Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Chów i hodowla pszczół

Metoda Taranowa wydzielania pszczół rojowych Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 5090

Zaloguj się aby obserwować temat

michal-trabka

2014-08-21 11:33:27

Czy ktokolwiek może mi coś na ten temat więcej naskrobać?

mati

2014-08-24 11:15:39

skond to wytszasnoles? nie slyszalem o czyms takim.

michal1972

2014-08-25 09:26:33

Metoda Taranowa to metoda doprowadzenia rodziny pszczelej do jej maksymalnej siły na okres głównego pożytku. Nie należy jej utożsamiać z zapobieganiem rojeniu się pszczół. W metodzie Taranowa przyjęte jest założenie, iż pożytek zostanie najlepiej wykorzystany przez robotnice pochodzące z jaj złożonych przez matkę, nie wcześniej niż na 51 dni przed rozpoczęciem pożytku i na 29 dni przed jego zakończeniem.

Weź udział w dyskusji:


  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Tadeusz Kąkol

Tadeusz Kąkol

Autor tekstów

Emerytowany nauczyciel zawodu w Zespole Szkół Rolniczych. Obecnie zajmuje się pszczołami (12 uli) i ogrodnictwem (rośliny miododajne) w Grabowcu koło Zamościa.

Propolis - produkt pszczeli

Smotrawa okazała - roślina miododajna

Miód - produkt pszczeli

Bogdan Piekarz

Bogdan Piekarz

Autor tekstów

Pszczelarz z przeszło 70-letnim doświadczeniem. Autor licznych publikacji w branżowych czasopismach. Członek Rejonowego Koła Pszczelarzy nr 2 w Łodzi.

Główny przegląd wiosenny rodzin pszczelich

Miodobranie - krok po kroku

Magdalena Mendziak

Magdalena Mendziak

Autorka tekstów

Studentka Wydziału Pedagogiki, Socjologii i Nauk o Zdrowiu Uniwersytetu Zielonogórskiego. Właścicielka małej pasieki w okolicach Zgorzelca. Zawsze uśmiechnięta miłośniczka zwierząt oraz natury. W wolnych chwilach poświęca się wolontariatowi.

Pierniki miodowe na choinkę

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła to marka pod którą prowadzi swoją pasiekę doświadczony pszczelarz - Michał Wawszczak. Kontakt dla Klientów i mediów: 794 666 570

Miód wędzony - powstanie, proces wędzenia, przeznaczenie