Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Apiterapia i kosmetologia

Na co wpływa powietrze z ula? Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 5539

Zaloguj się aby obserwować temat

Strony: 1 2

blondynekkrk

2014-03-06 11:49:06

Ktoś mi kiedyś powiedział, że uspokaja. To prawda czy bujda?

emil

2014-03-07 17:03:50

Owszem ma działanie relaksacyjne, ale także wpływa dodatnio na drogi oddechowe, a także wspomaga leczenie astmy.

blondynekkrk

2014-03-09 09:01:51

A są jakieś ograniczenia w jego wdychaniu? W sensie czy np. nie można dłużej niż kilka godzin/dni itd?

factis

2014-03-11 08:00:17

Uspokaja i to bardzo! A ograniczeń nie ma raczej, choć nie jestem lekarzem. Pszczelarze by nie mogli pracować przy pszczołach gdyby były... tak na zdrowy rozsądek.

michal-trabka

2014-03-15 16:03:22

Uspokaja to fakt. Jednakże z powietrza z ula, a precyzyjniej mówiąc z inhalacji korzystają osoby, które chorują na infekcje górnych i dolnych dróg oddechowych i z chronicznym katarem. Gdzieś także wyczytałem, że pomaga w leczeniu grzybicy jamy ustnej, ale nie wiem czy jest to sprawdzona informacja. Ogólnie zabieg inhalacyjny trzeba powtarzać kilka razy w tygodniu, żeby był jakiś efekt. Nie wystarczy jednorazowa wizyta.

blondynekkrk

2014-03-17 10:20:24

Dziękuję pięknie za wytłumaczenie :)

emil

2014-03-18 22:51:06

Z tą grzybicą to raczej nie działa. Ale wpływ na samopoczucie, astmę, drogi oddechowe jest oczywisty.

blondynekkrk

2014-03-20 14:08:09

Grzybica jamy ustnej? Brzmi poważnie! Tak swoją drogą, podejrzewam, że powietrze ulowe nie może być lekiem na wszystko. W końcu to co się do wszystkiego, to jest to niczego;)

Strony: 1 2

Weź udział w dyskusji:

Współpracują z portalem:

Koło Pszczelarzy w Mińsku Mazowieckim

Koło Pszczelarzy w Mińsku Mazowieckim

Partner serwisu

Organizacja pszczelarska założona przed II wojną światową działająca głównie na terenie powiatu mińskiego, ale zrzeszająca również pszczelarzy z innych rejonów. Celem Koła jest prowadzenie wszechstronnej działalności na rzecz pszczelarstwa i ekologii. Duży nacisk kładziony jest na edukację pszczelarzy jak również poszerzanie świadomości dzieci i młodzieży o roli pszczół w ekosystemie.

I Mazowiecka Konferencja Pszczelarska w Mińsku Mazowieckim

Sylwia Zielińska

Sylwia Zielińska

Konsultant serwisu

Doktorantka na Uniwersytecie Rzeszowskim, członkini Koła Naukowego Technologów Żywności FERMENT. Interesuje się toksykologią żywności i zanieczyszczeniem środowiska. Dokładna analizatorka i badaczka składu chemicznego miodu. Poza uczelnią, wraz z przyjaciółką ekotesterka i propagatorka żywności ekologicznej (ekotester.pl - strona w przygotowaniu), działaczka w stowarzyszeniu oraz miłośniczka tańca i motocykli.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 2.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 3.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 1.

Renata Gasek

Renata Gasek

Autorka tekstów

Entuzjastka szeroko pojętego rękodzieła, autorka prac zamieszczonych na blogu Kocie robótki (https://kocieprace.blogspot.com/)

Pirografia (sztuka malowania ogniem) w pszczelarstwie