Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Biologia pszczół

Czy pszczoły zapadają w sen zimowy? Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 6077

Zaloguj się aby obserwować temat

blondynekkrk

2014-09-27 08:53:08

Sen zimowy pszczół to co, co powoli zaczyna być na czasie. Proszę mi powiedzieć, czy pszczoły zapadają w sen zimowy, tak jak to robi niedźwiedź brunatny, jenot czy borsuk?

factis

2014-09-28 10:04:01

Zaskoczę Cię. Pszczoły ani nie zapadają w sen zimowy, ani nie hibernują (jak trzmiele czy osy). Pszczoły zawiązują kłąb i czekają na przyjście wiosny.

michal1972

2014-09-29 09:46:17

Jest dokładnie tak jak napisał factis. Dodam jeszcze, że pszczoły bez kłopotu same poradzą sobie w zimie pod warunkiem, że będą miały wystarczającą ilość pożywienia. A po to ten kłąb zawiązują, żeby utrzymać temperaturę. Jesienią i z początkiem zimy utrzymuje się ona na poziomie około 18–20 stopni Celsjusza, a na przedwiośniu około 34 stopnie Celsjusza.

blondynekkrk

2014-10-07 11:02:37

A ja się spytam, czy w zimie można podchodzić do uli? Chyba raczej nie zaatakują mnie?

Lukasz_Baniak

2014-10-11 08:47:30

@blondynekkrk, podejść możesz i Tobie się nic nie stanie. Ale lepiej abyś tego nie robił. Pszczoły nie wylecą z ula i nie zaatakują Cię bo nie będą miały jak. Niestety to że będziesz szedł, spowoduje że Cię wyczują i zaczną się denerwować spożywając więcej niż normalnie pokarmu. Przez to mogą nie dotrwać do wiosny i paść.

mati

2014-11-05 09:46:25

to nie som niedzwiedzie rzeby isc spac przez zime pszczoly nie spiom

Weź udział w dyskusji:

Ostatnio na forum:

Współpracują z portalem:

Wiktoria Bajek

Wiktoria Bajek

Autorka tekstów

Studentka pedagogiki o specjalności resocjalizacja. Na co dzień pasjonatka pszczół miodnych i nie tylko. Szczególnie zainteresowana warunkami optymalnymi dla bytowania i rozwoju pszczół. Pasjonatka przyrody i długich spacerów.

Poliuretan czy drewno - który materiał lepszy na ul?

Ernest Bryll

Ernest Bryll

Autor tekstów

Polski poeta, pisarz, autor tekstów piosenek, dziennikarz, tłumacz i krytyk filmowy. Właściciel strony bryll.pl

Modlitwa - Ernest Bryll

Monika Czyżewska

Monika Czyżewska

Tęsknota za zdrowym, prostym, jakościowym życiem blisko natury, wolnym od chemii zaprowadziła mnie do momentu w życiu, kiedy zaczęłam wypiekać domowe chleby, przygotowywać przetwory no i... domowe kosmetyki. Na moim blogu www.naturalnie-ze-naturalnie.blogspot.com dzielę się z pomysłami na mydła naturalne ręcznie robione i nie tylko. Mam nadzieję, że tak jak ja zmienicie swoje postrzeganie pielęgnacji i zdrowia i stanie się to Waszym stylem życia.

Martyna Walerowicz

Martyna Walerowicz

Autorka tekstów

Dziennikarz. Ukończyła studia ogrodnicze, na których zajmowała się pszczelarstwem i owadami zapylającymi.

Royalaktyna a rozwój matki pszczelej

Webinarium Kim & Jim show: I bought bees. Now what? 2016

Pszczoła na kofeinie i miód kawowy