Portal Pszczelarski

Pszczeli Port

Forum pszczelarskie - Komentarze do ciekawostek

Temperatura pomieszczenia do wirowania i klarowania miodu Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 1150

Przejdź do ciekawostki Temperatura pomieszczenia do wirowania i klarowania miodu

Zaloguj się aby obserwować temat

blondynekkrk

blondynekkrk

2016-11-14 19:57:20

Za zimno źle, za ciepło też nie dobrze :) I niech ktoś nie myśli teraz, że praca pszczelarza należy do najłatwiejszych!

Kryspin

Kryspin

2021-03-22 10:23:36

Wszystko zależy jak kto przystępuje do wirowania miodu. Ja wybieram ramki do wirowania w dni ciepłe wyjęte ramki natychmiast przenoszę ,albo przewożę do pomieszczenia do wirowania.Ramki są ciepłe i miód wylatuje dobrze z komórek. Ci którzy maja pasiekę daleko a wirują na drugi dzień albo i póżniej, powinni ramki przechować w pomieszczeniu ciepłym.Z Zimnych ramek trudno się wiruje. Ale pasieki wywożą pasiecznicy doświadczeni i oni wiedzą jak to robić.Pamiętać też o wirowaniu ramek z miodem rzepakowym.Te nie mogą za długo przebywać nawet w ulu. trzeba je wirować jak najszybciej bo miód rzepakowy zastyga.W tedy już nie da rady go wywirować.Może służyć jako pokarm do odkładów.

Kryspin

Kryspin

2021-03-27 18:18:44

Witam. Do pierwszego
wirowania miodu to jeszcze trochę czasu zejdzie. Teraz całą naszą uwagę trzeba zwrócić na to by pszczoły miały wystarczająco pokarmu aby mogły matki czerwić na maxa. Gdy w ulu jest mało pokarmu matki czerwią słabo.Pamiętać też o dopasowaniu wielkości gniazda. Słaba rodzina nie ogrzeje dużej powierzchni.W miarę zwiększania się ilości pszczół ,stopniowo powiększmy gniazdo o 1 lub 2 ramki.Nie polecam też podanie całego korpusu na miodnię. Przy pogorszeniu się pogody zachamuje to rozwój.

Weź udział w dyskusji:

Zaloguj się lub zarejestruj

ToSieNosi.eu
Miejsce na Twoją reklamę EL-TER biuro projektowe Kraków
ToSieNosi.eu

Drogi Użytkowniku,

informujemy, że z dniem 03 października 2015 r. Marcin Balana Grupa Balana z siedzibą w Naramie przeniosła całość prowadzonego Portalu PortalPszczelarski.pl na Jacek Balana EL-TER z siedzibą w Narama 214, 32-095 Iwanowice.

Tym samym od 04 października 2015 r. zmienia się administrator Twoich danych osobowych. Jednocześnie podkreślamy, że zmianie nie ulegną zasady ochrony i przetwarzania Twoich danych osobowych, w tym korzystania z Usług świadczonych w ramach Portalu PortalPszczelarski.pl. Szczegółowe informacje nt. wykorzystania danych osobowych znajdziesz w Regulaminie Serwisu PortalPszczelarski.pl.

Przypominamy, że zawsze masz prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania, a także żądania zaprzestania ich przetwarzania i prawo sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych.

W związku z powyższym prosimy Cię o wyrażenie zgody na zmianę Administratora Danych Osobowych poprzez zaakceptowanie poniższych klauzul:
"Wyrażam zgodę na przejście ogółu praw i obowiązków Marcin Balana Grupa Balana wynikających ze świadczenia na moją rzecz Usług w domenie portalpszczelarski.pl na Jacek Balana EL-TER" "Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych przez Jacek Balana EL-TER w celach marketingowych."
"Wyrażam zgodę na otrzymywanie na podany adres e-mail informacji handlowej wysłanej przez Jacek Balana EL-TER w imieniu własnym lub na zlecenie jej partnerów."
"Oświadczam, że zapoznałem się i akceptuję treść Regulaminu Konta oraz wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych przez Jacek Balana EL-TER w celu realizacji zamawianych usług."
"Akceptuję Regulamin Konta oraz Regulamin Serwisu PortalPszczelarski.pl i zobowiązuję się do ich przestrzegania."

Jeżeli potrzebujesz czasu na zastanowienie zapoznaj się z poniższą informacją, w terminie 30 dni od wyświetlenia tego komunikatu możesz zrezygnować z korzystania z Usługi realizowanych w ramach Portalu PortalPszczelarski.pl poprzez usunięcie konta. Pamiętaj jednak, że brak reakcji w powyższym terminie będzie równoznaczny z wyrażeniem zgody na wyżej wymienione zmiany.

W przypadku kliknięcia "Rezygnuję z posiadania konta" Twoje konto (a z nim dane osobowe) zostanie usunięte do 24 godzin od momentu przyjęcia zgłoszenia.