Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Komentarze do ciekawostek

Do czego służą mateczniki? Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 8921

Przejdź do ciekawostki Do czego służą mateczniki?

Zaloguj się aby obserwować temat

Strony: 1 2 3 4

blondynekkrk

2017-12-15 19:23:46

Dokładnie. Trudno byłoby aby pszczoły je użyły drugi raz, gdyż po wygryzieniu się królowej, pszczoły matecznik zgryzają :)

cesarz

2018-05-22 23:11:39

matki pszczele bardzo dobre

Lukasz_Baniak

2018-12-21 17:26:57

To wiedza, którą powinien mieć każdy pszczelarz. Mam nadzieję, że ten serwis czyta coraz więcej osób i uczy się na jego podstawie.

Piotrgabi23

2019-01-09 17:17:27

Witam jestem pszczelarzem drugi rok mam cztery ule mam pytanie czy przy przeglądzie wiosennym lub zawsze gdy w ulu jest matula usuwamy wszystkie mateczniki czy zastawiamy jakąś sztukę pozdrawiam i proszę o odpowiedz.

oro54

2019-01-09 23:01:49

W prawidłowo przezimowanej rodzinie pszczelej nie powinno być mateczników. Mateczniki pojawiają się, gdy rodzina staje się silna, a ul jest za ciasny, a pszczelarz spóźni się z jego poszerzaniem. Częstą przyczyną też jest dłuższe załamanie się pogody w trakcie trwania pożytku. Może też być chęć wymiany starej matki na młodą, zdarzają się też wymiany kupionych młodych matek sztucznie unasienionych itp. itd. Przyczyn budowy mateczników przez rodzinę może być znacznie więcej, więc trudno w jednym poście wszystkie je opisać. Jeżeli rodzina założyła już mateczniki rojowe usuwanie tu już nic nie pomoże, trzeba zlikwidować nastrój rojowy. Gdy zaś pobudowane zostaną mateczniki na tak zwaną cichą wymianę to możemy je zostawić. Matka z takiego matecznika zazwyczaj jest bardzo dobra.

Kryspin

2019-02-17 18:37:28

Wiele zależy kiedy taki przegląd wiosenny jest dokonywany.Wiosna zaczyna się dopiero w trzeciej dekadzie marca.A i miejsce w której części Polski znajduje się pasieka jest ważne.
Na Opolszczyznie mateczniki mogą się pojawić już w połowie kwietnia.Tegoroczna pogoda w lutym zwiastuje,jeśli pogoda ciepła się utrzyma jeszcze wcześniejsze mateczniki w ulu. Jeden warunek,poszerzamy na czas gniazdo, a przy pożytkach dajemy pół nadstawkę.Ja mam pasiekę w samym mieście dziś 17 lutego pszczoły noszą pyłek z leszczyny. 2 lutego podałem ciasto,siła rodzin jest duża wszystkie maja już 8, 9 i 10 ramek obsiadanych na czarno.Na gwałt jutro podaję wodę do uli i pokarm bo za chwilę zabraknie pokarmu.

Piotrgabi23

2019-12-12 19:40:01

Witam temat stary ale jary dopytam pół nadstawkę dajesz w celu poszerzenia gniazda zapobiegając rojce, czy na pożytki?

Piotrgabi23

2019-12-12 19:51:02

Jak zapobiegać nastąpi rojowemu oraz jak go zwalczyć gdy nastąpi

Strony: 1 2 3 4

Weź udział w dyskusji:




  Współpracują z portalem:

Marta Stachowiak

Marta Stachowiak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga My Sweet Morning

Blogerka kulinarna (celebrate-your-morning.blogspot.com), na co dzień praktykująca słodkie śniadania. Prawdziwa koneserka miodów. Miłośniczka zdrowego i smacznego trybu życia. Swoją artystyczną duszę ujawnia nie tylko na talerzu ale również w rysunku i decoupage'u.

Banan w cieście

Serniczki z malinami i miodem

Miód z dziką różą

Martyna Walerowicz

Martyna Walerowicz

Autorka tekstów

Dziennikarz. Ukończyła studia ogrodnicze, na których zajmowała się pszczelarstwem i owadami zapylającymi.

Webinarium Kim & Jim show: I bought bees. Now what? 2016

Pszczoła na kofeinie i miód kawowy

Konopie indyjskie i ich wpływ na pszczoły

Emilia

Emilia

Autorka przepisów kulinarnych oraz bloga Kuchenna Kontrrewolucya

Całkiem świeżo upieczona tak mama, jak blogerka kulinarna. Fascynatka dobrej kuchni i słowiańskiego folkloru.

Naleśniki ze skórką cytrynową i pyłkiem pszczelim

Sałatka z ogórków w zalewie octowo-miodowej na zimę

Kaczka po mazursku

Magdalena

Magdalena

Autorka przepisów kulinarnych i bloga nadpaleniskiem.blogspot.com

Dorastając w babcinej kuchni, nauczyłam się, że najlepsza kuchnia to polska kuchnia i to ją uwielbiam najbardziej. "Chwilowo" udomowiona mama na pełen etat, chwytająca życie za rogi, nie bojąca się wyzwań w żadnej sferze. Z pasji: kucharka i smakoszka, z wykształcenia: geograf.

Nalewka jaśminowa z miodem

Bigos staropolski na winie z miodem

Wigilijne łazanki na bogato