Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Apiterapia i kosmetologia

Przechowywanie mleczka pszczelego Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 5638

Zaloguj się aby obserwować temat

luli

2015-01-22 15:14:28

Poproszę o radę: chciałabym kupić mleczko pszczele, a w Bartniku powiedziano mi, że można kupić tylko w postaci roztworu (np. w miodzie), bo inaczej przechowywać poza sezonem się nie da. Mnie kusi taka węgierska firma, która niby ma mleczko 100% http://www.mleczkopszczele.pl/mleczko-pszczele-cena Czy to wiarygodne? będę bardzo wdzięczna za opinię.

Lukasz_Baniak

2015-01-23 11:15:31

Koleżanko, strona którą podałaś nie należy do węgierskiej firmy. Co do mleczka to powiem Ci jak jest, bo ktoś mam wrażenie, chce Cię oszukać.

Mleczko pszczele jest wrażliwe na światło i na temperaturę. Aby nie straciło swoich właściwości szybko to powinno być zamknięte w szczelnym pojemniku i trzymane w lodówce w temperaturze od 0 do 5 stopni. Mleczko pszczele trzymane w temperaturze pokojowej zachowa swoje właściwości góra przez kilka dni.
Przechowywane w lodówce w temp. 0-5 °C może być przechowywane przez okres roku.

luli

2015-01-23 11:24:41

Dziękuję za odpowiedź. To chyba polska firma, ale sprowadza z Węgier,ma jakiś węgierski certyfikat... Gdzieś tam w informacjach znalazłam punkt dotyczący temperatury: jest mowa o temperaturze 0-5 stopni i o tym, że po odebraniu przesyłki trzeba ją umieścić w lodówce. Ale mimo wszystko mam wątpliwości....

factis

2015-01-25 15:33:03

@luli ja bym proponował Ci kupić mleczko od pszczelarza a nie od jakieś firmy pośredniczącej w sprzedaży produktów pszczelich. Co jak co ale pszczelarze, którzy posiadają zgodę na sprzedaż bezpośrednią dbają (bo dbać muszą) o jakość sprzedawanych produktów.

luli

2015-01-26 10:34:59

dzięki! macie rację.

Weź udział w dyskusji:


  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Renata Gasek

Renata Gasek

Autorka tekstów

Entuzjastka szeroko pojętego rękodzieła, autorka prac zamieszczonych na blogu Kocie robótki (https://kocieprace.blogspot.com/)

Pirografia (sztuka malowania ogniem) w pszczelarstwie

Ewa Jarosz

Ewa Jarosz

autor przepisów kulinarnych i bloga dietetykwstolicy.blogspot.com

Dietetyk medyczny, blogerka kulinarna i amator fotografii. Uczy swoich pacjentów jak utrzymać zasady racjonalnego odżywiania czerpiąc przyjemność z jedzenia. Zaraża optymizmem i zdrowym podejściem do życia.

Gruszkowo-jabłkowy mus szarlotkowy

Słodka sałatka z kurczakiem

Ser twarogowy z miodem i orzechami

SKN Apis

SKN Apis

Partner serwisu

Studenckie Koło Naukowe "Apis" funkcjonuje na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu, kierując swoje działania do wszystkich miłośników owadów użytkowych.

Zbiórka nasion i sadzonek roślin miododajnych i pyłkodajnych. SKN Apis 2016

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła to marka pod którą prowadzi swoją pasiekę doświadczony pszczelarz - Michał Wawszczak. Kontakt dla Klientów i mediów: 794 666 570

Miód wędzony - powstanie, proces wędzenia, przeznaczenie