Forum pszczelarskie - Produkty pszczele
Właściwości ziołomiodów Wróć do listy tematów
Liczba wyświetleń tematu: 2268Zaloguj się aby obserwować temat
Lukasz_Baniak
2014-08-03 08:03:42
Jakie są wspólne właściwości ziołomiodów?
kaczka12
2014-08-04 08:19:15
Właśnie z tego co wiem to ziołomiody nie mają żadnych wspólnych właściwości. Są zróżnicowane bo zależą od rośliny leczniczej, której użyto do wytworzenia ziołomiodu.
michal1972
2014-08-06 09:23:25
O ziołomiodach można poczytać tutaj: http://www.portalpszczelarski.pl/artykul/222/ziolomiody__produkty_pszczele.html Ale wspólne właściwości nie widzę żeby były wskazane.
4pliszka
2015-01-02 19:26:44
Z tego co ja słyszałam i czytałam to posiadają właściwości lecznicze, ale są zróżnicowane,tak jak piszesz- zależy od rośliny, np.
Działanie lecznicze pozostałych ziołomiodów kształtuje się następująco:
– aroniowy – wspomaga leczenie nadciśnienia tętniczego, niewydolności krążenia i anemii,
– sosnowy z mleczkiem pszczelim – pobudza procesy życiowe organizmu, wzmacnia i poprawia samopoczucie,
– świerkowy – zapobiega stanom zapalnym przewodu pokarmowego i górnych dróg oddechowych (gardła, krtani),
– tymiankowy – pomocny w leczeniu chorób górnych dróg oddechowych oraz stanów po operacjach usunięcia woreczka żółciowego,
– z czarnego bzu – poprawia przemianę materii, działa łagodnie moczopędnie, odtruwająco i napotnie,
– sosnowy z lukrecją – wspomaga leczenie chorób górnych dróg oddechowych, stanów zapalnych przewodu pokarmowego, w tym wrzodów żołądka i dwunastnicy,
– miętowy – wzmaga wydzielanie gruczołów przewodu pokarmowego, pobudza trawienie, pomocny w leczeniu stanów zapalnych przewodu pokarmowego,
– nagietkowy – łagodzi stany skurczowe i zapalne przewodu pokarmowego, pomocny w leczeniu choroby wrzodowej żołądka.
Jeżeli masz ziołomiód i szukałbyś etykiet to zajrzyj w wolnej chwili na http://4pliszka.pl/pszczelarstwo/
Weź udział w dyskusji:
Ostatnio dodane posty:
Prezent dla pszczelarza na Święta Bożego Narodzenia
14 Listopada 2025
W Niemczech zachęcają do sadzenia cebulek kwiatowych
11 Listopada 2025
20% światowego spożycia miodu przypada na Europę
11 Listopada 2025
Leki ze Słowacji i Czech na warrozę
10 Listopada 2025
Leki ze Słowacji i Czech na warrozę
10 Listopada 2025
Zalecenia pszczelarskie na październik
10 Listopada 2025
Ostatnio dodane tematy:
W Niemczech zachęcają do sadzenia cebulek kwiatowych
11 Listopada 2025
20% światowego spożycia miodu przypada na Europę
11 Listopada 2025
补办加拿大毕业文凭学历Q微信956290760咨询康考迪亚大学文凭学位证书毕业证加拿大假文凭买加拿大学历证书高仿毕业文凭材料加拿大成绩单修改本科毕业证硕士文凭证书教育部学历学位认证Concordia University
11 Listopada 2025
补办加拿大毕业文凭学历Q微信956290760咨询蒙特利尔大学文凭学位证书毕业证加拿大假文凭买加拿大学历证书高仿毕业文凭材料加拿大成绩单修改本科毕业证硕士文凭证书教育部学历学位认证University of Montreal
11 Listopada 2025
美国留学毕业证Q微信956290760科罗拉多矿业大学文凭.mines研究生假文凭.买科罗拉多矿业大学毕业证样本、mines文凭.招聘中介代理.长期专业为留学生解决毕业难的问题专业靠谱
11 Listopada 2025