Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Baza pożytkowa

Poddawanie pyłku pszczołom na wiosnę Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 2969

Zaloguj się aby obserwować temat

factis

2014-02-11 17:29:25

Słyszałem, można poddawać pyłek pszczołom rozrobiony wodą. W jaki sposób?

michal1972

2014-02-16 09:16:24

Jedną stronę ramki posyp pyłkiem i delikatnie skrop wodą - wówczas nie opadnie. Ramki wkłada się obok czerwiu. Sposób sprawdzony i wykorzystywany rok w rok. Pozdrawiam!

mlody_pszczelarz

2014-02-16 13:15:09

a nie lepiej zrobic ciasto z dodatkiem pylku/pierzgi?

emil

2014-03-07 17:07:13

Też wolałabym robić ciasto, ale ja obsadziłem pasiekę leszczyną i nie martwię się pyłkiem na wiosnę.

blondynekkrk

2014-03-09 09:14:24

Emil - ale przez to masz kleszcze ;-) Kleszcze lubią leszczynę!

viga

2014-03-13 13:19:46

aby uzupełnic składniki pokarmowe dla pszczol wiosna podaje im apibiovit kupilam na http://www.zooapteka.pl

emil

2014-03-18 23:04:32

Blondynekkrk, ja mam dookoła tyle lasów, że kleszcze mają moją leszczynę w poszanowaniu :P Chciałoby się w tym miejscu zacytować klasykę...

mlody_pszczelarz

2014-04-21 13:22:00

hm u mnie kwitnie duzo wiosennych kwiatkow, wiec sie tym tak nie bawie, ale jak juz to bym zrobil ciasto z pylkiem tak jak pisalem wczesniej

Weź udział w dyskusji:

Ostatnio na forum:

Współpracują z portalem:

Monika Wolańska

Monika Wolańska

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Słodkie Słone

Z wykształcenia jestem inżynierem budownictwa a z zamiłowania „kucharą” - tak określają mnie znajomi. Pasji mam całe mnóstwo! Dobra kuchnia, fotografia, piękne wnętrza i miejsca, podróże…

Pierniczki na miodzie

Ogórki z miodem

Kurczak z sosem sojowym i miodem

Celina Habryka

Celina Habryka

Autorka tekstów

Doktorantka w Katedrze Analizy i Oceny Jakości Żywności na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie. Zajmuje się badaniem właściwości fizykochemicznych miodów.

Podział miodów pitnych

Rodzaje miodu ze względu na pochodzenie

Tadeusz Kaczkowski

Tadeusz Kaczkowski

Autor artykułów

Urodziłem się na Podolu. Jestem synem pszczelarza. Prowadzę własną pasiekę od 60 lat.

Trutowienie matek pszczelich

Arboretum Inspiruje

Arboretum Inspiruje

Partner serwisu

Projekt edukacyjny realizowany w Gimnazjum Publicznym nr 1 im. Ks. Jana Twardowskiego w Czechowicach-Dziedzicach. W tym roku działania projektowe skupiają się wokół pszczół. Projekt jest laureatem konkursu grantowego „Z Kujawskim pomagam pszczołom”. Więcej na Facebook'u: Arboretum-Inspiruje

Arboretum Inspiruje do pomagania pszczołom

Arboretum Inspiruje podczas Święta Pszczół

Kolorowanka o pszczołach dziełem gimnazjalistek