Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Baza pożytkowa

Facelia błękitna Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 4315

Zaloguj się aby obserwować temat

Strony: 1 2

mlody_pszczelarz

2013-12-22 13:05:31

Jaka wydajnosc ma facelia blekitna? Kiedy mozna ja wysiewac?

marcin

2013-12-24 16:00:21

Wydajność miodna facelii błękitnej na dobrych glebach może dochodzić do 300-400 kg miodu na hektar uprawy. Co do terminów wysiewu musiałby się wypowiedzieć kto inny. Ja się na tym najzwyczajniej nie znam ;)

emil

2013-12-25 19:46:31

Na ziemiach bardzo dobrych (żyznych) i optymalnych warunkach bywa znacznie wyższa.

marcin

2013-12-26 08:38:49

To prawda. A co do wysiewu to znalazłem informację, że najlepiej jeżeli facelia jest siana jako poplon we wrześniu. Wschodzi mniej więcej po 8 dniach, a zakwita po ok. 50 od daty wysiewu.

blondynekkrk

2013-12-26 18:49:00

Czyli wygląda na to, że to jest jedna z najlepszych roślin do sadzenia, jak komuś zależy na dużej ilości miodu!

mlody_pszczelarz

2013-12-27 20:03:03

Facelia to roślina miododajna, którą się sieje blondynkukrk :P

emil

2014-01-04 19:42:24

Dokładnie, wysiewa się facelię.

factis

2014-01-04 21:21:33

Nie czepiajcie się tam go. Przecież nie jest pszczelarzem a dopiero planuje nim być. Poza tym facelia faktycznie jest rośliną miododajną i to bardzo.

Strony: 1 2

Weź udział w dyskusji:


  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Malgorzata Radziszewska

Malgorzata Radziszewska

Autorka przepisów kulinarnych

Blogerka kulinarna (amku.blogspot.com), która uwielbia kuchenne eksperymenty. Z zawodu: tester aplikacji. Na co dzień: mama. W wolnych chwilach robi zdjęcia i zajmuje się promowaniem fotografii mobilnej działając w ramach Grupy Mobilni (grupamobilni.pl).

Sałatka z kalafiora z miodem

Sałatka kobieca Keep smiling z miodem

Różowe stringi z miodem

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła to marka pod którą prowadzi swoją pasiekę doświadczony pszczelarz - Michał Wawszczak. Kontakt dla Klientów i mediów: 794 666 570

Miód wędzony - powstanie, proces wędzenia, przeznaczenie

Renata Gasek

Renata Gasek

Autorka tekstów

Entuzjastka szeroko pojętego rękodzieła, autorka prac zamieszczonych na blogu Kocie robótki (https://kocieprace.blogspot.com/)

Pirografia (sztuka malowania ogniem) w pszczelarstwie

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Ciasto z mąką z czarnego ryżu

Pierniczki świąteczne z miodem

Żurawina z miodem i wanilią