Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Chów i hodowla pszczół

Gdzie postawić ul? Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 2408

Zaloguj się aby obserwować temat

alchemik

2014-09-07 12:16:58

Mam 5 drzew owocowych czy warto tam postawić 4 ule

michal1972

2014-09-09 14:58:53

Dodaje jeszcze raz odpowiedź bo widzę, że temat się powtórzył.
Moim zdaniem troszkę za mało drzewek jak na 4 ule. Trzeba by się rozglądnąć też za innymi pożytkami. Przy okazji dodaję artykuł dot. prawidłowej lokalizacji pasieki: http://www.portalpszczelarski.pl/artykul/77/prawidlowa_lokalizacja_pasieki__jak_ja_wybrac.html Pozdrawiam!

factis

2014-09-10 09:22:15

Podpisuję się pod tym co Michał napisał. Poza tym teraz na drzewa owocowe ustawiać ule? Jest sens?

michal1972

2014-09-15 09:34:59

@factis, jako drzewa owocowe to często pierwsze pożytki. Na pewno jest sens. Kwestia tylko ile tych drzew jest i co poza nimi.

michal1972

2014-10-25 08:15:44

Widzę, że kolega już się nie odezwał. Dodam od siebie, że być może masz w pobliżu tychże drzewek owocowych jakieś inne pożytki, jak chociażby kwiaty. W pobliżu chodzi mi o mniej więcej krąg 1,5 km od ula.

factis

2014-10-28 13:55:05

Szkoda, że się nie odezwał, bo nie wiemy czy postawił ule czy nie. Osobiście uważam, że troszkę za mało drzew. Pszczoły muszą mieć na co latać...

Weź udział w dyskusji:

Współpracują z portalem:

Grzegorz Belica

Grzegorz Belica

Autor tekstów oraz Koordynator Fab Lab Łódź

Fab Lab Łódź to organizacja propagująca idee zrób to sam, samowystarczalności i rozwoju umiejętności praktycznych. Jednym z elementów jaki rozwijają jest edukacja w zakresie hodowli pszczół i roli jaką pełnią w naturze i gospodarce człowieka.

Warsztaty pszczelarskie w Fab Lab Łódź - relacja z wydarzenia

III edycja warsztatów: Sami robimy ul wielkopolski

Warsztat: Sami robimy ul wielkopolski

Mirka Lenarcik

Mirka Lenarcik

Autorka tekstów oraz bloga mirosixgotuje.blox.pl

Ukończyła archeologię i anglistykę we Wrocławiu oraz studia doktoranckie w Niemczech. Oprócz gotowania największa pasja to kultura Iranu oraz historia.

Kapusta czerwona z porto

Chleb z szafranem i miodem

Imbirowe ciastka z miodowo-cytrynowym lukrem