Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Baza pożytkowa

Zachwaszczone pola - sposób na pokaźne zbiory miodu? Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 4906

Zaloguj się aby obserwować temat

Strony: 1 2

Sylwek

2014-02-01 15:43:35

Przeczytałem, że coraz więcej pszczelarzy lokuje swoje ule w okolicach pół leżących odłogiem gdzie rośnie wszystko co chce. Podobno to raj dla pszczół i portfeli pszczelarzy. Czemu?

blondynekkrk

2014-02-02 11:58:32

Wyczytałem gdzieś, że w zbożu rośnie często wiele odmian roślin, którymi pszczoły miodne są zainteresowane. Bo gdyby nie one to niekoniecznie pszczoły latałyby w tamte miejsca.

kaczka12

2014-02-03 09:50:51

Nie musi lokować ich tam gdzie są łąki. To niekoniecznie dobra strategia. Jest to na pewno lepszy pomysł niż zasianie dużych połaci jedną rośliną.

michal1972

2014-02-05 10:16:14

Wątpię, żeby był to raj dla portfeli pszczelarzy i żeby takie działanie przynosiło faktycznie dużą różnicę w dochodach. Na pewno pasieka wędrowna to dobry pomysł. Z doświadczenia wiem, że część moich kolegów zainteresowana jest stawianiem uli w pobliżu zachwaszczonych chabrem bławatkiem polach zbóż. Dlatego, że w trakcie kwitnięcia chabru wydajność miodowa sięga nawet 120 kg/hektar.

blondynekkrk

2014-02-06 09:37:35

Michał ale 120kg/hektar to nie jest chyba dużo. Zwłaszcza jak ktoś tam napisał, że z facelii można pozyskać więcej.

mlody_pszczelarz

2014-02-08 13:46:13

ja sie nie zgadzam, jest to dodatkowe zrodlo zroznicowanego pokarmu. a nawloc to skolei dodatkowe zrodlo pieniedzy na pszczelarza

Lukasz_Baniak

2014-02-17 09:55:32

Miód z upraw monokulturowych ma inny smak. Miód ze zróżnicowanej bazy pożytkowej ma inny. Zależy kto na co jest nastawiony i co komu odpowiada.

factis

2014-02-25 09:45:49

Lukasz_Baniak - dobrze piszesz. Ma zupełnie inny smak. Co więcej - niepowtarzalny i to chyba ma największe znaczenie. Może jest jego mniej ale za to cena jego może być zdecydowanie wyższa.

Strony: 1 2

Weź udział w dyskusji:


  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Ewa Jarosz

Ewa Jarosz

autor przepisów kulinarnych i bloga dietetykwstolicy.blogspot.com

Dietetyk medyczny, blogerka kulinarna i amator fotografii. Uczy swoich pacjentów jak utrzymać zasady racjonalnego odżywiania czerpiąc przyjemność z jedzenia. Zaraża optymizmem i zdrowym podejściem do życia.

Ser twarogowy z miodem i orzechami

Słodka sałatka z kurczakiem

Ciasto jogurtowo-miodowe z cynamonem

Koło Pszczelarzy w Mińsku Mazowieckim

Koło Pszczelarzy w Mińsku Mazowieckim

Partner serwisu

Organizacja pszczelarska założona przed II wojną światową działająca głównie na terenie powiatu mińskiego, ale zrzeszająca również pszczelarzy z innych rejonów. Celem Koła jest prowadzenie wszechstronnej działalności na rzecz pszczelarstwa i ekologii. Duży nacisk kładziony jest na edukację pszczelarzy jak również poszerzanie świadomości dzieci i młodzieży o roli pszczół w ekosystemie.

I Mazowiecka Konferencja Pszczelarska w Mińsku Mazowieckim

Marta Stachowiak

Marta Stachowiak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga My Sweet Morning

Blogerka kulinarna (celebrate-your-morning.blogspot.com), na co dzień praktykująca słodkie śniadania. Prawdziwa koneserka miodów. Miłośniczka zdrowego i smacznego trybu życia. Swoją artystyczną duszę ujawnia nie tylko na talerzu ale również w rysunku i decoupage'u.

Ciasto dyniowe z rabarbarem i miodem

Tosty na słodko

Budyniowa owsianka czekoladowa z miodem

Bogdan Piekarz

Bogdan Piekarz

Autor tekstów

Pszczelarz z przeszło 70-letnim doświadczeniem. Autor licznych publikacji w branżowych czasopismach. Członek Rejonowego Koła Pszczelarzy nr 2 w Łodzi.

Główny przegląd wiosenny rodzin pszczelich

Miodobranie - krok po kroku