kryteria.

Lukasz_Baniak

2014-01-14 08:03:34

Co to znaczy obszary ekologiczne? Nie ma być żadnych zabudowań tylko same łąki?

michal1972

2014-01-14 14:22:26

Kolego Łukaszu, uprzedzę Emila i odpowiem: Lokalizacja pasieki ekologicznej musi być ustawiona w terenie, który jest w promieniu 3 km (jeżeli dobrze pamiętam) porośnięty dziką roślinnością tudzież na takim, gdzie są wyłącznie ekologiczne uprawy rolne i jednocześnie takim, gdzie roślinność uprawna nie jest pożytkiem pszczelim.

mati

2014-01-15 10:19:14

straszny bezsens lepiej tradycyjnie prowadzic pasieke mniej roboty izmartwien

blondynekkrk

2014-01-16 12:16:39

Faktycznie jest dużo obowiązków! Ale pewnie trud jest rekompensowany ceną miodu?:) Wiem wiem, że cały czas o kasie gadam ale co ja poradzę! Taka moja natura :D

pszczelarka78

2014-01-16 23:12:50

No też nie do końca, klientowi pasieki na miejscu często nie można dać ceny np. 80zł/słoik bo nie kupi. Klient natomiast szukający dóbr luksusowych kupi taki miód, da taką a nawet wyższą cenę.

Weź udział w dyskusji:

Ostatnio na forum:

Współpracują z portalem:

Agata Wojtuń oraz Agnieszka Strózik

Agata Wojtuń oraz Agnieszka Strózik

Koordynatorki projektu "Pszczoły w szkole"

"Pszczoły w szkole" to projekt realizowany w Katolickiej Szkołe Podstawowej SPSK im. Jana Pawła II w Chojnach i nagrodzony w konkursie grantowym "Z Kujawskim pomagamy pszczołom".

Młodzi detektywi szukają miejsc przyjaznych pszczołom

Szkolny Dzień Pszczoły

Pszczoły w szkole w czerwcu

Luiza Dawidowicz

Luiza Dawidowicz

Autorka publikacji

Doktorantka na Wydziale Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Absolwentka kierunków: ochrona środowiska na UAM w Poznaniu oraz ogrodnictwo na UP w Poznaniu. Interesuje się projektowaniem ogrodów, urządzaniem i pielęgnacją zieleni, a także rewitalizacją zdegradowanych obszarów. W swoim działaniu łączy wiedzę zdobytą na obu kierunkach studiów z zamiłowaniem artystycznym oraz florystycznym. Uwielbia rośliny, zwierzęta, pracę w ogrodzie, podróże bliskie i dalekie. Działa w Stowarzyszeniu Inżynierów i Techników Ogrodnictwa w Poznaniu, w którym pełni funkcję wiceprezesa Sekcji Florystycznej.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 1.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 2.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 3.

Zespół Szkolno-Przedszkolny w Łukcie

Zespół Szkolno-Przedszkolny w Łukcie

Partner serwisu

W Zespole Szkolno-Przedszkolnym w Łukcie realizowany jest projekt ekologiczny "Pszczoły Lubię". Projekt jest laureatem konkursu grantowego "Z Kujawskim pomagamy pszczołom". Grant ufundowała firma ZT Kruszwica S.A. Organizatorem konkursu jest Fundacja Nasza Ziemia. Koordynatorkami projektu są Elżbieta Piotrak i Magdalena Palińska.

Pszczoły Lubię. Cz. 1.

Pszczoły Lubię. Cz. 2.