Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Ekonomika pszczelarstwa

Z jakiego drewna wykonać środek ula? Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 2970

Zaloguj się aby obserwować temat

banan

2014-07-11 08:36:38

czesc. w tym roku zaczalem sam budowac ule ale tylko dla siebie. pojawil mi sie natomiast niemaly problem. drewno z ktorego wykonalem srodek zaczelo peczniec ze wzgledu na wilgoc. przewertowalem ksiazki pszczelarskie ale tam niewiele znalazlem informacji na ten temat. prosze o informacje gdzie popelnilem blad. mnie sie wydaje ze moze chodzi o drewno, ktorego uzylem do wykonania srodka ula..

mlody_pszczelarz

2014-07-12 14:47:13

powinienes dac mu wyschnac moim zdaniem zanim zaczniesz uzywac, a pekanie sie zdarza

mlody_pszczelarz

2014-07-12 14:49:23

ja bym robil z lisciastego - lipa np

blondynekkrk

2014-07-14 07:17:41

A może to jest związane z nadmiernym ociepleniem albo jego brakiem?

michal1972

2014-07-16 10:12:23

Na pewno musisz dać drewnu wyschnąć, ale skoro wziąłeś się za budowę ula to pewnie to wiedziałeś. Pewnie problem tkwi w czymś innym. Użyłeś może impregnatu do drewna? Bo co z tego, że drewno suche, jak może nawilgnąć?

mati

2014-07-20 17:40:28

to raczej kwestia tego ze miales mokres drewno albo ze impregnatu nie urzyles tak sie w takich sytuacjach dzieje

Weź udział w dyskusji:

Współpracują z portalem:

Magdalena

Magdalena

Autorka przepisów kulinarnych i bloga nadpaleniskiem.blogspot.com

Dorastając w babcinej kuchni, nauczyłam się, że najlepsza kuchnia to polska kuchnia i to ją uwielbiam najbardziej. "Chwilowo" udomowiona mama na pełen etat, chwytająca życie za rogi, nie bojąca się wyzwań w żadnej sferze. Z pasji: kucharka i smakoszka, z wykształcenia: geograf.

Bananowe chipsy z miodem

Majowy miodek z mniszka lekarskiego

Bigos staropolski na winie z miodem

Tadeusz Kąkol

Tadeusz Kąkol

Autor tekstów

Emerytowany nauczyciel zawodu w Zespole Szkół Rolniczych. Obecnie zajmuje się pszczołami (12 uli) i ogrodnictwem (rośliny miododajne) w Grabowcu koło Zamościa.

Pyłek kwiatowy a pyłek pszczeli

Smotrawa okazała - roślina miododajna

Propolis - produkt pszczeli

Agata Wojtuń oraz Agnieszka Strózik

Agata Wojtuń oraz Agnieszka Strózik

Koordynatorki projektu "Pszczoły w szkole"

"Pszczoły w szkole" to projekt realizowany w Katolickiej Szkołe Podstawowej SPSK im. Jana Pawła II w Chojnach i nagrodzony w konkursie grantowym "Z Kujawskim pomagamy pszczołom".

Młodzi detektywi szukają miejsc przyjaznych pszczołom

Pszczoły w szkole w czerwcu

Szkolny Dzień Pszczoły

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Oficjalny partner merytoryczny

Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (ang. FAO), to instytucja, której celem jest m.in. polepszanie wytwarzania, wymiany i dystrybucji produktów rolnictwa, leśnictwa i rybołówstwa, podnoszenie poziomu wyżywienia narodów, popieranie zawierania porozumień w sprawie międzynarodowego handlu produktami rolnymi oraz udzielanie pomocy technicznej.

Właściwości i zastosowanie miodu

Kontrola jakości miodu

Skład miodu