Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Prawo i marketing w pasiece

Wytrucie pszczół, jaka kara? Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 3784

Zaloguj się aby obserwować temat

blondynekkrk

2014-08-29 09:47:03

Jaką karę można otrzymać za wytrucie pszczół? Czy jest to gdzieś unormowane? Są konkretne kary? Przeczytałem dzisiaj artykuł na tym portalu o kobicie która wytruła 2 mln pszczół i zastanawia mnie to, czy sąd sobie tą karę jakoś wyliczył, czy miał jakieś "widełki", którymi kierował się w wymierzeniu kary?

Sylwek

2014-09-01 11:07:34

Nie wiem tak szczerze. Wydaje mi się, że to nie zależy od ilości wytrutych pszczół, tylko od czynu.

emil

2014-09-03 11:21:40

Jeśli chodzi o karę finansową, to do sądu cywilnego o odszkodowanie należy podać osobę winną wytrucia pszczół.

factis

2014-09-05 09:20:25

Sąd każdorazowo ma prawo wymierzyć inną karę finansową. Nie ma widełek.

mati

2014-09-08 09:25:30

wienzienie a powinno byc publiczne powieszenie zabijajom najbardziej pozyteczne owady na swiecie i ma to im uchodzic na sucho

blondynekkrk

2014-09-18 08:02:03

Hmmm no ciekawe. Troszkę mam wrażenie, że sąd może wszystko, a też tak nie powinno być. Nie żebym bronił trucicieli ale no bez przesady!

marcin

2015-01-06 18:04:16

Z całą pewnością haniebny czyn jest oceniany przez sąd indywidualnie. Niestety pieniądze to nie wszystko i choćby nie wiadomo jak były ogromne, nie przywrócą pszczelarzowi chęci do ponownego założenia pasieki.

Weź udział w dyskusji:

Ostatnio na forum:

Współpracują z portalem:

Martyna Walerowicz

Martyna Walerowicz

Autorka tekstów

Dziennikarz. Ukończyła studia ogrodnicze, na których zajmowała się pszczelarstwem i owadami zapylającymi.

Pszczoła na kofeinie i miód kawowy

Webinarium Kim & Jim show: I bought bees. Now what? 2016

Konopie indyjskie i ich wpływ na pszczoły

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła to marka pod którą prowadzi swoją pasiekę doświadczony pszczelarz - Michał Wawszczak. Kontakt dla Klientów i mediów: 794 666 570

Miód wędzony - powstanie, proces wędzenia, przeznaczenie

Malgorzata Radziszewska

Malgorzata Radziszewska

Autorka przepisów kulinarnych

Blogerka kulinarna (amku.blogspot.com), która uwielbia kuchenne eksperymenty. Z zawodu: tester aplikacji. Na co dzień: mama. W wolnych chwilach robi zdjęcia i zajmuje się promowaniem fotografii mobilnej działając w ramach Grupy Mobilni (grupamobilni.pl).

Panna cotta z miodem i orzechami włoskimi

Kurczak teriyaki z miodem

Różano-orkiszowy torcik naleśnikowy z miodem

Marcin Balana

Marcin Balana

Redaktor serwisu PortalPszczelarski.pl

Doktorant na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu. Punktualny, towarzyski, zawsze z milionem nowych pomysłów, które stale przybliża użytkownikom portalu PortalPszczelarski.pl

III Miodobranie pod Zamkiem w Tarnowicach Starych

Wszystkiego najlepszego!

Projekt pszczoła i australijski producent win