Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Produkty pszczele

Ceny miodu w 2014 r. Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 3090

Zaloguj się aby obserwować temat

michal1972

2014-07-16 10:16:46

Drodzy koledzy i koleżanki, ten rok jest dosyć zaskakujący. Ładnie wystartowaliśmy z rzepakiem żeby zaraz martwić się o nasze pszczółki. Napiszcie proszę w jakich cenach sprzedajecie miód. Ja w tym roku podniosłem cenę o 3 zł na każdym słoiku i nie wiem czy to dalej nie jest za mało patrząc na ceny miodów kolegów z okolic.

blondynekkrk

2014-07-17 10:54:11

Michale z tego co widzę, jakie są ceny miodu w Krakowie, to jakoś nie czuję, żeby pszczelarze mimo słabego roku je podnieśli. Może to też kwestia tego, że patrzę po sklepach ze zdrową żywnością i po kioskach. Tam ceny są od 35 do 40 zł.

Sylwek

2014-07-23 12:16:50

W tym roku faktycznie miód jest droższy. Ma na tę sytuację wpływ niewątpliwie to, że pszczoły przymierają głodem i nie ma co im "podkradać". Pierwszy raz w mojej historii pszczelarzenia coś takiego ma miejsce. Wydaje mi się, że 3zł to i tak niewiele. Najlepiej wychodzą na tym pszczelarze, którym miód został z zeszłego roku.

blondynekkrk

2014-08-25 09:50:36

Tak sobie pomyślałem, że podnoszenie cen miodu nic nie da. Przecież ci największe skupy miodu mają zapasy i długoterminowe kontrakty do biedronek i innych sklepów. No chyba, że ma się stałych klientów, którzy od wiek wieków kupują od Was miód. Pytanie tylko się pojawia, czy przez to, że są lojalni, to czy nie zasłużyli na rabat?:)

michal-trabka

2014-08-27 08:37:13

@blondynekkrk i tu się z Tobą zgodzę. Nie zmieniłem ceny miodu od kilku ładnych lat, choć taka tendencja jest. Nie narzekam na zbyt. Narzekam na tegoroczną ilość miodu.

factis

2014-09-05 09:27:17

To jaka jest cena miodu, zależy od pszczelarzy, skupu miodu, pana Kasztelewicza i siły przetargowej odbiorców. Nie ma co się oszukiwać. Mamy teraz taki wredny czas, że za swoją pracę nie otrzymujemy tyle ile powinniśmy, już nawet nie mówię, że tylko ile chcielibyśmy...

eryk16

2015-01-17 14:06:50

Zależy czy ktoś w hurcie czy w detalu sprzedaje i czy narzeka na sprzedaż, czy też nie. Ja nie mam problemu ze sprzedażą swojego miodu ale może dlatego, że mam go po prostu mało. Poza tym kupują ode mnie znajomi i rodzina więc ceny też nie mogę dać zaporowej. Ponadto traktuję to raczej jako pasję i oderwanie od rzeczywistości, a zarobione pieniądze przeznaczam na nowe matki i ule.

Weź udział w dyskusji:

Ostatnio na forum:

Współpracują z portalem:

Fundacja Nasza Ziemia

Fundacja Nasza Ziemia

Partner serwisu

Organizacja pozarządowa założona w 1994 roku. Realizuje cele mające status pożytku publicznego, specjalizując się w edukacji ekologicznej i obywatelskiej.

Wyniki konkursu grantowego Z Kujawskim pomagamy pszczołom II

Konkurs grantowy - Z Kujawskim pomagamy pszczołom

Wyniki konkursu grantowego - z Kujawskim pomagamy pszczołom

Bogdan Piekarz

Bogdan Piekarz

Autor tekstów

Pszczelarz z przeszło 70-letnim doświadczeniem. Autor licznych publikacji w branżowych czasopismach. Członek Rejonowego Koła Pszczelarzy nr 2 w Łodzi.

Główny przegląd wiosenny rodzin pszczelich

Miodobranie - krok po kroku

Ewelina Rękawek

Ewelina Rękawek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga pysznewege.com

Copywriter z zawodu, górołaz i kucharka z zamiłowania, wegetarianka z przekonania.

Krem czekoladowo-owocowy z bazylią

Krążki owsiane z żurawiną i miodem

Gniazdka z ciasta kataifi z miodem

Monika Czyżewska

Monika Czyżewska

Tęsknota za zdrowym, prostym, jakościowym życiem blisko natury, wolnym od chemii zaprowadziła mnie do momentu w życiu, kiedy zaczęłam wypiekać domowe chleby, przygotowywać przetwory no i... domowe kosmetyki. Na moim blogu www.naturalnie-ze-naturalnie.blogspot.com dzielę się z pomysłami na mydła naturalne ręcznie robione i nie tylko. Mam nadzieję, że tak jak ja zmienicie swoje postrzeganie pielęgnacji i zdrowia i stanie się to Waszym stylem życia.