Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Szybkie pytanie - krótka odpowiedź

pszczoły w kominie Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 947

Zaloguj się aby obserwować temat

marekCh

2024-05-26 13:03:15

Dzień dobry,

mam w kominie pszczółki - konsultowałem z pszczelarzem, bo pszczółki zlatują do kominka i tam kończą swój żywot: więc mogłem pokazać konkretny egzemplarz. Niestety dach nie jest płaski i dostęp do komina jest bardzo utrudniony, więc i nie znajduję chętnego na całą rodzinę.
Palnie w kominku nic dało - pomijając zewnętrzne temperatury, po testowym napaleniu, pszczółki wyszły, oblepiły komin i drugiego dnia wróciły.
Co mogę zrobić, jakieś świece dymne? Nie chcę im robić krzywdy, ale dzwoniłem też do (lokalnego) związku pszczelarskiego i Pani mi powiedziała, że najprawdopodobniej będę musiał je wytruć ...
A zaczynają się też niestety pojawiać w domu ...

pozdrawiam
Marek

Kryspin

2024-06-03 13:46:32

Witam. Mojemu sąsiadowi udało się złapać coś co przypominało pszczołę a było czarne i większe. Kiedy przyniósł mi to w słoiku do pokazania , zobaczyłem że to czarna pszczoła. Posadowiłem ją na kwiatku i obserwując doszedłem do wniosku że owad jest głodny. Dałem mu na listek kroplę miodu i po 15 minutach owad odfrunął. Miejsce zdarzenia OPOLE miasto wojewódzkie .Bardzo się ucieszyłem że odfrunął ,ma na pewno gniazdo gdzieś w pobliżu.

Weź udział w dyskusji:

Współpracują z portalem:

Bogdan Piekarz

Bogdan Piekarz

Autor tekstów

Pszczelarz z przeszło 70-letnim doświadczeniem. Autor licznych publikacji w branżowych czasopismach. Członek Rejonowego Koła Pszczelarzy nr 2 w Łodzi.

Główny przegląd wiosenny rodzin pszczelich

Miodobranie - krok po kroku

Magdalena

Magdalena

Autorka przepisów kulinarnych i bloga nadpaleniskiem.blogspot.com

Dorastając w babcinej kuchni, nauczyłam się, że najlepsza kuchnia to polska kuchnia i to ją uwielbiam najbardziej. "Chwilowo" udomowiona mama na pełen etat, chwytająca życie za rogi, nie bojąca się wyzwań w żadnej sferze. Z pasji: kucharka i smakoszka, z wykształcenia: geograf.

Wigilijne łazanki na bogato

Tartaletki na słodko z bananami i czekoladą

Bananowe chipsy z miodem

Martyna Walerowicz

Martyna Walerowicz

Autorka tekstów

Dziennikarz. Ukończyła studia ogrodnicze, na których zajmowała się pszczelarstwem i owadami zapylającymi.

Webinarium Kim & Jim show: I bought bees. Now what? 2016

Konopie indyjskie i ich wpływ na pszczoły

Royalaktyna a rozwój matki pszczelej

Łukasz Zabłocki

Łukasz Zabłocki

Autor tekstów

Właściciel dużego gospodarstwa pasiecznego w południowo-zachodniej Polsce.

Wpływ ciepłej zimy na rodziny pszczele