Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Produkty pszczele

Świeczki z wosku pszczelego Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 4504

Zaloguj się aby obserwować temat

Strony: 1 2

blondynekkrk

2013-11-23 09:37:03

Powiedzcie mi drodzy forumowicze... skoro cały czas myślę o własnej pasiece... Jak zrobić świeczki z wosku pszczelego? I czy dużo jest przy tym pracy? Bo zarobić widzę, że można i to nie mało! Lepiej moim zdaniem niż na miodzie

mlody_pszczelarz

2013-11-23 16:25:06

no to widac, ze malo wiesz :P wosku nie ma tyle, zeby zarabiac tak jak na miodzie, a pracy jest duzo, nie ma co ukrywac. Efekt jest za to piekny, bo zapach palacej sie swieczki z wosku pszczelego to cos cudownego dla mnie.

michal1972

2013-11-24 13:24:38

Pracy jest niewspółmiernie więcej aniżeli miodu. Pieniędzy może i więcej ale nie wiem czy to jest warte.

factis

2013-11-24 20:30:05

Podepnę się pod ten temat. Co trzeba zrobić aby otrzymać świeczkę z wosku pszczelego?

eryk16

2013-11-25 10:38:20

Nie bawiłem się w takie rzeczy. Słyszałem, że jest sporo pracy i wcale nie jest to tak opłacalny biznes jakby się mogło to wydawać. Chociaż z drugiej strony każdy mówi, że ma dużo pracy bo się boi oddechu konkurencji..

emil

2013-11-25 13:01:55

W pierwszej kolejności trzeba mieć oczyszczony wosk pszczeli. Po roztopieniu go można tworzyć świeczki. W tym celu potrzebny jest knot i jeśli ma ona przybrać określony kształt to także forma jest niezbędna. Niektóre techniki wyrobu świec nie wymagają formy do świeczek. Należy przy robieniu świec uważać, aby się nie poparzyć.

blondynekkrk

2013-11-27 09:10:48

Dużo taki knot i forma może kosztować?

emil

2013-11-27 23:24:51

Knot jest stosunkowo tani, forma do wyrobu świec woskowych jest już droższa, gdyż ceny zaczynają się od kilkudziesięciu złotych w górę.

Strony: 1 2

Weź udział w dyskusji:


  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła to marka pod którą prowadzi swoją pasiekę doświadczony pszczelarz - Michał Wawszczak. Kontakt dla Klientów i mediów: 794 666 570

Miód wędzony - powstanie, proces wędzenia, przeznaczenie

Monika Czyżewska

Monika Czyżewska

Tęsknota za zdrowym, prostym, jakościowym życiem blisko natury, wolnym od chemii zaprowadziła mnie do momentu w życiu, kiedy zaczęłam wypiekać domowe chleby, przygotowywać przetwory no i... domowe kosmetyki. Na moim blogu www.naturalnie-ze-naturalnie.blogspot.com dzielę się z pomysłami na mydła naturalne ręcznie robione i nie tylko. Mam nadzieję, że tak jak ja zmienicie swoje postrzeganie pielęgnacji i zdrowia i stanie się to Waszym stylem życia.

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Koktajl arbuzowo-truskawkowy z miodem

Szaszłyki z marynatą miodową

Wiosenna sałata ze szpinakiem i winegretem czosnkowo-miodowym