Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Chów i hodowla pszczół

Ul z silną rodziną na sam początek Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 4369

Zaloguj się aby obserwować temat

Strony: 1 2

rabdead

2014-07-17 10:23:56

Witam, mam problem a mianowicie mój brat kupił ul z silną rodziną od pszczelarza, chciał zacząć przygodę z pszczołami, ale dostał propozycje pracy za granice i wyjechał zostawiając wszytko na mojej głowie. Nie znam się na pszczołach byłem przeciwny, ale urzekły mnie i teraz chcę się nimi zająć. Od czego zacząć, nie mam uczulenia, dwie mnie użądliły to ledwo było widać, mam kostium, podkurzacz, próchno, dłutko. Pszczelarz powiedział że niedługo trzeba zebrać miód jakiś tydzień temu. Ul wielkopolski.

blondynekkrk

2014-07-17 10:51:34

Hej! Co prawda nie jestem pszczelarzem ale mogę podrzucić Ci kilka artykułów na temat pierwszych kroków w pszczelarstwie. Na tym forum nie linkują się adresy więc trzeba je skopiować sobie:
Zakładanie pasieki - od czego zacząć?: http://www.portalpszczelarski.pl/artykul/72/zakladanie_pasieki__od_czego_zaczac.html
Jak prawidłowo wtopić węzę w ramkę?: http://www.portalpszczelarski.pl/artykul/484/jak_prawidlowo_wtopic_weze_w_ramke.html
Mogę też zasugerować, żebyś przeczytał sobie tematy oznaczone tagiem: młody pszczelarz. Można je znaleźć pod tym linkiem: http://www.portalpszczelarski.pl/tagi/m%C5%82ody%20pszczelarz Pozdrawiam! :)

emil

2014-07-18 14:04:22

Witam, jeśli chodzi o miód, to rozpoczynają się teraz miodobrania z lipy. Jeśli masz w ulach miód dojrzały (nie wylatuje z ramek przy potrząsaniu lub jest zasklepiony), to możesz spróbować go odwirować. Zorientuj się także czy masz dalej jakieś pożytki np. pola gryki, jeśli nie będziesz musiał powoli myśleć o przygotowaniu rodzin na zimę i po odebraniu miodu, podaj im syropu (wieczorem). Żeby się nie okazało, że za chwilę będą głodować, ten rok jest szczególnie ciężki dla nich. Jeśli nie masz pewności co do pożytków, zapytaj się znajomego pszczelarza, który powinien być zorientowany w tym co u Was kwitnie o tej porze roku. Ze sprzętu nie wymieniłeś zmiotki, masz ją? Jeśli nie to warto kupić, przyda się przy pracach przy pszczołach i odbieraniu miodu. A na pytanie od czego zacząć od lektury - artykułów na naszym portalu, czasopism pszczelarskich, poradników. W razie problemów, pisz, chętnie pomożemy.

rabdead

2014-07-18 14:57:16

Witam, zmiotkę posiadam, czy jeżeli teraz wyciągnę ramka i okaże się że można zebrać miód to muszę włożyć nowe puste ramka z węzami? Woj.małopolskie kwitnie jakieś 5 m od ula lipa,kwitnie dużo koniczyny, nic innego nie ma żadnych pól gryki.

rabdead

2014-07-18 15:10:48

Jeszcze mam pytanie odnośnie tych dolnych mniejszych ramek, czy je się też wyciąga?

emil

2014-07-20 09:13:33

Ramki są wielokrotnego użytku, a więc po miodobraniu oddajesz je z powrotem do ula. O tej porze już węzy się raczej nie dodaje. Skoro jest lipa jedna to zapewne w okolicy jest więcej. Jeśli jeszcze kwitnie to poczekaj z miodobraniem, jak przekwitnie to będziesz miał większą pewność, że miód jest dojrzały. Jeśli nie ma już gryki, ani nawłoci (żółto kwitnie na ugorach od około sierpnia), to trzeba będzie pomyśleć o przygotowaniu rodzin już do zimowli.

emil

2014-07-20 09:14:50

mniejszych ramek? są w gnieździe skoro dolne? Nie wiruje się ramek z czerwiem. Półnadstawka z mniejszymi ramkami jest używana jako miodnia, a nie rodnia.

mati

2014-07-20 17:46:14

no cienszko jest w tym roku ale wszystkiego sie da nauczyc. pytanie czy masz miejsce gdzie bendziesz krecil miod.

Strony: 1 2

Weź udział w dyskusji:

Współpracują z portalem:

Aneta Dziakowska

Aneta Dziakowska

Autorka tekstów nt. podatków

Główna księgowa z 11-letnim doświadczeniem zawodowym. Posiada certyfikat do usługowego prowadzenia ksiąg rachunkowych nadany przez Ministra Finansów. anetak7777@wp.pl

Opodatkowanie pasieki do 80 rodzin pszczelich

Koszty pośrednika handlu produktów pszczelich

Przygotowanie projektów w ramach programu Wsparcia Rynku Produktów Pszczelich 2016/2017

Marta Stachowiak

Marta Stachowiak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga My Sweet Morning

Blogerka kulinarna (celebrate-your-morning.blogspot.com), na co dzień praktykująca słodkie śniadania. Prawdziwa koneserka miodów. Miłośniczka zdrowego i smacznego trybu życia. Swoją artystyczną duszę ujawnia nie tylko na talerzu ale również w rysunku i decoupage'u.

Dyniowe drożdżowe z awokado

Omlet z ananasem, czekoladą i miodem

Puszysty omlet z bananami

Monika Czyżewska

Monika Czyżewska

Tęsknota za zdrowym, prostym, jakościowym życiem blisko natury, wolnym od chemii zaprowadziła mnie do momentu w życiu, kiedy zaczęłam wypiekać domowe chleby, przygotowywać przetwory no i... domowe kosmetyki. Na moim blogu www.naturalnie-ze-naturalnie.blogspot.com dzielę się z pomysłami na mydła naturalne ręcznie robione i nie tylko. Mam nadzieję, że tak jak ja zmienicie swoje postrzeganie pielęgnacji i zdrowia i stanie się to Waszym stylem życia.

Wiktoria Bajek

Wiktoria Bajek

Autorka tekstów

Studentka pedagogiki o specjalności resocjalizacja. Na co dzień pasjonatka pszczół miodnych i nie tylko. Szczególnie zainteresowana warunkami optymalnymi dla bytowania i rozwoju pszczół. Pasjonatka przyrody i długich spacerów.

Poliuretan czy drewno - który materiał lepszy na ul?