Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Gospodarka pasieczna

Przechowywanie ramek i liście orzecha włoskiego Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 11751

Zaloguj się aby obserwować temat

Strony: 1 2

Lukasz_Baniak

2014-01-06 17:05:31

Odwiedziłem dzisiaj kolegę pszczelarza. Ten chciał się pochwalić swoją nową pracownią. Faktycznie, wszystko robi wrażenie. Wyremontował co się tylko dało. Jednak moją uwagę przykuły jego ramki, a dokładniej sposób ich przechowywania. Ja swoje mam powieszone na hakach. A on ma poukładane na stoliku, a między nimi znajdują się liście orzecha. Myślałem, że to jakiś żart ale okazuje się, że jest to stary i sprawdzony sposób przechowywania ramek. Podobno liście orzecha włoskiego odstraszają robactwo. Wiedzieliście o tym? Stosujecie?

mlody_pszczelarz

2014-01-06 20:42:11

orzech wloski ma specyficzny zapach, ktory motylica nie lubi, podobno lawendy tez nie lubi. Ja stosuje liscie orzecha wloskiego, tylko je wymieniam dwa razy w roku, jesli mam jakies starsze ramki, ktore musze przechowywac.

eryk16

2014-01-08 08:25:49

To sprawdzony sposób starych pszczelarzy. Ja długo o tym nie wiedziałem. Mogę Ci jeszcze podpowiedzieć, żebyś powiesił ramki na drutach tak aby szkodniki takie jak myszy nie mogły się do nich dostać oczywiście jeżeli ramki są suche.

blondynekkrk

2014-01-09 17:49:24

Hmmm o tym nie można przeczytać w artykułach. Możesz coś więcej napisać jakbyś się dowiedział coś od kolegi?

pszczelarka78

2014-01-09 22:56:00

Dobry sposób, liście orzecha włoskiego są trwałe i skuteczne.

mati

2014-01-10 14:44:24

piesze slysze ale trzeba bendzie go wyprobowac

Lukasz_Baniak

2014-01-11 09:47:30

Kolego eryku, mam powieszone ale na hakach. Zdecydowanie łatwiej jest je ściągać. Też szkodniki raczej tego nie są w stanie dopaść. Pogadam z nim jeszcze o tym bo widzę, że wcale nowości nie napisałem.

michal-trabka

2014-01-12 08:58:26

O tym nie słyszałem ale chyba prawda bo wystarczy zobaczyć jak liście z włoskiego orzecha są na ziemi. Zaraz wszystko gnije i nic nie chce pod tym rosnąć.

Strony: 1 2

Weź udział w dyskusji:

Ostatnio na forum:

Współpracują z portalem:

Wiktoria Bajek

Wiktoria Bajek

Autorka tekstów

Studentka pedagogiki o specjalności resocjalizacja. Na co dzień pasjonatka pszczół miodnych i nie tylko. Szczególnie zainteresowana warunkami optymalnymi dla bytowania i rozwoju pszczół. Pasjonatka przyrody i długich spacerów.

Poliuretan czy drewno - który materiał lepszy na ul?

Martyna Walerowicz

Martyna Walerowicz

Autorka tekstów

Dziennikarz. Ukończyła studia ogrodnicze, na których zajmowała się pszczelarstwem i owadami zapylającymi.

Pszczoła na kofeinie i miód kawowy

Royalaktyna a rozwój matki pszczelej

Konopie indyjskie i ich wpływ na pszczoły

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Pszczelarstwo miejskie - podsumowanie

Poławiacz powałkowy – zalety i wady

Właściwości miodu ze spadzi liściastej i spadziowo-nektarowego