Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Chów i hodowla pszczół

Wymiana matek Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 4805

Zaloguj się aby obserwować temat

Strony: 1 2

darko

2014-02-04 23:06:34

Planuję wymianę matek po raz pierwszy od założenia pasieki. Mam 20 rodzin. W planach mam zakup matek nieunasiennionych buckfast. Jaki sposób wymiany jest najlepszy? Ile matek powinienem wymienić? Czy buckfast to dobry wybór? Czekam na opinie.

emil

2014-02-05 12:50:54

Wymianę matek można przeprowadzić na wiele sposobów. Ważne jest jednak zadbanie o terminy związane z osieroceniem rodziny przed poddaniem matki - chodzi o to by pszczoły przy poddaniu matek nie miały możliwości pociągnięcia mateczników ratunkowych - bo jeśli będą miały, to powodzenie poddania będzie nikłe. Trzeba zachować więc odstęp min. 10 dni i wyciąć mateczniki przed poddaniem matki. Można także zrobić odkład. Pierwszy przykład to zrobić go z młodą matką, a po unasiennieniu połączyć po wcześniejszym osieroceniu rodziny. Uniknie się w ten sposób problemów i straty rodziny, jeśliby się okazało, że matka nie została należycie zapłodniona albo posiada jakąś wadę. Dopiero po sprawdzeniu czerwienia młodej matki w odkładzie można przygotować matkę do wymiany. Oczywiście odkłady do poddania również należy przygotować wcześniej. Jeśli matki wszystkie są kilkuletnie, to raczej wszystkie. Ja u siebie posiadam matki, które w połowie roku skończą dopiero rok albo dwa lata. Tylko matkę, która by kończyła trzy lata wymieniłem u siebie zawczasu, bo miałem młodą matkę w odkładzie, który nie był odpowiednio silny. Jeśli chodzi o Buckfast, to matki te mają swoje wady i zalety jak każde, ale jeśli nie posiadasz bardzo obfitych pożytków i nie prowadzisz intensywnej gospodarki, to raczej radzę poszukać innej pszczoły. Przy słabszych pożytkach pszczoły te nie sprawdzają się, gdyż tworzą silne i bardzo silne rodziny nie pozostawiając pszczelarzowi za wiele miodu do dyspozycji.

emil

2014-02-05 13:00:27

Polecam także do przeczytania:
http://www.portalpszczelarski.pl/artykul/286/co_ulatwia_przyjecie_matki_pszczelej.html
oraz
http://www.portalpszczelarski.pl/artykul/287/co_utrudnia_przyjecie_matki_pszczelej.html

eryk16

2014-02-05 21:02:45

Kawał dobrego tekstu. Nic dodać, nic ująć!

darko

2014-02-05 22:33:09

Pożytki wczesne są raczej umiarkowane, czasem występuje spadź. Zastanawiam się jeszcze nad krainką.

emil

2014-02-06 17:03:32

Poszukiwanie odpowiednich matek czasami trochę trwa. Ja w tej chwili mam dwie linie krainek. Na początku też próbowałem Buckfast'a, ale niestety nie spełniła moich oczekiwań na słabszych, a na wiosnę na umiarkowanym pożytku. Będę miał porównanie jak się sprawują. Myślę, że obie rasy się sprawdzą. Zobaczymy.

mlody_pszczelarz

2014-02-08 13:07:51

ja slyszalem, ze czesto trzeba nie wymieniac jesli chodzi o buckfasta, nawet co rok, wiec przzy slabych pozytkach wzrosną koszty

darko

2014-02-09 23:04:41

Mam jeszcze pytanie dotyczące matek: czy lepiej kupić matki unasiennione czy jednodniowe?

Strony: 1 2

Weź udział w dyskusji:

Ostatnio na forum:

Współpracują z portalem:

Ernest Bryll

Ernest Bryll

Autor tekstów

Polski poeta, pisarz, autor tekstów piosenek, dziennikarz, tłumacz i krytyk filmowy. Właściciel strony bryll.pl

Modlitwa - Ernest Bryll

Łukasz Karol Uliasz

Łukasz Karol Uliasz

Autor artykułów

Profesor i dr hc apiterapii i ziołolecznictwa, naturopata dyplomowany, pszczelarz zawodowy, rzeczoznawca chorób pszczół i specjalista pozyskiwania produktów pszczelich. Prefekt Akademii Apiterapii Medycznej i Ziołolecznictwa im. prof. Bogdana Kędzi, promującej dorobek prof. Kędzi oraz apiterapię w użyciu. Autor publikacji pszczelarskich, historycznych, medycznych i etnograficznych. Prowadzi izbę pamięci i mini skansen pszczelarsko-bartniczy w powiecie kozienickim.

Apiterapia praktyczna dla laika i medyka

Łukasz Karol Uliasz - Etyka pszczelarska i prawo naturalne w pszczelarstwie

Pyłek pszczeli - pozyskiwanie i szkodniki

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Skrzydełka z miodem i chili

Wiosenna sałata ze szpinakiem i winegretem czosnkowo-miodowym

Koktajl arbuzowo-truskawkowy z miodem