Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Chów i hodowla pszczół

Unasiennianie matki jednym trutniem Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 2136

Zaloguj się aby obserwować temat

Lukasz_Baniak

2014-09-27 08:31:39

Swego czasu doktor Zawilski stwierdził, że ma sens unasiennianie matki jednym trutniem, gdyż pozwala na wychwycenie i utrwalenie określonego genotypu w populacji pszczół. Co Wy o tym sądzicie? Ma to sens, czy świadomie wpływa się na rozwój pszczół, który może być nieprzewidywalny w skutkach?

factis

2014-09-28 11:21:16

Szczerze, to nie słyszałem takiej wypowiedzi i nie wiem co mam sobie na ten temat myśleć. Każda ingerencja w środowisko jest zła, ale czasem jest to mniejsze zło niż brak reakcji.

michal1972

2014-09-29 09:38:39

Też nie znam wypowiedzi pana Zawilskiego ale uważam, że ma duże znaczenie to, jakim trutniem została unasienniona matka. Trzeba też sobie zdawać sprawę z tego, że i matka pszczela i truteń mają swój materiał genetyczny. I teraz od ich kombinacji będzie zależny nowo powstały organizm. Pytanie tylko na ile cechy te są powtarzalne.

mati

2014-10-01 11:28:30

pewnie ze to jest dobre tylko trzeba wiedziec co to za truten i co to za matka a to nie wiem jak zrobic ale pewnie naukowcy i hodowcy wiedza

Lukasz_Baniak

2014-10-11 08:36:03

Ale dlaczego mówicie ingerencja w środowisko jest zła. A jak jest odstrzał dzików, to też jest złe? W przypadku dzików chodzi o to, aby nie było ich za dużo, bo powodują niesamowite szkody. Chyba nie chcemy doprowadzić do sytuacji, że część okazów zwierząt będziemy oglądać w zoo (albo wcale), bo na czas nie było ingerencji człowieka. Chcąc nie chcąc człowiek jest obecny w środowisku i w dużej mierze je niszczy. Ale w taki sposób moim zdaniem można pomóc nie tylko pszczołom ale także producentom. Pszczółki będą silniejsze, o lepszym materiale genetycznym.

Weź udział w dyskusji:

Ostatnio na forum:

Współpracują z portalem:

Martyna Walerowicz

Martyna Walerowicz

Autorka tekstów

Dziennikarz. Ukończyła studia ogrodnicze, na których zajmowała się pszczelarstwem i owadami zapylającymi.

Pszczoła na kofeinie i miód kawowy

Royalaktyna a rozwój matki pszczelej

Webinarium Kim & Jim show: I bought bees. Now what? 2016

Łukasz Karol Uliasz

Łukasz Karol Uliasz

Autor artykułów

Profesor i dr hc apiterapii i ziołolecznictwa, naturopata dyplomowany, pszczelarz zawodowy, rzeczoznawca chorób pszczół i specjalista pozyskiwania produktów pszczelich. Prefekt Akademii Apiterapii Medycznej i Ziołolecznictwa im. prof. Bogdana Kędzi, promującej dorobek prof. Kędzi oraz apiterapię w użyciu. Autor publikacji pszczelarskich, historycznych, medycznych i etnograficznych. Prowadzi izbę pamięci i mini skansen pszczelarsko-bartniczy w powiecie kozienickim.

Łukasz Karol Uliasz - Rozważania o życiu i zdrowiu. Kontekst apiterapii

Pyłek pszczeli - pozyskiwanie i szkodniki

10 przykazań profilaktyki zdrowia

Arboretum Inspiruje

Arboretum Inspiruje

Partner serwisu

Projekt edukacyjny realizowany w Gimnazjum Publicznym nr 1 im. Ks. Jana Twardowskiego w Czechowicach-Dziedzicach. W tym roku działania projektowe skupiają się wokół pszczół. Projekt jest laureatem konkursu grantowego „Z Kujawskim pomagam pszczołom”. Więcej na Facebook'u: Arboretum-Inspiruje

Kolorowanka o pszczołach dziełem gimnazjalistek

Arboretum Inspiruje do pomagania pszczołom

Arboretum Inspiruje podczas Święta Pszczół

Fundacja Nasza Ziemia

Fundacja Nasza Ziemia

Partner serwisu

Organizacja pozarządowa założona w 1994 roku. Realizuje cele mające status pożytku publicznego, specjalizując się w edukacji ekologicznej i obywatelskiej.

Konkurs grantowy - Z Kujawskim pomagamy pszczołom

Wyniki konkursu grantowego - z Kujawskim pomagamy pszczołom

Wyniki konkursu grantowego Z Kujawskim pomagamy pszczołom II