Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Produkty pszczele

Czy miód może skisnąć? Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 9922

Zaloguj się aby obserwować temat

blondynekkrk

2014-10-02 08:03:50

Znalazłem ostatnio miód w piwnicy. Po jego otwarciu nieco się zdziwiłem. Miał dziwną konsystencję i ewidentnie było czuć jakby skisł. Czy to moje wrażenie, czy miód może skisnąć, czy po prostu nie był dobrze dokręcony i przejął inny zapach?

michal1972

2014-10-03 09:09:04

Tak, była o tym mowa już na tym forum. Mógł być niedokręcony, mógł być także przechowywany w nieodpowiednich warunkach. Nieodpowiednie warunki do przechowywania miodu to temperatura różna od 8-10 stopni Celsjusza, nasłonecznione lub wilgotne miejsce.

blondynekkrk

2014-10-07 10:58:06

Nie no, miód był bankowo dobrze przechowywany. Dostałem go dawno temu i odłożyłem na półkę w piwnicy. Można nawet powiedzieć, że sobie o nim przypomniałem dopiero, kiedy chciałem zrobić sobie nalewkę :)

eryk16

2014-10-08 09:44:35

To zamiast nalewki możesz zrobić miód pitny. Nie ma co miodu wyrzucać. A mógł się popsuć bo może naruszona była zakrętka i przez to słoik był nieszczelny.

Lukasz_Baniak

2014-10-11 08:40:42

@blondynekkrk - kolego, może. Sam zakładałem taki temat na tym forum. Miałem identyczny przypadek jak Ty. Nawet w piwnicy są zmiany temperatury. Jak masz okno to może przez nie świecić słońce nagrzewając słoik.

blondynekkrk

2014-10-23 09:12:12

@Łukasz_Baniak pamiętam Twój temat. Dla mnie to troszkę dziwne, że przez szybę nagrzałby mi się słoik. Chociaż jakby na to nie patrzeć to przecież jak się jedzie samochodem i świeci słońce to mocno się człowiek od szyby... więc coś w tym faktycznie może być.

factis

2014-10-28 13:59:20

Może skisnąć.

banan

2015-01-14 19:49:16

oczywiscie, ze miod moze skisnac. mozesz poczytac o tym w tym artykule: http://www.portalpszczelarski.pl/artykul/318/sfermentowany_miod_pszczeli.html

Weź udział w dyskusji:


  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Pierniczki świąteczne z miodem

Ciasteczka lekko miodowe

Miodowe ciasto z sezamową bezą

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła to marka pod którą prowadzi swoją pasiekę doświadczony pszczelarz - Michał Wawszczak. Kontakt dla Klientów i mediów: 794 666 570

Miód wędzony - powstanie, proces wędzenia, przeznaczenie

Stefan Jerzy Siudalski

Stefan Jerzy Siudalski

Autor artykułów

Kłodzczanin z urodzenia, obecnie mieszkaniec Warszawy. Osoba posiadające doświadczenie w różnych dziedzinach, w tym: w pszczelarstwie, poszukiwaniu wody, ochronie mienia. Emerytowany redaktor naczelny pisma Ochrona mienia, wykładowca w dziedzinie technicznej ochrony mienia oraz kierownik pracowni projektowania i produkcji aparatury naukowej.

Cztery pory roku czyli piosenka o Rębkowie

Monika Wolańska

Monika Wolańska

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Słodkie Słone

Z wykształcenia jestem inżynierem budownictwa a z zamiłowania „kucharą” - tak określają mnie znajomi. Pasji mam całe mnóstwo! Dobra kuchnia, fotografia, piękne wnętrza i miejsca, podróże…

Kurczak z sosem sojowym i miodem

Ciasteczka imbirowe z miodem

Sałata z grejpfrutem, serem pleśniowym i sosem winegret z miodem