Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Chów i hodowla pszczół

Ilu jest pszczelarzy w Polsce? Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 5509

Zaloguj się aby obserwować temat

Strony: 1 2

blondynekkrk

2014-06-21 09:32:10

Ile osób zajmuje się pszczelarstwem w Polsce? Gdzie takich danych można szukać?

mlody_pszczelarz

2014-06-21 22:18:47

ja czytalem raz o ponad 50 tysiacach

factis

2014-06-24 08:31:10

Nie wiem czy na tym portalu przeczytałem ale podobno jest 52 tysiące. Chyba GUS tego nie publikuje. To były jakieś dane szacunkowe.

marcin

2014-06-29 18:56:54

Z publikacji Instytutu Ogrodnictwa Oddział Pszczelnictwa w Puławach, w 2012 roku liczba pszczelarzy w Polsce wynosiła 51778.

blondynekkrk

2014-06-30 11:21:00

No to można powiedzieć, że nie jest zbyt dużo pszczelarzy w Polsce. Ale rozumiem, że liczba pszczelarzy rośnie? W końcu chyba pszczelarstwo staje się coraz popularniejszym hobby/zajęciem zawodowym... Tak mi się chociaż wydaje.

marcin

2014-08-15 13:27:31

Tak, liczba pszczelarzy rośnie. Popularność pszczelarstwa (też między innymi dzięki temu serwisowi) oraz rosnące bezrobocie powodują, że pszczelarstwem interesują się osoby stosunkowo młode. Jest tylko jedna kwestia, która nie pozwala rozwinąć skrzydeł młodym: brak dotacji na założenie pasieki. Jakby były, to pewnie więcej osób zdecydowałoby się na pierwszy krok w stronę własnej pasieki.

blondynekkrk

2014-09-18 07:52:36

Znalazłem informację, że pszczelarzy w Polsce w 2013 roku było 55023. Czyli solidnie ta liczba wzrosła w stosunku do roku poprzedniego!

michal-trabka

2014-09-21 07:34:21

Tak. Według danych z powiatowych lekarzy weterynarii, w 2013 r. liczba pszczelarzy w Polsce wynosiła 55023 osoby.

Strony: 1 2

Weź udział w dyskusji:

Ostatnio na forum:

Współpracują z portalem:

Luiza Dawidowicz

Luiza Dawidowicz

Autorka publikacji

Doktorantka na Wydziale Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Absolwentka kierunków: ochrona środowiska na UAM w Poznaniu oraz ogrodnictwo na UP w Poznaniu. Interesuje się projektowaniem ogrodów, urządzaniem i pielęgnacją zieleni, a także rewitalizacją zdegradowanych obszarów. W swoim działaniu łączy wiedzę zdobytą na obu kierunkach studiów z zamiłowaniem artystycznym oraz florystycznym. Uwielbia rośliny, zwierzęta, pracę w ogrodzie, podróże bliskie i dalekie. Działa w Stowarzyszeniu Inżynierów i Techników Ogrodnictwa w Poznaniu, w którym pełni funkcję wiceprezesa Sekcji Florystycznej.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 1.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 3.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 2.

Marcin Balana

Marcin Balana

Redaktor serwisu PortalPszczelarski.pl

Doktorant na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu. Punktualny, towarzyski, zawsze z milionem nowych pomysłów, które stale przybliża użytkownikom portalu PortalPszczelarski.pl

III Otwarte Forum Pszczelarzy w Legionowie

XXI Krakowskie Miodobranie

V Konferencja Pomóżmy pszczołom - pszczoły pomogą nam

Łukasz Zabłocki

Łukasz Zabłocki

Autor tekstów

Właściciel dużego gospodarstwa pasiecznego w południowo-zachodniej Polsce.

Wpływ ciepłej zimy na rodziny pszczele