Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Prawo i marketing w pasiece

Nieprecyzyjne Prawo Polskie względem Prawa Unii Europejskiej. Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 1270

Zaloguj się aby obserwować temat

JaLaCH

2019-02-15 15:48:48

Determinacja HMF oraz Liczby Diastazowej w Dyrektywie Unijnej, jasno podkreśla, że obydwa parametry winny być określone po przeprocesowaniu i ewentualnym mieszaniu miodu- tj. na etapie początkowym wprowadzenia miodu do sprzedaży. (cyt. …determined after processing and blending.) Znaczy to, że jak mam zbadany HMF i L.Diastazową na początku sprzedaży, to nawet za 2,5 roku jak L. Diastazowa spadnie poniżej normy, jestem kryty i sprzedaję legalnie dalej przy potwierdzeniu właściwych warunków przechowywania.
W Polskim Rozporządzeniu jest już tylko mowa o HMF i L. Diastazowej bez żadnych dalszych szczegółów. Znaczy to, że nasze Ministerstwo Rolnictwa podtrzymuje, że stabilny HMF i super niestabilna L.Diastazowa muszą spełniać wymagania normy przez cały 3 letni okres, kiedy miód może być sprzedawany.
EFEKTY:
Jeden podmiot po zgłoszeniu wykroczenia–mający początkowe badanie HMF i LD -zostaje ułaskawiony przez IJHARS, a drugi podmiot zostaje z oskarżeniem o zafałszowanie. Przy czy oba podmioty mają aktualnie parametr Diastazy poniżej normy.
Czy Waszym zdaniem powinno się ujednolicić ten przepis, żeby jasno i klarownie wszystkich traktowano jedną miarą?

Weź udział w dyskusji:




  Współpracują z portalem:

Michał Piątek

Michał Piątek

Ekspert Portalu Pszczelarskiego

Pszczelarz, właściciel serwisu www.pogodnypiatek.pl, w którym prowadzi blog pszczelarski i zamieszcza nakręcone przez siebie filmy. Jeden z autorów dwumiesięcznika „Pasieka”, organizator konferencji pszczelarskich, wykładowca.

III Konferencja Pszczelarska Klubu Dyskusyjnego Pszczółka - przebieg wydarzenia

Targi Sadowniczo-Warzywnicze Hort-Technika z panelem pszczelarskim - relacja

Współdziałanie pszczelarzy w zakresie promocji i sprzedaży

Mirka Lenarcik

Mirka Lenarcik

Autorka tekstów oraz bloga mirosixgotuje.blox.pl

Ukończyła archeologię i anglistykę we Wrocławiu oraz studia doktoranckie w Niemczech. Oprócz gotowania największa pasja to kultura Iranu oraz historia.

Chałka z szafranem i miodem

Bastani – perskie lody szafranowe

Surówka z kiszonej kapusty z miodem i pomarańczą

Paulina Jamrozik

Paulina Jamrozik

Autorka tekstów oraz właścicielka Medis-online.pl

Założycielka Gabinetu Dietetycznego MEDIS. Na co dzień pomaga trwale zmienić nawyki żywieniowe swoim pacjentom. Pokazuje jak pozbyć się zbędnej tkanki tłuszczowej, poprawić samopoczucie, samoocenę, a przede wszystkim zdrowie.

Domowy sposób na wzmocnienie odporności