Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Szybkie pytanie - krótka odpowiedź

Ostatni jesienny zabieg leczniczy Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 795

Zaloguj się aby obserwować temat

Mariusz74

2022-11-02 20:59:30

Witam,
Proszę o opinię co ostatniego jesiennego zabiegu leczniczego psczół.
Do 10 września zakarmiłem pszczoły na zimę, następnie wykonałem zabieg odparowania kw. mrówkowego (przez 10 dni płytki/krążki ceglane cur- varro nasączone kwasem)
Teraz pozostał mi wzorem ubiegłych lat "dobić varroa destr." i dotychczas odymiałem jednokrotnie Apiwarolem przy temp. minimim 10 st. C. Jednak, tego roku jestem poza miejscem zamieszkania i dopiero wrócę w grudniu... Rozważam dwie możliwości postępoeania:
1/ zlecić młodszemu koledze, aby pomógł mi - zrobił to za mnie, czyli odymił pszczoły tabletką Apiwarolu, przy sprzyjającej pogodzie. Pasieka mam zlokalizowaną w woj. pomorskim, tak, że tu z pogodą sprzyjającą zabiegowi w grudniu jest taczej bardzo ciężko.
2/ po powrocie z wyjazdu w grudniu mógłbym wykonać sublimację kwasu szczawiowego.... no ale, to byłby po wrześniowym odparowaniu kwasu mrówkowego drugi zabieg kwasami na tym samym pokolenie, po upływie 3 miesięcy
Co radzicie??
Ps. W tym roku nabyłem sublimator i stąd pokusa, żeby go wypróbować...

Weź udział w dyskusji:




  Współpracują z portalem:

Tadeusz Kąkol

Tadeusz Kąkol

Autor tekstów

Emerytowany nauczyciel zawodu w Zespole Szkół Rolniczych. Obecnie zajmuje się pszczołami (12 uli) i ogrodnictwem (rośliny miododajne) w Grabowcu koło Zamościa.

Pszczelarz, a kto to taki?

Miód - produkt pszczeli

Pyłek kwiatowy a pyłek pszczeli

Karolina Wronowska

Karolina Wronowska

Studentka biologii stosowanej na Uniwersytecie Rolniczym im. Hugona Kołłątaja w Krakowie. Prowadzi badania na temat profilaktyki i zwalczania warrozy u pszczoły miodnej.

Oddziaływanie Varroa destructor na rodzinę pszczelą

Varroa sp. jako immunosupresor chorób wirusowych

Pszczoła miodna. Klasyfikacja, występowanie i ewolucja

Celina Habryka

Celina Habryka

Autorka tekstów

Doktorantka w Katedrze Analizy i Oceny Jakości Żywności na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie. Zajmuje się badaniem właściwości fizykochemicznych miodów.

Rodzaje miodu ze względu na pochodzenie

Podział miodów pitnych

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła to marka pod którą prowadzi swoją pasiekę doświadczony pszczelarz - Michał Wawszczak. Kontakt dla Klientów i mediów: 794 666 570

Miód wędzony - powstanie, proces wędzenia, przeznaczenie