Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Apiterapia i kosmetologia

Co to jest apiterapia? Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 3372

Zaloguj się aby obserwować temat

mati

2014-12-18 12:38:05

wyjasnijmy sobie bo tak czytam rozne wypowiedzi na roznych forach i ludzie piszom ze apiterapia to leczenie przez zadlenie pszczol a to nie prawda apiterapia to leczenie produktami pszczelego pochodzenia

factis

2015-01-01 14:05:21

@mati, co ja Ci mogę napisać. Masz rację i koniec kropka. Zauważyłem też to, że wiele osób myli to określenie. Niestety całe życie trzeba się edukować, a nie tylko do końca liceum/studiów.

blondynekkrk

2016-03-23 08:21:59

"Apiterapia to leczenie i profilaktyka schorzeń produktami pszczelimi, do których zalicza się:
- pyłek kwiatowy - produkt przyniesiony przez pszczoły,
- propolis, miód nektarowy, pierzgę - produkty przyniesione i przetworzone przez rodzinę pszczelą,
- mleczko pszczele, jad pszczeli i wosk - substancje wydzielane przez pszczołę."

Źródło: farmapia.pl

Weź udział w dyskusji:


  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Linia pszczół M: Kampinoska (MK)

Ocena projektu zakup sprzętu w ramach mechanizmu Wsparcie Rynku Produktów Pszczelich 2014

Oznaki zatrucia pszczół Cz. 2.

Magdalena

Magdalena

Autorka przepisów kulinarnych i bloga nadpaleniskiem.blogspot.com

Dorastając w babcinej kuchni, nauczyłam się, że najlepsza kuchnia to polska kuchnia i to ją uwielbiam najbardziej. "Chwilowo" udomowiona mama na pełen etat, chwytająca życie za rogi, nie bojąca się wyzwań w żadnej sferze. Z pasji: kucharka i smakoszka, z wykształcenia: geograf.

Majowy miodek z mniszka lekarskiego

Bananowe chipsy z miodem

Tartaletki na słodko z bananami i czekoladą

Ewa Jarosz

Ewa Jarosz

autor przepisów kulinarnych i bloga dietetykwstolicy.blogspot.com

Dietetyk medyczny, blogerka kulinarna i amator fotografii. Uczy swoich pacjentów jak utrzymać zasady racjonalnego odżywiania czerpiąc przyjemność z jedzenia. Zaraża optymizmem i zdrowym podejściem do życia.

Pieczone owoce z miodem i płatkami owsianymi

Ciasto orzechowe z miodem

Ciasto jogurtowo-miodowe z cynamonem

Emilia

Emilia

Autorka przepisów kulinarnych oraz bloga Kuchenna Kontrrewolucya

Całkiem świeżo upieczona tak mama, jak blogerka kulinarna. Fascynatka dobrej kuchni i słowiańskiego folkloru.

Kaczka po mazursku

Pularda w złotem kolorze z kartoflanymi kulkami

Naleśniki ze skórką cytrynową i pyłkiem pszczelim