Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Baza pożytkowa

Przymrozki i mniej pożytków Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 3676

Zaloguj się aby obserwować temat

Strony: 1 2

eryk16

2014-01-08 08:40:38

Teraz zarządcy dróg się cieszą, mniej ci co mieli odśnieżać. Pszczelarze też moim zdaniem nie mają powodów do zadowolenia. Niby pogoda przypominająca późną wiosnę. Pojawiają się kwiaty, drzewa wypuszczają liście. A jak przyjdzie mróz to to wszystko wetnie. Nie macie takiego wrażenia, że 2014 rok będzie ciężki dla nas i naszych pszczół?

Lukasz_Baniak

2014-01-08 17:20:40

Może tak być. Na większości drzew w moim ogrodzie pojawiły się nowe listki...

blondynekkrk

2014-01-09 17:47:12

Mam takie wrażenie, że pszczelarze zawsze będą mówić, że ciężki rok itp itd :) Przykro mi to mówić ale zauważyłem, że pszczelarze głównie narzekają a to że coś z dotacjami nie tak, a to że jakaś choroba, a to że nie ma 40kg miodu z ula tylko 15... A gdzie te pozytywy? Gdzie rozmowa o relaksie? O tym jakie fajne jest to zajęcie? Ja nie jestem pszczelarzem ale bardzo chcę nim zostać. Wiem coraz więcej i staram się widzieć pozytywy! Uważam, że 2014 rok będzie dobrym rokiem! Koniec kropka!

pszczelarka78

2014-01-09 21:52:03

To nie chodzi w tym przypadku o marudzenie, negatywy, tylko o troskę o pszczoły. Nasze podopieczne. Pogoda nie sprzyja im, a co jeśli przyjdzie i się przedłuży? One są za dużo warte by je stracić, nie tylko dla pszczelarza/-ki ale także otoczenia, rolników, sadowników.

emil

2014-01-09 21:57:21

No właśnie, póki co zapowiada się niezbyt ciekawie. 2013 jednak też miał przedłużoną zimę, niektórzy stracili sporo rodzin, ale później u nas dopisała lipa i spadź. Mam nadzieję, że pozytywy przyjdą.

Lukasz_Baniak

2014-01-11 09:56:00

Blondyn, czasem się po prostu ma wszystkiego dość. Niby masz wiedzę, masz czas, masz sprzęt i doświadczenie a pogoda spłata figla i cała lub większość pracy idzie na marne. I może wtedy faktycznie czas narzekać?

factis

2014-01-12 16:09:40

Dzisiaj się juz ochłodziło i gdzieniegdzie popadał śnieg. Może jednak wszystko ułoży się po naszej myśli!

emil

2014-01-13 20:26:56

Nawet słyszałem, że w północno-wschodniej Polsce ma spaść grubo ponad zera.

Strony: 1 2

Weź udział w dyskusji:

Ostatnio na forum:

Współpracują z portalem:

Emilia

Emilia

Autorka przepisów kulinarnych oraz bloga Kuchenna Kontrrewolucya

Całkiem świeżo upieczona tak mama, jak blogerka kulinarna. Fascynatka dobrej kuchni i słowiańskiego folkloru.

Pieczone przepiórki miodowo-cynamonowe z kremem z pieczarek

Kaczka w marynacie korzennej pieczona w miodzie pitnym

Rolada z szynki z pastą ziołową z olejem rzepakowym i morelami

Tadeusz Netczuk

Tadeusz Netczuk

Autor tekstów

Doświadczony pszczelarz. Chowem pszczół zajmuje się od 1970 r. Obecnie jego pasieka zlokalizowana jest w ROD Bielany we Wrocławiu.

Ciasto czekoladowe z miodem - przepis

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.) - Podstawowe informacje

Zabezpieczenie pszczoły murarki (Osmia rufa L.) przed zimą

Aneta Dziakowska

Aneta Dziakowska

Autorka tekstów nt. podatków

Główna księgowa z 11-letnim doświadczeniem zawodowym. Posiada certyfikat do usługowego prowadzenia ksiąg rachunkowych nadany przez Ministra Finansów. anetak7777@wp.pl

Koszty pośrednika handlu produktów pszczelich

Zryczałtowany podatek dochodowy przy sprzedaży bezpośredniej produktów pszczelich przetworzonych

Obowiązki pszczelarza na koniec roku podatkowego