Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Produkty pszczele

Mieszanka miodów pochodzących z państw członkowskich Unii Europejskiej i spoza UE Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 10256

Zaloguj się aby obserwować temat

Strony: 1 2 3

michal1972

2014-03-03 10:34:00

Chciałem zwrócić uwagę, że często na etykietach słoików z miodem kupowanych w marketach można zauważyć napis np.: "Mieszanka miodów pochodzących z państw członkowskich Unii Europejskiej". Strasznie mnie to irytuje, bo klient dostaje nie wiadomo co. Ciężko mi powiedzieć, kto wpadł na ten pomysł i kiedy, ale trzeba coś z tym zrobić.

blondynekkrk

2014-03-04 10:09:04

Z tego co wiem to jest dyrektywa unijna, która nakazuje informować na etykietach, ze dany miód, a raczej mieszanka miodów, jest z obrębu UE lub nie. Może to i dobrze?

mati

2014-03-07 09:25:16

sprzedajom ludziom syf i zarabiajom krocie dla mnie to nieuczciwe i nie ma rzadnego usprawidlwienia takiego prawa

emil

2014-03-07 17:46:32

Niestety, jest to ułomność przepisów prawnych. Dlatego warto wykorzystywać atut, jakim jest polskie pochodzenie.

factis

2014-03-11 07:54:21

Mnie to osobiście bardzo wkurza, że widzę słoiki miodu w biedronce i wiem, że nic tam dobrego nie ma. Emil ma w sumie rację. Warto na etykiecie zaznaczyć że to produkt Polski albo może dać jakiś namiar na siebie, żeby można było oglądnąć jak to wszystko się odbywa...

michal1972

2014-03-13 10:47:52

Domyślam się, że za tym stoją urzędasy i że żaden z producentów nie wpadł na taki pomysł. Co prawda wcześniej pewnie sami mieszali miody nikogo o tym nie informując, ale fakty mówią same za siebie. Tak nie powinno być! Albo klient dostaje pełnowartościowy produkt, albo dostaje coś co ten produkt przypomina... oczywiście na niekorzyść także i uczciwych, małych pszczelarzy, którzy nie ściągają miodu zza granicy.

michal-trabka

2014-03-15 15:55:20

Wydaje mi się, że to jest dobry zapis. Dzięki niemu klienci wiedzą, że kupują mieszankę miodów a nie miód pochodzący od 1 pszczelarza lub 1 pasieki lub z 1 pożytku (to wiadomo zależy). Problemem jest chyba jednak to, że klienci na ten zapis nie zwracają uwagi, no bo miód to miód. A jak się okazuje, nie jest tak do końca.

emil

2014-03-18 22:57:14

Niestety w takiej sytuacji gospodarczej żyjemy. Nic na to nie poradzimy

Strony: 1 2 3

Weź udział w dyskusji:

Ostatnio na forum:

Współpracują z portalem:

Emilia

Emilia

Autorka przepisów kulinarnych oraz bloga Kuchenna Kontrrewolucya

Całkiem świeżo upieczona tak mama, jak blogerka kulinarna. Fascynatka dobrej kuchni i słowiańskiego folkloru.

Naleśniki ze skórką cytrynową i pyłkiem pszczelim

Sałatka z ogórków w zalewie octowo-miodowej na zimę

Kutia wigilijna z miodem pitnym

Koło Pszczelarzy w Mińsku Mazowieckim

Koło Pszczelarzy w Mińsku Mazowieckim

Partner serwisu

Organizacja pszczelarska założona przed II wojną światową działająca głównie na terenie powiatu mińskiego, ale zrzeszająca również pszczelarzy z innych rejonów. Celem Koła jest prowadzenie wszechstronnej działalności na rzecz pszczelarstwa i ekologii. Duży nacisk kładziony jest na edukację pszczelarzy jak również poszerzanie świadomości dzieci i młodzieży o roli pszczół w ekosystemie.

I Mazowiecka Konferencja Pszczelarska w Mińsku Mazowieckim

Wojewódzki Związek Pszczelarzy w Warszawie

Wojewódzki Związek Pszczelarzy w Warszawie

Partner serwisu

Organizacja pszczelarska działająca na terenie województwa mazowieckiego, zrzeszająca okoliczne koła pszczelarzy. Związek dba o edukację pszczelarzy zapraszając do Dyskusyjnego Klubu Pszczelarza ciekawych wykładowców, a poprzez swoje działania umożliwia członkom kół zaopatrzenie w matki, leki i sprzęt pszczelarski.