Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Szybkie pytanie - krótka odpowiedź

Jak ocieplić ul WP? Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 4203

Zaloguj się aby obserwować temat

Łukasz87

2014-10-04 20:38:18

Witam. Nie wiem czy w dobrym miejscu piszę. Gospodaruję

Łukasz87

2014-10-04 20:45:12

Coś nie tak kliknąłem. No nic. A więc gospodaruję na ulu WP. Jest to mój pierwszy rok więc nie wiele jeszcze wiem. Dziadek pokazuje mi pszczelarstwo ale mam kilka wątpliwości. Chodzi o ocieplenie ula na zimę. Dziadek owija gniazdo folią bąbelkową od boku dokłada styropian na przemian z kartonem. pozostałą przestrzeń utyka jakimiś zasłonkami lub kawałkami materiału różnej maści i przeznaczenia. Na górę układa stare poduszki bądź kołdrę. Ul zawalony czym tylko się da pod sam daszek na sztywno. chciałem zapytać jak wy ocieplacie swoje ule i czy takie ocieplenie jak napisałem jest konieczne? dla mnie to w takich różnościach to tylko robactwo może się wykluć. Podpowiedzcie.

blondynekkrk

2014-10-23 08:48:52

@Łukasz87 chciałbym Ci pomóc ale jako niepszczelarz nie powinienem się wypowiadać. Pewnie ekspertom z tego forum Twój temat gdzieś się ukrył. Po moim poście będzie na samej górze :)

michal1972

2014-10-25 07:52:38

@Łukasz87, to jak Twój dziadek przygotowuje swoje pszczoły na zimę to nie jest odosobniony przypadek. Wielu pszczelarzy używa wszystkie co się tylko da. Jest to dobre i złe rozwiązanie. Generalnie pszczoły utrzymają w kłębie stałą temperaturę. Trzeba skupić uwagę na otworach w ulu, aby wiatr nie powodował nawiewania zimnego powietrza. Co więcej należy sprawdzić, czy ul jest lekko nachylony w kierunku wylotu. Po co? Ano żeby skroplona pary wodnej na dnie po przeciwnej stronie wylotu nie powodowała powstawania pleśni.

michal-trabka

2014-10-27 15:06:19

Kolego na tym forum masz kilka wpisów na ten temat: http://www.portalpszczelarski.pl/forum/gospodarka_pasieczna/65/ocieplenie_do_ula.html

Lukasz_Baniak

2014-10-30 08:51:30

@Łukasz87, jeżeli chodzi o ocieplenie ula warszawskiego poszerzanego, to można zakupić tzw. ocieplenie górne w postaci poduszki wykonanej ze słomy i siana oraz powleczonej płótnem. Taki gadżet ma obicie drewniane, dzięki czemu jest wytrzymalszy i może być wielokrotnego użytku. Nie jest to jakiś wielki koszt. Oscyluje w granicach 20-25 zł za sztukę.

blondynekkrk

2014-11-02 09:39:06

W sumie to ja jako laik powiem, że nie widziałem jeszcze z zewnątrz ocieplonych uli. Co prawda widziałem je w śniegu ale tak żeby były owiązane czymś, to nie.

Weź udział w dyskusji:

Współpracują z portalem:

Sylwia Zielińska

Sylwia Zielińska

Konsultant serwisu

Doktorantka na Uniwersytecie Rzeszowskim, członkini Koła Naukowego Technologów Żywności FERMENT. Interesuje się toksykologią żywności i zanieczyszczeniem środowiska. Dokładna analizatorka i badaczka składu chemicznego miodu. Poza uczelnią, wraz z przyjaciółką ekotesterka i propagatorka żywności ekologicznej (ekotester.pl - strona w przygotowaniu), działaczka w stowarzyszeniu oraz miłośniczka tańca i motocykli.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 3.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 2.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 1.

Ewa Jarosz

Ewa Jarosz

autor przepisów kulinarnych i bloga dietetykwstolicy.blogspot.com

Dietetyk medyczny, blogerka kulinarna i amator fotografii. Uczy swoich pacjentów jak utrzymać zasady racjonalnego odżywiania czerpiąc przyjemność z jedzenia. Zaraża optymizmem i zdrowym podejściem do życia.

Słodka sałatka z kurczakiem

Ciasto jogurtowo-miodowe z cynamonem

Pieczone owoce z miodem i płatkami owsianymi

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Miodowe ciasto z sezamową bezą

Żurawina z miodem i wanilią

Ciasto z mąką z czarnego ryżu

Enactus WSZiB

Enactus WSZiB

Partner serwisu

Zespół międzynarodowej organizacji studenckiej Enactus przy Wyższej Szkole Zarządzania i Bankowości w Poznaniu. Jego głównym obszarem działalności jest planowanie i realizacja projektów o charakterze edukacyjno-biznesowym w ramach społecznie odpowiedzialnego biznesu (CSR).

Kolejny krok w ratowaniu pszczół!

Bee Power i Enactus WSZiB nagrodzony w konkursie! Cz. 1.

O co chodzi w BeePower!?