Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Choroby, zagrożenia i ochrona pszczół

Leki ze Słowacji i Czech na warrozę Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 10429

Zaloguj się aby obserwować temat

Strony: 1 2 3

michal1972

2014-08-06 09:41:09

Możecie polecić jakieś dobre leki na warrozę? Wiele dobrego mówi się o Słowackich i Czeskich. Są też podobno dużo tańsze od tych sprzedawanych w Polsce.

factis

2014-08-08 11:19:54

Ja czytałem kiedyś nt. leku VARIDOL. Jest dopuszczony do stosowania na terenie Unii Europejskiej. Nie wiem czy polskie prawo zezwala na jego stosowanie. Musiałbyś gdzieś samemu poszukać. Napewno plusem jest to, że jest on tańszy od polskich leków.

michal1972

2014-08-10 16:12:53

Nie jestem do końca pewny ale chyba nie można go stosować w Polsce. Słyszałem o nim kilka lat temu. Wtedy na potęgę kwitł "przemyt". Nie wiem czy się to zmieniło.

Lukasz_Baniak

2014-08-12 08:56:08

Osobiście bym nie próbował kombinować z tymi lekami. W końcu z jakiegoś powodu nie są dopuszczone na rynku Polskim. No chyba, że jest to związane z silnym lobby, które się temu kategorycznie sprzeciwia. Bo i tak też może być.

blondynekkrk

2014-08-15 13:12:46

Nie boicie się stosować leków które nie zostały dopuszczone do sprzedaży w Polsce? Jak się przez przypadek wytruje własne pszczoły to chyba też się będzie miało przegwizdane...

emil

2014-08-17 00:00:54

Ja używam apiwarol i w sezonie BeeVital HiveClean oraz ramkę pracy w najsilniejszych rodzinach, sprawdza się ten system.

michal-trabka

2014-08-21 11:31:16

Nie wiem czy warto się kusić na niższe ceny. Jakiś tego powód musi być.

marcin

2015-02-12 19:00:29

Pojawiło się dzisiaj ogłoszenie na Portalu Pszczelarskim od Pana, który sprzedaje VARIDOL i GABON.

Link: http://www.portalpszczelarski.pl/ogloszenie/439/sprzedam_czeskie_leki_na_warroze_-_varidol_i_gabon.html

Strony: 1 2 3

Weź udział w dyskusji:

Ostatnio na forum:

Współpracują z portalem:

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła to marka pod którą prowadzi swoją pasiekę doświadczony pszczelarz - Michał Wawszczak. Kontakt dla Klientów i mediów: 794 666 570

Miód wędzony - powstanie, proces wędzenia, przeznaczenie

Luiza Dawidowicz

Luiza Dawidowicz

Autorka publikacji

Doktorantka na Wydziale Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Absolwentka kierunków: ochrona środowiska na UAM w Poznaniu oraz ogrodnictwo na UP w Poznaniu. Interesuje się projektowaniem ogrodów, urządzaniem i pielęgnacją zieleni, a także rewitalizacją zdegradowanych obszarów. W swoim działaniu łączy wiedzę zdobytą na obu kierunkach studiów z zamiłowaniem artystycznym oraz florystycznym. Uwielbia rośliny, zwierzęta, pracę w ogrodzie, podróże bliskie i dalekie. Działa w Stowarzyszeniu Inżynierów i Techników Ogrodnictwa w Poznaniu, w którym pełni funkcję wiceprezesa Sekcji Florystycznej.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 3.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 1.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 2.

Tadeusz Netczuk

Tadeusz Netczuk

Autor tekstów

Doświadczony pszczelarz. Chowem pszczół zajmuje się od 1970 r. Obecnie jego pasieka zlokalizowana jest w ROD Bielany we Wrocławiu.

Zabezpieczenie pszczoły murarki (Osmia rufa L.) przed zimą

Ciasto czekoladowe z miodem – komentarz do przepisu

Historia pasieki rodzinnej Netczuków

Emilia

Emilia

Autorka przepisów kulinarnych oraz bloga Kuchenna Kontrrewolucya

Całkiem świeżo upieczona tak mama, jak blogerka kulinarna. Fascynatka dobrej kuchni i słowiańskiego folkloru.

Pularda w złotem kolorze z kartoflanymi kulkami

Naleśniki ze skórką cytrynową i pyłkiem pszczelim

Kutia wigilijna z miodem pitnym