Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Baza pożytkowa

Wydajność miodowa roślin miododajnych Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 4606

Zaloguj się aby obserwować temat

Strony: 1 2

factis

2014-06-10 09:21:21

Może jakaś lista z wydajnością miodową roślin miododajnych? Myślę, że każdemu pszczelarzowi taka lista będzie bardzo pomocna.

michal1972

2014-06-11 06:28:23

Ciężko będzie taką listę stworzyć bo raczej są widełki do każdej rośliny. Ja ze swojej strony mogę napisać, że zazwyczaj bierze się pod uwagę wydajność miodową w kilogramach na hektar. Do tych roślin, które dają najwięcej miodu można zaliczyć: akację białą (ok 600-1200 kg/ha), lipę drobnolistną (300-1200 kg/ha), facelię (160-1100 kg/ha), klona polnego (ok 1000 kg/ha), przegorzana kulistego (ok 1000 kg/ha oraz przegorzana trwałego (ok 1000 kg/ha).

emil

2014-06-11 11:45:04

Takie listy funkcjonują w różnych opracowaniach, ale zazwyczaj dotyczą one niektórych roślin, najpopularniejszych lub według uznania autora opracowania. Ważne jest, że wydajność zależy od wielu czynników, nie tylko od gatunku rośliny.

blondynekkrk

2014-06-13 09:43:07

A od czego Emilu jeszcze zależy? Ja mam jeszcze pytanie, dlaczego skoro wiadomo, że facelia całkiem dużo daje miodu, to jej się nie sieje non stop? Z tego co się zdążyłem zorientować, to bardzo szybko rośnie.

mati

2014-06-14 09:05:51

facelia jest najlepsza tyle ze to jest chwast i sie strasznie rozrasta a poza tym pszczoly sie przyzwyczajaja do kwiatkow i to jest zle

factis

2014-06-16 11:51:31

Może i istnieją takie listy ale zwłaszcza dla młodych pszczelarzy mogą one stanowić wartość. Pamiętam jak sam zaczynałem swoją przygodę z pszczelarzeniem i rozglądałem się za wszystkim, co z pozoru nawet wyglądało na oczywiste. Dzięki Ci Michale, że dorzuciłeś swoją listę. Blondynku, trzeba dbać o różnorodność pożytków. Ot cały sęk w tym.

Lukasz_Baniak

2014-06-19 13:21:58

Widziałem tabelkę kiedyś odnośnie miodności roślin. Jak znajdę ją to podrzucę. Potwierdzam też to co Michal napisał.

blondynekkrk

2014-06-21 09:37:11

Aaa dobra, pamiętam! Była już o tym mowa na tym forum. Trzeba urozmaicać pożytek pszczołom.

Strony: 1 2

Weź udział w dyskusji:

Ostatnio na forum:

Współpracują z portalem:

Michał Piątek

Michał Piątek

Ekspert Portalu Pszczelarskiego

Pszczelarz, właściciel serwisu www.pogodnypiatek.pl, w którym prowadzi blog pszczelarski i zamieszcza nakręcone przez siebie filmy. Jeden z autorów dwumiesięcznika „Pasieka”, organizator konferencji pszczelarskich, wykładowca.

I Konferencja Pszczelarskiego Klubu Dyskusyjnego Pszczółka między Łodzią a Warszawą - przebieg spotkania

Michał Piątek Dochodowa pasieka - książka dla pszczelarzy

Współdziałanie pszczelarzy w zakresie promocji i sprzedaży

Sylwia Zielińska

Sylwia Zielińska

Konsultant serwisu

Doktorantka na Uniwersytecie Rzeszowskim, członkini Koła Naukowego Technologów Żywności FERMENT. Interesuje się toksykologią żywności i zanieczyszczeniem środowiska. Dokładna analizatorka i badaczka składu chemicznego miodu. Poza uczelnią, wraz z przyjaciółką ekotesterka i propagatorka żywności ekologicznej (ekotester.pl - strona w przygotowaniu), działaczka w stowarzyszeniu oraz miłośniczka tańca i motocykli.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 2.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 3.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 1.

Renata Gasek

Renata Gasek

Autorka tekstów

Entuzjastka szeroko pojętego rękodzieła, autorka prac zamieszczonych na blogu Kocie robótki (https://kocieprace.blogspot.com/)

Pirografia (sztuka malowania ogniem) w pszczelarstwie

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Jak stworzyć odkład pszczeli?

Pszczelarz zawodowy - co zrobić, by nim zostać?

Tulia kalifornijska – roślina miododajna