Forum pszczelarskie - Szybkie pytanie - krótka odpowiedź
pszczoły w kominie Wróć do listy tematów
Liczba wyświetleń tematu: 947Zaloguj się aby obserwować temat
marekCh
2024-05-26 13:03:15
Dzień dobry,
mam w kominie pszczółki - konsultowałem z pszczelarzem, bo pszczółki zlatują do kominka i tam kończą swój żywot: więc mogłem pokazać konkretny egzemplarz. Niestety dach nie jest płaski i dostęp do komina jest bardzo utrudniony, więc i nie znajduję chętnego na całą rodzinę.
Palnie w kominku nic dało - pomijając zewnętrzne temperatury, po testowym napaleniu, pszczółki wyszły, oblepiły komin i drugiego dnia wróciły.
Co mogę zrobić, jakieś świece dymne? Nie chcę im robić krzywdy, ale dzwoniłem też do (lokalnego) związku pszczelarskiego i Pani mi powiedziała, że najprawdopodobniej będę musiał je wytruć ...
A zaczynają się też niestety pojawiać w domu ...
pozdrawiam
Marek
Kryspin
2024-06-03 13:46:32
Witam. Mojemu sąsiadowi udało się złapać coś co przypominało pszczołę a było czarne i większe. Kiedy przyniósł mi to w słoiku do pokazania , zobaczyłem że to czarna pszczoła. Posadowiłem ją na kwiatku i obserwując doszedłem do wniosku że owad jest głodny. Dałem mu na listek kroplę miodu i po 15 minutach owad odfrunął. Miejsce zdarzenia OPOLE miasto wojewódzkie .Bardzo się ucieszyłem że odfrunął ,ma na pewno gniazdo gdzieś w pobliżu.
Weź udział w dyskusji:
Ostatnio dodane posty:
Temperatury w ulu a życie pszczół
12 Stycznia 2025
11 Stycznia 2025
10 Stycznia 2025
Metoda walki z Varroa destructor i badania Leosza Dvorskyego
07 Stycznia 2025
Kapelusz zapinany pod pachami
25 Września 2024