Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Chów i hodowla pszczół

Karmienie pszczół czosnkiem Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 9496

Zaloguj się aby obserwować temat

Strony: 1 2

kaczka12

2014-01-22 11:14:25

Czy dodawanie czosnku do pokarmu dla pszczół na zimę ma sens i czy to powszechna praktyka czy widzimisię starych pszczelarzy?

banan

2014-01-23 10:40:04

zdania sa podzielone. starsi to praktykuja a mlodzi twierdza, ze to jakas stara praktyka. moim zdaniem pszczoly nie lubia ostrych zapachow i sie wsciekaja mocno a czosnek ma jednak mocny zapach.

Lukasz_Baniak

2014-01-24 11:15:29

Wymysł starych pszczelarzy. Próbowałem kiedyś i tylko wk*(&@$)(@ pszczoły tym. Nie ma co pszczół faszerować czosnkiem.

mlody_pszczelarz

2014-01-24 13:58:06

hm... ja jakies ziola czasem dodaje, ale nie czosnek1

blondynekkrk

2014-01-25 13:16:05

O tym nie słyszałem wcale. To pewnie wynika z jakiś naleciałości starych pszczelarzy :)

michal1972

2014-01-26 18:30:30

Przyznaje, że jest to praktyka starszych pszczelarzy. Czy skuteczna? Nie mnie oceniać. Jedni dodają sok z czosnku, inni zmiażdżone ząbki. Sam nie praktykuję tego, gdyż tak jak tutaj koledzy banan i Łukasz napisali, pszczoły nie lubią mocnych zapachów, a czosnek niestety taki wydziela.

pszczelarka78

2014-01-26 22:41:41

Ja słyszałam to na pewnym wykładzie profesora, który tylko wspomniał o czosnku we wspomaganiu zdrowia pszczół. Może warto spróbować, jak myślicie?

emil

2014-01-29 10:38:40

Ja też o tym słyszałem, ale nie stosowałem.

Strony: 1 2

Weź udział w dyskusji:


  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Tadeusz Kąkol

Tadeusz Kąkol

Autor tekstów

Emerytowany nauczyciel zawodu w Zespole Szkół Rolniczych. Obecnie zajmuje się pszczołami (12 uli) i ogrodnictwem (rośliny miododajne) w Grabowcu koło Zamościa.

Propolis - produkt pszczeli

Smotrawa okazała - roślina miododajna

Miód - produkt pszczeli

Agnieszka Koza

Agnieszka Koza

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Eksplozja Smaku

Interesuje się wszystkim co jest związane z jedzeniem ale szczególną uwagę zwraca na zdrowe, racjonalne żywienie. W wolnym czasie rozwija swoje pasje którymi są: fotografia, ogrodnictwo oraz podróże.

Lekka sałatka z miodowym dressingiem

Kurczak w różowej marynacie

Kaczka duszona z miodem w sosie pomarańczowym na czerwonej kapuście

Paulina Jamrozik

Paulina Jamrozik

Autorka tekstów oraz właścicielka Medis-online.pl

Założycielka Gabinetu Dietetycznego MEDIS. Na co dzień pomaga trwale zmienić nawyki żywieniowe swoim pacjentom. Pokazuje jak pozbyć się zbędnej tkanki tłuszczowej, poprawić samopoczucie, samoocenę, a przede wszystkim zdrowie.

Domowy sposób na wzmocnienie odporności

Wiktoria Bajek

Wiktoria Bajek

Autorka tekstów

Studentka pedagogiki o specjalności resocjalizacja. Na co dzień pasjonatka pszczół miodnych i nie tylko. Szczególnie zainteresowana warunkami optymalnymi dla bytowania i rozwoju pszczół. Pasjonatka przyrody i długich spacerów.

Poliuretan czy drewno - który materiał lepszy na ul?