Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Biologia pszczół

Jak zapobiec rójce na wiosnę? Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 4370

Zaloguj się aby obserwować temat

Strony: 1 2

michal-trabka

2014-01-12 08:55:12

Czy wystarczy że mam matki mało rojliwe?

factis

2014-01-12 16:06:01

Z doświadczenia mogę Ci powiedzieć, że musisz robić odkłady. Na pewno jak masz matki mało rojliwe to z szansa na rójkę jest wręcz równa 0.

emil

2014-01-13 20:33:33

No nie bardzo równa zeru, wystarczy, że kubatura będzie skrajnie za mała, a pszczół będzie przybywać, to i mało rojliwa matka nie pomoże, pszczoły zadecydują, że trzeba jednak szukać sobie drugiego lokum, bo jedno nie wystarcza.

Lukasz_Baniak

2014-01-14 07:59:53

Musisz wiedzieć, że starsze matki mają większe predyspozycje do rójki aniżeli młodsze. Dlatego dobrze jest wymieniać matki co 2 lata. Robienie odkładów na pewno pomoże. Zmniejszy się wtedy siła rodzin.

michal1972

2014-01-14 14:10:27

Dużo zależy od rasy pszczół. Są takie, które mają uwarunkowania genetyczne wywołujące skłonność do nadmiernego rozmnażania (np. rasa kraińska choć zdania są podzielone). Ogólnie koledzy tutaj dużo napisali i w sumie to cała esencja jest tematu. Moim skromnym zdaniem wina leży po stronie pszczelarza, że dopuścił do rójki. Trzeba być czujnym.

mati

2014-01-15 10:24:59

niewystarczy musisz byc czójny i sprawdzAC co sie z rodzina dzieje

blondynekkrk

2014-01-16 12:21:17

Widzisz michal-trabka? Ty zakładasz ciekawy temat a ja na tym korzystam :D Nawet o tym nie pomyślałem, że pszczoły się mogą wyroić...

pszczelarka78

2014-01-16 22:11:53

warto dobrać sobie pszczoły i sposób, który pozwala skutecznie wychodzić rodzinie z rójki. Powiększenie ula jest jednym ze sposób, tak jak tworzenie odkładu. Później na zimę może obie rodziny połączyć i mieć silną rodzinę z młodą matką, na drugi rok powinien być szał pracy w takiej rodzinie.

Strony: 1 2

Weź udział w dyskusji:

Współpracują z portalem:

Tadeusz Kaczkowski

Tadeusz Kaczkowski

Autor artykułów

Urodziłem się na Podolu. Jestem synem pszczelarza. Prowadzę własną pasiekę od 60 lat.

Trutowienie matek pszczelich

Ernest Bryll

Ernest Bryll

Autor tekstów

Polski poeta, pisarz, autor tekstów piosenek, dziennikarz, tłumacz i krytyk filmowy. Właściciel strony bryll.pl

Modlitwa - Ernest Bryll

Fundacja Nasza Ziemia

Fundacja Nasza Ziemia

Partner serwisu

Organizacja pozarządowa założona w 1994 roku. Realizuje cele mające status pożytku publicznego, specjalizując się w edukacji ekologicznej i obywatelskiej.

Wyniki konkursu grantowego - z Kujawskim pomagamy pszczołom

Konkurs grantowy - Z Kujawskim pomagamy pszczołom

Wyniki konkursu grantowego Z Kujawskim pomagamy pszczołom II

Wojewódzki Związek Pszczelarzy w Warszawie

Wojewódzki Związek Pszczelarzy w Warszawie

Partner serwisu

Organizacja pszczelarska działająca na terenie województwa mazowieckiego, zrzeszająca okoliczne koła pszczelarzy. Związek dba o edukację pszczelarzy zapraszając do Dyskusyjnego Klubu Pszczelarza ciekawych wykładowców, a poprzez swoje działania umożliwia członkom kół zaopatrzenie w matki, leki i sprzęt pszczelarski.