Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Apiterapia i kosmetologia

Jak pszczelarz rozpoznaje miód? Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 3553

Zaloguj się aby obserwować temat

arek

2016-06-24 20:39:02

Cześć. Jak pszczelarz rozpoznaje miód?

blondynekkrk

2016-06-28 16:16:43

Cześć Arek! Najprościej po barwie, smaku i zapachu (nawet nie czuję jak rymuję) :)

http://www.portalpszczelarski.pl/artykul/65/po_czym_rozpoznac_rodzaj_miodu.html

KamilaPa

2021-05-12 13:00:10

Ja mam w domu mikroskop, więc poza tym co wyżej dodaję przegląd pyłku. Trzeba trochę wprawy, żeby go rozpoznać ale warto się nauczyć

zzybzyk

2025-12-25 10:38:28

Najszybciej pszczelarz określa miód przy otrząsaniu ramek z miodem ku ziemi, żeby zobaczyć czy te nie skapnęły, bo jak skapną dość obficie, to miód nie nadaje się do odwirowania. No chyba, że po odwirowaniu odparuje, ale i tak jest ryzyko, że sfermentuje w słoiku i będzie strzelał.

Kolejną metodą jest refraktometr, urządzenie do pomiaru wody w miodzie, jest ono tanie i całkiem skuteczne. Na chińczyku można go dostać za około 40 złotych.

I jeszcze miód rozpoznaje się po leistym stożku, który tworzy w trakcie wlewania go do słoika.

Pozdrawiam.

blondynekkrk

2026-01-03 09:02:21

To ja tylko dodam, że dodatkowo doświadczeni pszczelarze sprawdzają też stopień zasklepienia plastrów. Przyjęło się w praktyce pszczelarskiej, że miód nadaje się do wirowania, gdy jest zasklepiony w co najmniej 2/3, bo wtedy jego wilgotność jest zwykle bezpieczna i stabilna.

Weź udział w dyskusji:

Współpracują z portalem:

Marta Stachowiak

Marta Stachowiak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga My Sweet Morning

Blogerka kulinarna (celebrate-your-morning.blogspot.com), na co dzień praktykująca słodkie śniadania. Prawdziwa koneserka miodów. Miłośniczka zdrowego i smacznego trybu życia. Swoją artystyczną duszę ujawnia nie tylko na talerzu ale również w rysunku i decoupage'u.

Serniczki z malinami i miodem

Racuchy z bananami i miodem

Gofry drożdżowe z jogurtem greckim i miodem o smaku truskawkowo-waniliowym

Łukasz Zabłocki

Łukasz Zabłocki

Autor tekstów

Właściciel dużego gospodarstwa pasiecznego w południowo-zachodniej Polsce.

Wpływ ciepłej zimy na rodziny pszczele