Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Prawo i marketing w pasiece

Ule za blisko domów Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 5889

Zaloguj się aby obserwować temat

Strony: 1 2

factis

2014-05-20 09:17:42

To zrozumiałe, że ule nie mogą stać za blisko domów, zwłaszcza gdy mieszkają w nich dzieci.
Co wtedy, gdy na sąsiedniej działce, na którą moje pszczoły latały, wybuduje się taki dom? Muszę przenieść swoje pszczoły w inne miejsce?

blondynekkrk

2014-05-21 18:32:05

Tak na mój chłopski rozum, to tak. Może jednak lepiej żeby się wypowiedział jakiś pszczelarz bo ja się uczę dopiero:)

michal1972

2014-05-23 07:29:42

No niestety, domu nie przestawisz, a ule już prędzej. Poza tym chyba nie warto ryzykować, że komuś coś się stanie. Dodatkowo, to jest kogoś działka i może robić sobie co z nią mu się rzewnie podoba.

factis

2014-05-24 10:10:18

Tak właśnie myślałem ale wolałem spytać, czy ktoś może miał podobną sytuację. No i skończył się etap pasieki stacjonarnej i zaczął pasieki wędrownej...

banan

2014-05-27 09:28:40

na pewno musisz przeniesc je w miejsce gdzie nikomu nie beda przeszkadzaly. niestety to my musimy sie dostosowywac do innych a nie inni do nas.

blondynekkrk

2014-05-28 09:03:34

Czyli jednak miałem rację, skoro tyle osób potwierdziło moje zdanie :) Teraz sobie tak myślę, że w sumie jakbyś miał jakieś ubezpieczenie wykupione to może byś nie musiał pasieki przenosić... ale z drugiej strony mieć sąsiada za wroga to żadna przyjemność.

michal1972

2014-05-30 09:17:01

Ubezpieczenie ubezpieczeniem a posiadanie kogoś na sumieniu (osoby uczulonej, która zostanie pożądlona) to drugie. Czasem warto oszczędzić sobie nieprzyjemności i niejako usunąć się w cień.

blondynekkrk

2014-07-14 07:22:36

Święte słowa Michale! A factis z tego co czytałem tutaj, pasieka wędrowna jest bardziej rentowna od stacjonarnej - więc chyba dla Ciebie lepiej:)

Strony: 1 2

Weź udział w dyskusji:

Współpracują z portalem:

Enactus WSZiB

Enactus WSZiB

Partner serwisu

Zespół międzynarodowej organizacji studenckiej Enactus przy Wyższej Szkole Zarządzania i Bankowości w Poznaniu. Jego głównym obszarem działalności jest planowanie i realizacja projektów o charakterze edukacyjno-biznesowym w ramach społecznie odpowiedzialnego biznesu (CSR).

Bee Power i Enactus WSZiB nagrodzony w konkursie! Cz. 1.

Bee Power i Enactus WSZiB nagrodzony w konkursie! Cz. 2.

BeePower – Be or not to be, depends on a bee!

Wiktoria Bajek

Wiktoria Bajek

Autorka tekstów

Studentka pedagogiki o specjalności resocjalizacja. Na co dzień pasjonatka pszczół miodnych i nie tylko. Szczególnie zainteresowana warunkami optymalnymi dla bytowania i rozwoju pszczół. Pasjonatka przyrody i długich spacerów.

Poliuretan czy drewno - który materiał lepszy na ul?

Bogdan Piekarz

Bogdan Piekarz

Autor tekstów

Pszczelarz z przeszło 70-letnim doświadczeniem. Autor licznych publikacji w branżowych czasopismach. Członek Rejonowego Koła Pszczelarzy nr 2 w Łodzi.

Główny przegląd wiosenny rodzin pszczelich

Miodobranie - krok po kroku