Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Choroby, zagrożenia i ochrona pszczół

Zjawisko CCD w Polsce Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 3915

Zaloguj się aby obserwować temat

Strony: 1 2

blondynekkrk

2014-02-18 11:08:51

Występuje w Polsce czy to tylko szumne hasło?

Sylwek

2014-02-18 12:08:30

Powiedziałbym, że prędzej to drugie. Jak ktoś nieumiejętnie gospodarzy to później może mylić pojęcia i ogłaszać wszem i wobec co to się u niego w pasiece nie podziało...

banan

2014-02-20 12:05:12

to zjawisko jest w stanach zjednoczonych, a nie w polsce. jak ktoś mówi, że u niego wystąpiło to raczej jest w błędzie i szuka jedynie poklasku i zainteresowania innych osób

Lukasz_Baniak

2014-02-22 09:36:02

Wyczytałeś gdzieś czy tylko takie pytanie Ci się nasunęło? W Polsce nie ma tego zjawiska, albo ja o tym nie słyszałem. Czytałem, że w Stanach Zjednoczonych, na wyspach, w Niemczech i Szwajcarii taka zjawisko miało miejsce. Ale nigdzie nikt tego nie potwierdził. Ot po prostu wcięło pszczoły.

michal1972

2014-02-23 17:47:32

Nic mi o tym nie wiadomo, żeby w Polsce takie zjawisko miało miejsce. Myślę, że też to chyba jest spowodowane brakiem regularnych badań i ich potencjalnym kosztem.

blondynekkrk

2014-02-24 10:27:00

W internecie poczytałem o masowym ginięciu pszczół i nasunęło mi się takie pytanie. W tym artykule pisało właśnie, że to zjawisko powszechne właśnie w USA i że w Europie raczej tego się nie stwierdziło.

factis

2014-02-25 09:57:50

Może się zdarzyć taka sytuacja, ale żeby w Polsce pojawiły się takie objawy CCD jak zasklepiony czerw w opuszczonym ulu, zapasy pożywienia czy pozostanie w ulu królowej, to nie słyszałem.

michal1972

2014-02-28 11:52:36

factis, dzieje się tak na całym świecie. Ale żeby była mowa o CCD to wymienione przez Ciebie objawy muszą wystąpić równocześnie.

Strony: 1 2

Weź udział w dyskusji:

Współpracują z portalem:

Agnieszka Koza

Agnieszka Koza

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Eksplozja Smaku

Interesuje się wszystkim co jest związane z jedzeniem ale szczególną uwagę zwraca na zdrowe, racjonalne żywienie. W wolnym czasie rozwija swoje pasje którymi są: fotografia, ogrodnictwo oraz podróże.

Lekko miodowa sałatka z ogórków i czerwonej cebuli

Udka kaczki z gruszkami karmelizowanymi w miodzie

Pstrąg z miodem w sosie orzechowym

Enactus WSZiB

Enactus WSZiB

Partner serwisu

Zespół międzynarodowej organizacji studenckiej Enactus przy Wyższej Szkole Zarządzania i Bankowości w Poznaniu. Jego głównym obszarem działalności jest planowanie i realizacja projektów o charakterze edukacyjno-biznesowym w ramach społecznie odpowiedzialnego biznesu (CSR).

BeePower - prelekcja p. Adriana Suszki. Cz. 2.

Enactus WSZiB i Portal Pszczelarski

BeePower - prelekcja p. Adriana Suszki. Cz. 1.

Tadeusz Netczuk

Tadeusz Netczuk

Autor tekstów

Doświadczony pszczelarz. Chowem pszczół zajmuje się od 1970 r. Obecnie jego pasieka zlokalizowana jest w ROD Bielany we Wrocławiu.

Morfologia murarki ogrodowej (Osmia rufa L.)

Ciasto czekoladowe z miodem – komentarz do przepisu

Kopulacja i rozwój murarki ogrodowej (Osmia rufa L.)