Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Szybkie pytanie - krótka odpowiedź

Imprezy pszczelarskie w Polsce Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 3973

Zaloguj się aby obserwować temat

Strony: 1 2

factis

2014-09-05 09:33:03

Jakie jest wasze zdanie na ten temat? Mam wrażenie, że szeroko rozumianych imprez pszczelarskich jest z roku na rok coraz więcej. Wśród nich są m.in. święta miodu i pszczół, konferencje, szkolenia. Cieszy mnie to bardzo i martwi. To jest jeden z elementów popularyzacji pszczelarstwa w Polsce. Pszczelarzem może zostać każdy, nawet ten, co nie ma wiedzy na ten temat. A przez to później mogą spokojnie rozprzestrzeniać się choroby, których nie zatrzyma się tak szybko. I się w końcowym efekcie okaże, że jest z tego więcej szkody niż pożytku.

blondynekkrk

2014-09-06 08:51:31

Nie wiem czy więcej ale na pewno można zobaczyć, że są one powtarzalne - cykliczne. Mnie się wydaje, że to dobrze że są takie imprezy. Może więcej osób się zainteresuje tą tematyką:)

michal1972

2014-09-09 07:53:57

Jest ich coraz więcej. Też takie wrażenie mam. Chociażby to, że do polskiej rozkładówki wydarzeń pszczelarskich doszły nowe targi ExpoApi w Sosnowcu. Jest duża szansa, że się na nie wybiorę.

factis

2014-09-10 09:28:32

Na pewno więcej osób będzie świadomych potrzeby pomagania pszczołom. Tylko mnie bardziej martwi to, że dobrymi chęciami wybrukowane jest piekło. Ktoś kto nie ma wiedzy i umiejętności może spowodować więcej szkód niż pożytku.

michal1972

2014-09-15 09:45:49

@factis, ale jesteś pesymistą. W ten sposób odbudowywana jest populacja pszczół. Im więcej pszczelarzy tym lepiej, wszak starsze pokolenie kiedyś odejdzie i kto się będzie zajmował pszczelarzeniem?

blondynekkrk

2014-09-18 07:45:21

Dokładnie. Ja też w takim kierunku bym szedł, że dzięki temu jest więcej pszczelarzy i miłośników pszczół. Ba, nawet jeżeli sami nie wezmą się za pszczelarzenie, to może bardziej docenią prace pszczelarzy i pszczół.

michal1972

2014-09-29 09:53:50

@blondynekkrk, dobrze myślisz. Warto popularyzować pszczelarstwo. Może za jakiś czas doprowadzimy do sytuacji, że będziemy miodowo wystarczalni i nie będzie potrzeby importu miodu zza granicy (jak to się teraz dzieje).

Lagnapis

2014-10-06 22:48:26

@fictis możesz mieć rację z tymi chorobami, ale tylko wtedy jeśli pszczołami będą zajmować się osoby chcące szybko zarobić i mające w nosie higienę i zdrowie pszczół. Nie skreślałbym tak szybko osób które zaczyną dopiero zajmować się pszczelarstwem. Imprezy jak najbardziej na plus. Im więcej tym pszczelarz i pszczoły będą miały łatwiej.

Strony: 1 2

Weź udział w dyskusji:

Ostatnio na forum:

Współpracują z portalem:

Piotr Chmielewski

Piotr Chmielewski

Autor tekstów

Student Wydziału Biologii i Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Członek Ligi Ochrony Przyrody oraz Koła Naukowego Przyrodników UAM. Interesuje się ochroną przyrody i prawem ochrony środowiska.

Biały miód leśny z Mount Oku

Historia pszczelarza-sapera. Cz. 2.

Konferencja Współczesne Uwarunkowania Zarządzania Środowiskiem

Wiktoria Bajek

Wiktoria Bajek

Autorka tekstów

Studentka pedagogiki o specjalności resocjalizacja. Na co dzień pasjonatka pszczół miodnych i nie tylko. Szczególnie zainteresowana warunkami optymalnymi dla bytowania i rozwoju pszczół. Pasjonatka przyrody i długich spacerów.

Poliuretan czy drewno - który materiał lepszy na ul?

Łukasz Karol Uliasz

Łukasz Karol Uliasz

Autor artykułów

Profesor i dr hc apiterapii i ziołolecznictwa, naturopata dyplomowany, pszczelarz zawodowy, rzeczoznawca chorób pszczół i specjalista pozyskiwania produktów pszczelich. Prefekt Akademii Apiterapii Medycznej i Ziołolecznictwa im. prof. Bogdana Kędzi, promującej dorobek prof. Kędzi oraz apiterapię w użyciu. Autor publikacji pszczelarskich, historycznych, medycznych i etnograficznych. Prowadzi izbę pamięci i mini skansen pszczelarsko-bartniczy w powiecie kozienickim.

Pyłek pszczeli - pozyskiwanie i szkodniki

Warunki dobrego rozwoju oraz zdrowia pszczół

Łukasz Karol Uliasz - Rozważania o życiu i zdrowiu. Kontekst apiterapii

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Żurawina z miodem i wanilią

Miodowe ciasto z sezamową bezą

Figi z jogurtem bałkańskim i pistacjami