Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Choroby, zagrożenia i ochrona pszczół

Rój pszczół w domu, pomocy! Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 1707

Zaloguj się aby obserwować temat

Elisa

2023-09-25 16:36:22

Drodzy Pszczelarze,
Kupiłam stare gospodarstwo i w niezamieszkałym domu zamieszkuje rój pszczół. Na pewno są to pszczoly :) Dopóki mogliśmy to sobie koegzystowaliśmy ale czas na porządki i remont. Czy jest jakiś sposób na wypędzenie lokatorów bez krzywdzenia ich? Mieszkają sobie w stropie poniemieckiego domu i słychać je już z drugiej części domu zatem muszą już mieszkać na całej długości budynku. Od 20lat miały go tylko dla siebie. Niestety próby pracy w okolicy wlotu bardzo je denerwują i potrafią ugryźć. Czy ktoś ma pomysł co robić? Do kogo zwrócić się o pomoc? Będę bardzo wdzięczna za wszelkie sugestie.

blondynekkrk

2023-09-26 12:33:32

Cześć! Skontaktuj się z najbliższym związkiem / stowarzyszeniem pszczelarskim lub pszczelarzem. W większości przypadków pszczelarze chętnie wezmą pszczoły do siebie :) A jeśli nie masz namiarów, to skontaktuj się z OSP.

Elisa

2023-09-26 19:50:00

Dostałam właśnie namiary na okoliczną pszczelarkę, także będę się kontaktować. Tylko zastanawiam się czy przeprowadzka jest możliwa, jeśli pszczoły zadomowiły się w stropie i raczej ciężko będzie się do królowej dostać :/ W każdym razie cały ten sezon daliśmy im spokój ale w przyszłym konieczne są już pracę po tej części domu.

tulipan

2023-09-27 16:55:17

zalezy kiedy bedziecie remontowali ten dom jezeli latem lub na wiosne to najlepiej przeniesc pszczolki przed samym remontem wtedy one nieucierpia pozdrawiam tulipan

Elisa

2023-09-28 21:15:24

Bardzo dziękuję za pomoc, udało mi się znaleźć chętnego pszczelarza i na wiosnę planujemy eksmisję bo co by ze mnie za gospodarz był wyrzucać rodzinę przed zimą ;) Pozdrawiam wszystkich i trzymajcie kciuki za powodzenie akcji

Weź udział w dyskusji:

Współpracują z portalem:

Agata Wojtuń oraz Agnieszka Strózik

Agata Wojtuń oraz Agnieszka Strózik

Koordynatorki projektu "Pszczoły w szkole"

"Pszczoły w szkole" to projekt realizowany w Katolickiej Szkołe Podstawowej SPSK im. Jana Pawła II w Chojnach i nagrodzony w konkursie grantowym "Z Kujawskim pomagamy pszczołom".

Szkolny Dzień Pszczoły

Pszczoły w szkole w czerwcu

Młodzi detektywi szukają miejsc przyjaznych pszczołom

Bogdan Piekarz

Bogdan Piekarz

Autor tekstów

Pszczelarz z przeszło 70-letnim doświadczeniem. Autor licznych publikacji w branżowych czasopismach. Członek Rejonowego Koła Pszczelarzy nr 2 w Łodzi.

Miodobranie - krok po kroku

Główny przegląd wiosenny rodzin pszczelich

Michał Piątek

Michał Piątek

Ekspert Portalu Pszczelarskiego

Pszczelarz, właściciel serwisu www.pogodnypiatek.pl, w którym prowadzi blog pszczelarski i zamieszcza nakręcone przez siebie filmy. Jeden z autorów dwumiesięcznika „Pasieka”, organizator konferencji pszczelarskich, wykładowca.

IV Konferencja KD Pszczółka - podsumowanie wydarzenia

Michał Piątek Dochodowa pasieka - książka dla pszczelarzy

I Konferencja Pszczelarskiego Klubu Dyskusyjnego Pszczółka między Łodzią a Warszawą - przebieg spotkania