Portal Pszczelarski
Firma Łysoń
Firma Łysoń

Forum pszczelarskie - Chów i hodowla pszczół

Karmienie lipcowe nowe rodziny Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 1009

Zaloguj się aby obserwować temat

MateuszRyn

2023-07-13 12:20:43

Dzień dobry, jesteśmy z kolegą młodymi pszczelarzami i mamy 4 rodziny, z których nie odebraliśmy żadnego miodu. Nasze pytanie, czy rozpoczynać karmienie w lipcu? Mamy podkarmiaczki ramkowe do uli wielkopolskich.
I ewentualnie jakie stężenie syropu teraz dawać, w jakiej ilości na rodzinę.
Pozdrawiam

miodek100

2023-07-15 12:07:33

Witam
Napisz coś więcej. Jaka jest siła rodzin?
Jakie macie ule leżaki czy korpusowe?
Kwitnie coś wokół? Jest miód w ulach?

MateuszRyn

2023-07-15 12:53:38

Ule korpusowe. Stoją w okolicy łąk. Miód jest, chociaż nie widać go jakoś bardzo dużo.
Siłę rodzin trudno mi określić, dużo ramek jest z czerwiem.

miodek100

2023-07-15 13:17:56

Jeśli korpusy do polecam jakąś podkarmiaczke powałkową. Ja stosuje słoiki z dziurkownymi nakrętkami.
Ale planuje kupić coś takiego:

https://lyson.com.pl/asortyment-pszczelarski/148-podkarmiaczka-powalkowa-okragla-4l-5903661510299.html?gclid=EAIaIQobChMIzJPhxseQgAMVp0SRBR0QWA-pEAQYASABEgLhF_D_BwE

Przy podkarmiaczce ramkowej za każdym razem musisz otwierać ul, natomiast przy powałkowej tylko trzeba daszek ściągnąć.
Ale każdy lubi co innego.

Ale do rzeczy, teraz to co najwyżej można podkarmiać na rozwój , aby matka czerwila obficie powiedzmy 1l/2l co 3 dni. Wielkość dawki czywiście należy dostosować do siły rodzin.
Pilnować żeby nie zalały gniazda bo matka nie będzie miała gdzie czerwić. Jeżeli trzeba to poszerzyć.

Na karmianie na zimę to jeszcze czas.
Ja zakarmiam sierpień/wrzesień czasami to i w październiku kończyłem. Tylko, że na zimę ja nie daje cukru tylko inwert ok. 15 kg w zależności od siły rodziny.

miodek100

2023-07-15 13:30:30

Jeżeli chcesz teraz cukrem podkarmiać.
to stężenie 1:1.

MateuszRyn

2023-07-15 15:25:27

Bardzo dziękuję za pomoc.
Czerwu jest dużo w każdym ulu więc chyba poczekamy.
Bardzo mi pomogłeś 👍

miodek100

2023-07-15 16:05:31

Generalnie nie wiem czy mnie dobrze zrozumiałeś ale trzeba pilnować, żeby z głodu nie padły (to, że teraz mają dużo czerwiu nie musi oznaczać że mają dużo jedzenia) Dobrze żeby mialy teraz minimalnie 1 lub 2 ramki z jedzeniem (miodem lub syropem) .

Ale najepiej to nawiązać kontakt z jakimś pszcelarzem w okolicy co pomoże i doradzi. Czasami może ci się wydawać, że wszystko jest dobrze a może być inaczej.Jeżeli to twoja pierwsza zimowla to taka pomoc będzie bezcenna.

Na zimę trzeba nie tylko zakarmić ale też wyleczyć. Warroza a właściwie wirusy przenoszone przez nią mogą doprowadzić do zagłady rodziny.

Ps: "Dużo czerwiu"- mało precyjne określenie .

Weź udział w dyskusji:

Ostatnio dodane posty:

Rój pszczół w domu, pomocy!
28 Września 2023

27 Września 2023

26 Września 2023

26 Września 2023

25 Września 2023

Pierzga - kolor
15 Września 2023

Ostatnio dodane tematy:

25 Września 2023

Pierzga - kolor
15 Września 2023

Chore pszczoły
27 Sierpnia 2023

Krzyżówka europejskich pszczół z afrykańskimi trutniami sposobem na skutki zmian klimatycznych
04 Sierpnia 2023

Karmienie lipcowe nowe rodziny
13 Lipca 2023

Najaktywniejsi w tym tygodniu:

Współpracują z portalem:

Bogdan Piekarz

Bogdan Piekarz

Autor tekstów

Pszczelarz z przeszło 70-letnim doświadczeniem. Autor licznych publikacji w branżowych czasopismach. Członek Rejonowego Koła Pszczelarzy nr 2 w Łodzi.

Miodobranie - krok po kroku

Główny przegląd wiosenny rodzin pszczelich

Renata Gasek

Renata Gasek

Autorka tekstów

Entuzjastka szeroko pojętego rękodzieła, autorka prac zamieszczonych na blogu Kocie robótki (https://kocieprace.blogspot.com/)

Pirografia (sztuka malowania ogniem) w pszczelarstwie

Monika Czyżewska

Monika Czyżewska

Tęsknota za zdrowym, prostym, jakościowym życiem blisko natury, wolnym od chemii zaprowadziła mnie do momentu w życiu, kiedy zaczęłam wypiekać domowe chleby, przygotowywać przetwory no i... domowe kosmetyki. Na moim blogu www.naturalnie-ze-naturalnie.blogspot.com dzielę się z pomysłami na mydła naturalne ręcznie robione i nie tylko. Mam nadzieję, że tak jak ja zmienicie swoje postrzeganie pielęgnacji i zdrowia i stanie się to Waszym stylem życia.

Łukasz Zabłocki

Łukasz Zabłocki

Autor tekstów

Właściciel dużego gospodarstwa pasiecznego w południowo-zachodniej Polsce.

Wpływ ciepłej zimy na rodziny pszczele