Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Szybkie pytanie - krótka odpowiedź

pszczoły w kominie Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 2165

Zaloguj się aby obserwować temat

marekCh

2024-05-26 13:03:15

Dzień dobry,

mam w kominie pszczółki - konsultowałem z pszczelarzem, bo pszczółki zlatują do kominka i tam kończą swój żywot: więc mogłem pokazać konkretny egzemplarz. Niestety dach nie jest płaski i dostęp do komina jest bardzo utrudniony, więc i nie znajduję chętnego na całą rodzinę.
Palnie w kominku nic dało - pomijając zewnętrzne temperatury, po testowym napaleniu, pszczółki wyszły, oblepiły komin i drugiego dnia wróciły.
Co mogę zrobić, jakieś świece dymne? Nie chcę im robić krzywdy, ale dzwoniłem też do (lokalnego) związku pszczelarskiego i Pani mi powiedziała, że najprawdopodobniej będę musiał je wytruć ...
A zaczynają się też niestety pojawiać w domu ...

pozdrawiam
Marek

Kryspin

2024-06-03 13:46:32

Witam. Mojemu sąsiadowi udało się złapać coś co przypominało pszczołę a było czarne i większe. Kiedy przyniósł mi to w słoiku do pokazania , zobaczyłem że to czarna pszczoła. Posadowiłem ją na kwiatku i obserwując doszedłem do wniosku że owad jest głodny. Dałem mu na listek kroplę miodu i po 15 minutach owad odfrunął. Miejsce zdarzenia OPOLE miasto wojewódzkie .Bardzo się ucieszyłem że odfrunął ,ma na pewno gniazdo gdzieś w pobliżu.

Weź udział w dyskusji:

Ostatnio na forum:

Współpracują z portalem:

Renata Gasek

Renata Gasek

Autorka tekstów

Entuzjastka szeroko pojętego rękodzieła, autorka prac zamieszczonych na blogu Kocie robótki (https://kocieprace.blogspot.com/)

Pirografia (sztuka malowania ogniem) w pszczelarstwie

Marta Stachowiak

Marta Stachowiak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga My Sweet Morning

Blogerka kulinarna (celebrate-your-morning.blogspot.com), na co dzień praktykująca słodkie śniadania. Prawdziwa koneserka miodów. Miłośniczka zdrowego i smacznego trybu życia. Swoją artystyczną duszę ujawnia nie tylko na talerzu ale również w rysunku i decoupage'u.

Racuchy z bananami i miodem

Naleśniki w karmelizowanym sosie pomarańczowym z miodem

Tosty na słodko

Marcin Balana

Marcin Balana

Redaktor serwisu PortalPszczelarski.pl

Doktorant na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu. Punktualny, towarzyski, zawsze z milionem nowych pomysłów, które stale przybliża użytkownikom portalu PortalPszczelarski.pl

Miododajny skwer wokół kieleckiego pomnika pszczoły

Polscy producenci żywności z silną pozycją na zagranicznych rynkach. Potrafią się dostosować do lokalnych odbiorców

Szkolenie pszczelarskie dla nowicjuszy - Kraków

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Oficjalny partner merytoryczny

Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (ang. FAO), to instytucja, której celem jest m.in. polepszanie wytwarzania, wymiany i dystrybucji produktów rolnictwa, leśnictwa i rybołówstwa, podnoszenie poziomu wyżywienia narodów, popieranie zawierania porozumień w sprawie międzynarodowego handlu produktami rolnymi oraz udzielanie pomocy technicznej.

Właściwości i zastosowanie miodu

Działanie antyoksydacyjne (aktywność antybakteryjna) miodu

Skład miodu