Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Chów i hodowla pszczół

Skąd wziąć trzcinę do hodowli murarki ogrodowej? Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 4028

Zaloguj się aby obserwować temat

factis

2014-05-20 09:28:32

Naczytałem się na tym portalu wielu ciekawych informacji o murarce ogrodowej i jej hodowli. Mam jednak pytanie, skąd wziąć trzcinę do jej hodowli? Domyślam się, że zbierać należy ją jak jest sucha?

michal1972

2014-05-23 07:24:05

Nie będę odkrywczy jeżeli napiszę, że znad jeziora. Najlepiej wtedy kiedy trzcina jest sucha, czyli zimą. Można też ewentualnie zebrać ją jak będzie zielona ale wtedy trzeba będzie zadbać o to, żeby porządnie wyschła. No i oczywiście zbieramy jak najgrubsze łodygi!

factis

2014-05-24 09:17:14

Dzięki! A proszę powiedz mi jeszcze, w jaki sposób ją suszyć? Zawiesić gdzieś żeby wisiała czy rozłożyć gdzieś na podłodze?

mlody_pszczelarz

2014-05-25 14:45:55

jak bedzzie dostep powietrza z kazdej strony to szybciej wyschnie, mozna tez kupic trzcine

factis

2014-08-16 20:24:45

@mlody_pszczelarz, gdzie można kupić trzcinę?

Weź udział w dyskusji:

Współpracują z portalem:

Tadeusz Kąkol

Tadeusz Kąkol

Autor tekstów

Emerytowany nauczyciel zawodu w Zespole Szkół Rolniczych. Obecnie zajmuje się pszczołami (12 uli) i ogrodnictwem (rośliny miododajne) w Grabowcu koło Zamościa.

Miód - produkt pszczeli

Pyłek kwiatowy a pyłek pszczeli

Propolis - produkt pszczeli

Centrum Apiterapii ApiBałt

Centrum Apiterapii ApiBałt

Bałtów 8, 27-423 Bałtów (na terenie Bałtowskiego Kompleksu Turystycznego) Telefon: +48 530-747-744 E-mail: biuro@apibalt.pl

Mini SPA w Bałtowie

Wiktoria Bajek

Wiktoria Bajek

Autorka tekstów

Studentka pedagogiki o specjalności resocjalizacja. Na co dzień pasjonatka pszczół miodnych i nie tylko. Szczególnie zainteresowana warunkami optymalnymi dla bytowania i rozwoju pszczół. Pasjonatka przyrody i długich spacerów.

Poliuretan czy drewno - który materiał lepszy na ul?

Kuba

Kuba

Autor przepisów i bloga Kuba w kuchni (z małą pomocą Mamy)

Jeden z najmłodszych kucharzy w Polsce. Ma 5 lat. Bardzo lubi pływać, śpiewać, czytać i rysować.

Babeczki orzechowo-bananowe z polewą miodową