Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Prawo i marketing w pasiece

Ule za blisko domów Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 5833

Zaloguj się aby obserwować temat

Strony: 1 2

factis

2014-05-20 09:17:42

To zrozumiałe, że ule nie mogą stać za blisko domów, zwłaszcza gdy mieszkają w nich dzieci.
Co wtedy, gdy na sąsiedniej działce, na którą moje pszczoły latały, wybuduje się taki dom? Muszę przenieść swoje pszczoły w inne miejsce?

blondynekkrk

2014-05-21 18:32:05

Tak na mój chłopski rozum, to tak. Może jednak lepiej żeby się wypowiedział jakiś pszczelarz bo ja się uczę dopiero:)

michal1972

2014-05-23 07:29:42

No niestety, domu nie przestawisz, a ule już prędzej. Poza tym chyba nie warto ryzykować, że komuś coś się stanie. Dodatkowo, to jest kogoś działka i może robić sobie co z nią mu się rzewnie podoba.

factis

2014-05-24 10:10:18

Tak właśnie myślałem ale wolałem spytać, czy ktoś może miał podobną sytuację. No i skończył się etap pasieki stacjonarnej i zaczął pasieki wędrownej...

banan

2014-05-27 09:28:40

na pewno musisz przeniesc je w miejsce gdzie nikomu nie beda przeszkadzaly. niestety to my musimy sie dostosowywac do innych a nie inni do nas.

blondynekkrk

2014-05-28 09:03:34

Czyli jednak miałem rację, skoro tyle osób potwierdziło moje zdanie :) Teraz sobie tak myślę, że w sumie jakbyś miał jakieś ubezpieczenie wykupione to może byś nie musiał pasieki przenosić... ale z drugiej strony mieć sąsiada za wroga to żadna przyjemność.

michal1972

2014-05-30 09:17:01

Ubezpieczenie ubezpieczeniem a posiadanie kogoś na sumieniu (osoby uczulonej, która zostanie pożądlona) to drugie. Czasem warto oszczędzić sobie nieprzyjemności i niejako usunąć się w cień.

blondynekkrk

2014-07-14 07:22:36

Święte słowa Michale! A factis z tego co czytałem tutaj, pasieka wędrowna jest bardziej rentowna od stacjonarnej - więc chyba dla Ciebie lepiej:)

Strony: 1 2

Weź udział w dyskusji:

Ostatnio na forum:

Współpracują z portalem:

Malgorzata Radziszewska

Malgorzata Radziszewska

Autorka przepisów kulinarnych

Blogerka kulinarna (amku.blogspot.com), która uwielbia kuchenne eksperymenty. Z zawodu: tester aplikacji. Na co dzień: mama. W wolnych chwilach robi zdjęcia i zajmuje się promowaniem fotografii mobilnej działając w ramach Grupy Mobilni (grupamobilni.pl).

Kukurydziane bułeczki z miodem

Koktajl pietruszkowy z miodem

Panna cotta z miodem i orzechami włoskimi

Łukasz Zabłocki

Łukasz Zabłocki

Autor tekstów

Właściciel dużego gospodarstwa pasiecznego w południowo-zachodniej Polsce.

Wpływ ciepłej zimy na rodziny pszczele

Celina Habryka

Celina Habryka

Autorka tekstów

Doktorantka w Katedrze Analizy i Oceny Jakości Żywności na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie. Zajmuje się badaniem właściwości fizykochemicznych miodów.

Podział miodów pitnych

Rodzaje miodu ze względu na pochodzenie

Tadeusz Netczuk

Tadeusz Netczuk

Autor tekstów

Doświadczony pszczelarz. Chowem pszczół zajmuje się od 1970 r. Obecnie jego pasieka zlokalizowana jest w ROD Bielany we Wrocławiu.

Ciasto czekoladowe z miodem - przepis

Hodowla murarki ogrodowej (Osmia rufa L.)

Historia pasieki rodzinnej Netczuków